Enjoy the little things in life
Dagje uitwaaien in Zeeland #beach #life #love #sun #relax

Enjoy the little things in life

Ken je dat gevoel? Dat je je afvraagt waarom je niet meer van het moment hebt genoten, toen het er nog wel was? Dat je heimwee hebt naar toen je het zo vanzelfsprekend vond? Een krachtig motto, maar moeilijk na te streven: Enjoy the little things in life. Het zijn woorden die je makkelijk uitspreekt of deelt, maar de praktijk is een stukje lastiger. Want het is eenmaal niet vanzelfsprekend dat je lichtpuntjes of geluksmomenten ziet. Soms moet je er flink naar zoeken en ervan genieten is de volgende stap. Geniet jij van de lichtpuntjes om je heen? 

Ik was een lange tijd niet bewust bezig met dankbaarheid, beschouwde veel als vanzelfsprekend en kon de kleine momentjes niet echt waarderen. Er veranderde veel toen ik ernstig ziek werd, ‘het gewone’ was niet meer zo bereikbaar als het was en toen werd ik mij eigenlijk pas bewust van de rijkdom waar ik eerder wel over beschikte. En met rijkdom doel ik niet op de bankrekening, maar op liefde, warmte en een goede gezondheid. De basis was onzeker en de fundering bevatte flinke scheuren. Zouden deze op een dag kunnen helen? Gek eigenlijk, dat je er bewuster van wordt als je het niet meer hebt.  Dat je eigenlijk pas door hebt wat je mist, als het er niet meer is. Om een lichter voorbeeld te noemen: als je verkouden bent, dan ben je je ervan bewust dat je weerstand minder is terwijl je niet elke dag benoemt dat het fijn is als je nergens last van hebt. Je merkt amper op als de verkoudheid over is, je baalt voornamelijk als een stekker als je het wel hebt.

Enjoy the little things in life. De kleine momenten en ervaringen maken dat je groots het leven beleeft. De warme zonnestralen op je huid, een vlindertje dat voorbij vliegt, het proeven van lekker eten, een fijne wandeling, een momentje voor jezelf in een volle agenda vinden, een favoriet jurkje dat je aan kunt trekken, een warm bed waar je in kunt duiken na een intensieve dag, lachen met vrienden, het ontdekken van een nieuwe stad, een verse bos bloemen… Je wordt door lichtpuntjes omringd en het zijn stuk voor stuk wonderen die je mág bewonderen. En nee, deze zal je niet elke dag zien, want het leven bestaat niet alleen uit goudkleurige momenten, gelach en geluk. Ook ik ben er echt niet altijd een held in.  Er zijn namelijk ook dagen met een bitter smaakje die je liever wist of hoopt dat ze voorbij vliegen. Of dagen die vollopen van de pijn of het verdriet. Of zo’n dag dat je niet weet waarom je even niet lekker in je vel zit, maar alles gewoon even niet oké is. Ook die dagen horen erbij. Maar weet dat je ook op die dagen lichtpuntjes om je heen hebt, misschien lukt het je om er heel eventjes op te focussen. Door je te focussen op wat wel gaat verleg je je aandacht. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Lichtpuntjes.
Soms zijn ze groot soms zijn ze klein, je hoeft ze niet te zoeken je kunt er ook één zijn. 

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 19 reacties.

 1. Sabine

  Heel mooi! Een aantal jaren geleden kon ik dit ook niet goed. Alles moest gewoon goed gaan. Maar in de loop der jaren heb ik echt geleerd te genieten van de kleine momentjes en daar ook heel dankbaar voor te zijn. Nu merk ik dat er veel mensen om me heen zijn die dat ook niet doen/niet kunnen. Maar voor mij is het zo iets moois geworden. Gewoon lopen in de zon, iets lekkers eten, iemand die me voorlaat op straat, gewoon een boek lezen. Heerlijk is dat…
  Sabine onlangs geplaatst…Superhelden: kinderen met kankerMy Profile

 2. Femke

  Heel mooi hoe je dit hebt beschreven.. Herkenbaar ook. Door wat persoonlijke omstandigheden die ik het afgelopen jaar heb meegemaakt, realiseer ik me nu wel vaker dat ik dankbaar mag zijn voor alles. Dat ik gezond ben, fijne en lieve vrienden en familie heb, een fijn appartement, een prima baan en vooral dat we in een fijn land zoals Nederland leven (ondanks alle regels en ditjes en datjes).
  Femke onlangs geplaatst…Ask me anything: stel jouw vraag aan mij!My Profile

