Blog

Gehaald of gefaald – De #30dagenopruimen challenge van oktober

In oktober zijn wij als gezin aan de slag gegaan met ontspullen. In dit artikel vertel ik je graag meer over de #30dagenopruimen challenge die we in oktober hebben gedaan. Is het ons gelukt of niet om daadwerkelijk op te ruimen en bijna 500 items weg te doen? Het idee is afkomstig van The Minimalists en in het kort betekent het dat je op de eerste dag één item opruimt, op de tweede dag twee, op de derde dag drie etc. En met opruimen doel ik op het weggeven, verkopen of weggooien van producten waar je niet langer iets mee gaat doen. Hebben we de challenge gehaald of hebben we gefaald? Ik vertel het je in deze recap inclusief inzichten die we hebben gekregen tijdens het opruimen. Lees je mee?

Meer dan 500 spullen zijn weg, de challenge gehaald!

Yes, je leest het goed! Meer dan 500 spullen gaan wij weg doen dankzij de challenge. We hebben alles klaargezet in verschillende bakken: de weggevers, de spullen de we zelf willen verkopen, de spulletjes die via een marktkraam of tweedehandswinkel verkocht kunnen worden en producten die niet meer bruikbaar zijn. We hebben eigenlijk veel producten die nog prima een tweede leven kunnen krijgen en daardoor hopen we veel mensen met de items te kunnen verblijden. Het is zo fijn om zoveel producten uit huis te halen, daardoor voelt thuis beter en lichter!

Zouden we het meenemen als we gaan verhuizen?

De beste vraag als ik items selecteerde en niet goed wist of ik iets moest houden of niet, was of ik het item mee zou nemen wanneer we verhuizen. Dan weet ik meteen of het de moeite waard is om er iets mee te doen of niet! Zo doorzocht ik kastje na kastje en ruimde ik onnodige troep op. Ik noteerde elk item en dat was erg confronterend. Al die spullen hebben we wel op een dag gekocht met een doel. Toch gek dat het dan niet langer goed voelt en aansluit bij de fase waarin we ons bevinden. We hebben juist behoefte aan meer rust en ruimte, al die overbodige items zorgen eigenlijk alleen maar voor ruis. We maakten letterlijk ruimte voor nieuw leven.

Gestructureerd opruimen

Haha hier ontbrak het bij ons aan, we gingen niet zo gestructureerd te werk maar vonden overal en nergens items die we niet langer nodig hebben. Zo waren we actief aan het ontspullen, maar zag je het niet meteen. Je kunt ook van kamer naar kamer gaan, dat zouden we zelf adviseren op basis van onze huidige ervaring. Omdat we nu niet direct resultaat zagen, werkte het eigenlijk op een gegeven moment wel een beetje frustrerend; dan doe je zoveel spullen weg en dan merk je geen verschil op. Bizar toch hoeveel een mens kan verzamelen? Ja, daar werd ik mij goed bewust van. Toch vond ik het ook stimulerend, omdat je je eerst afvraagt waar je spullen vandaan gaat toveren om aan die aantallen te komen en je na wat speurwerk een doos vol hebt. Ik had verwacht dat de tweede helft van de challenge erg ingewikkeld zou zijn, maar ook dat verliep soepel. Op dag twintig moet je bijvoorbeeld twintig items verzamelen, dat voelt heel veel maar toen we eraan begonnen, zaten we zo op dit aantal.

Van kwantiteit naar kwaliteit

Wat mij opviel tijdens het opruimen, was dat ik bewust koos voor items waar ik blij van mag worden en die ons gezin versterken. Deze items mochten blijven en de rest bleek overbodig. Zoveel hebben we toch niet nodig als gezin? Het ging mij niet meer om hoeveelheden van een productsoort, maar om de kwaliteit ervan. Welke waarde voegt het toe? Geeft het ons plezier, warmte, veiligheid of zorgt het voor hygiëne of juist een fijne sfeer. Ik focuste mij op wat ik wél heb en dat is ontzettend veel. Toch liep ik ook tegen lastige situaties aan tijdens het opruimen, daar schreef ik dit artikel over. 

Het is eind oktober, maar het voelt nog niet klaar

We zouden elke dag opruimen en ontspullen, dat is gelukt! We hebben zelfs meer dan 500 items weggedaan! Maar ons huis voelt nog niet ‘af’ ondanks het feit dat we de opruimchallenge hebben gehaald. We hebben nog steeds veel spullen die een tweede thuis verdienen en die we niet langer nodig hebben of gebruiken. Zonde dat het ruimte inneemt en energie slurpt. Denk alleen al aan het idee dat je onnodige producten verplaatst tijdens het schoonmaken; onhandig toch? Die items kunnen anderen veel beter gebruiken en bij ons staat het maar in de weg. Daarom zetten wij graag door met ontspullen, zeker met de verbouwingen in zicht vormt dat de perfecte motivatie. We hebben al veel items weggedaan, maar stoppen nu met het bijhouden van aantallen. We focussen ons nog meer op ons gevoel en op wat we hebben en wat we niet langer gebruiken, zodat we er anderen mee kunnen verblijden.

We hadden niet verwacht de challenge te halen én door te gaan! Heerlijk, het huis voelt zoveel lichter! Kan jij makkelijk afstand doen van producten? Zou jij de opruimchallenge halen?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.