Blog

Geef vrijheid door

12716906_1539244776373380_902743152_n

Vrijheid. Onafhankelijk zijn. Vandaag is het Bevrijdingsdag, een dag waarop we vieren dat in 1945 op 5 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog was aangebroken. Opeens kregen we onze vrijheid weer terug, de heftige oorlog was voorbij! Tientallen jaren later betekent 5 mei voor mij een dag om even extra bewust stil te staan bij de vrijheden waarover wij beschikken, want zo vanzelfsprekend is vrijheid helemaal niet. Vandaag is een dag waarop we samen de bevrijding én het leven mogen vieren. Vandaag mogen we gaan en staan waar we graag zouden willen. We mogen vertellen wat ons hart ons influistert, we kunnen onze mening delen, we kunnen het werk verrichten waar we ons goed bij voelen en onze dromen najagen. We mogen onszelf zijn, genieten van het dagelijkse en ervaren daardoor vrijheid in de puurste vorm. Lang niet overal ter wereld mogen mensen van deze vrijheid genieten, laat staan dat ze er iets van meekrijgen! En dat in 2017! Kan jij het je voorstellen dat je continu om goedkeuring moet vragen om boodschappen te doen? Om naar school te gaan? Om werk te verrichten? Om met een vriendin af te spreken? Om een reis te maken? Kan jij het je voorstellen dat je niet mag zeggen wat je wilt, omdat de doodstraf op bepaalde meningen wordt gehandhaafd? Dat je je geloof niet mag uitdragen en dat je je niet mag kleden zoals je graag zou willen, omdat je gevangen kan worden genomen? Dat je leeft in angst omdat je je leven niet zeker bent door oorlog? Kan jij het je voorstellen dat je de liefde van jouw leven moet laten gaan, omdat jouw omgeving al iemand anders voor jou in gedachten had?  Kan je je er ook maar iets bij voorstellen? Ik niet.

Ik ben dankbaar dat ik mij geen voorstelling kan maken van deze situaties, maar tegelijkertijd doet het mij erg veel verdriet dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat wij in de luxe van vrijheid mogen leven, maar dat anderen niet eens de kans krijgen om hiervan te proeven doet mij pijn. Vrijheid geeft ruimte, liefde, warmte, energie; iedereen verdient het toch in vrijheid te mogen leven? En daarom moedig ik jou aan om ook stil te staan bij de betekenis van vrijheid. Als je ziet hoe mooi vrijheid is en hoe dankbaar we mogen zijn dat we het leven mogen beleven in vrijheid, dan besef je ook hoe kostbaar het is. Voel de vrijheid. Vervang moeten door mogen. Ervaar hoe geaccepteerd je bent en dat je erbij hoort, gewoon zoals jij bent. Vind de vrijheid in jezelf en geef vrijheid door.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.