 3. Amy

  Wat een mooi artikel Dagmar. Ik ben zo iemand die dit nog wel eens heel erg moeilijk vind. Bij mij moet alles goed gaan, zo niet perfect. Maar.. ik doe mijn best vaker even stil te staan bij mooie momentjes :)
  Amy onlangs geplaatst…Column | Over (bewust) online zijnMy Profile

 4. Frauke

  Mooi geschreven! En heel erg waar, alles gaat zó voorbij en je denkt er gewoon niet bij na hoe mooi sommige momenten en dingen zijn. De laatste tijd probeer ik wel echt meer te genieten van de kleine dingetjes en meer ‘in het moment’ te leven, maar er is werk aan! Dus bedankt voor deze fijne herinnering ;)! X
  Frauke onlangs geplaatst…Fall into autumn lookMy Profile

 5. Kelly

  Wat een prachtig artikel! Een heel fijn motto ‘enjoy the little things in life’. Er is altijd wel iets waar je van kan genieten en waar je geluk uit kan halen. Meer in het moment leven probeer ik ook en niet teveel in de toekomst kijken en jezelf allemaal dingen proberen op te leggen.
  Kelly onlangs geplaatst…Photodiary #142 Diy / Herfst & DinnershowMy Profile

 6. Mariska

  Je hebt gelijk. Ik let er ook wel steeds meer op. Zeker als ik een wat mindere dag heb gehad loop ik hem gewoon even door maar let ik op kleine dingen. Zonnestralen, dat lekkere drankje en ga zo maar door. Tuurlijk lukt dat niet elke dag. Maar dat hoort er ook bij.

 7. Renske

  Prachtig geschreven! Het is inderdaad eigenlijk jammer dat we ons geluk pas écht beseffen als het weg is wat we hebben. Iets wat ik van mezelf herken sinds ik CVS heb. Ik merk dat ik probeer te genieten van de moment dat het wél goed gaat, maar toch merk ik ook dat ik achteraf (in een mindere fase) pas besef dat ik nog meer had kunnen genieten. Volgende keer beter! ;-) Hihi.
  Renske onlangs geplaatst…De ambitie om te bloggenMy Profile

 8. Lifesabout

  Sinds ik er bijna niet meer was na de keizersnede vorig jaar ben ik heel bewust gaan leven. Soms is een dieptepunt nodig om dat allemaal te beseffen. Ik kan zo genieten van de natuur, van lekker eten of een fijn moment. Ik leef in het nu en denk niet meer zo vaak aan later, want dat is toch nog onbekend!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Falen is voor mietjes, faalangst voor bikkels.My Profile

 9. Eline

  Wauw mooi artikel! Ik heb er soms ook last van dat ik er niet genoeg bij stil sta. Het leven hier in Nederland is soms gewoon té druk denk ik…op vakantie kan ik het namelijk wel altijd goed. Leven in het moment en stilstaan bij de mooie momenten! Was het maar elke dag vakantie…haha
  Eline onlangs geplaatst…Plog: eten, eten, etenMy Profile

 10. lifetimes

  Prachtig beschreven! Het is inderdaad raar dat we ons niet beseffen wat we hebben tot er iets wegvalt of verkeerd gaat. Ik ben zelf 10 jaar geleden in een rolstoel terecht gekomen door een operatie. Gelukkig loop ik tegenwoordig overal weer heen en zien mensen er bijna niks meer van. Ik besef hierdoor wel hoe blij ik mag zijn dat ik gezond ben en wat voor gave dingen ik allemaal kan doen. Je hebt me wel aan het denken gezet. Ik wil me meer gaan focussen op de lichtpuntjes die jij zo goed omschreven hebt. Xx
  lifetimes onlangs geplaatst…Diary time | Van Kim #50My Profile

 11. Patricia

  Zo mooi omschreven heb je dit! We moeten vaker naar die kleine dingen kijken en ervaren hoe mooi het is. Net vloog er nog een vlinder naar me toe en ging voor me zitten en ernaar gekeken tot hij weer verder vloog. Zo mooi in de herfst mee te maken.
  Patricia onlangs geplaatst…Jojo Moyes – Voor jouMy Profile

 12. anna

  Mooi geschreven! Ik kan mij iedere dag weer enorm verheugen op een warme douche. Of een leuk TV programma wat er op komt en natuurlijk mijn favoriete blogs lezen! En inderdaad, dat met die verkoudheid klopt echt. Als je neus dicht zit denk je, wow, wat is het toch fijn als ik gewoon door mijn neus kan ademen. Terwijl je dat normaal gesproken niet eens opmerkt.
  anna onlangs geplaatst…REVIEW | 2X BUDGET NYC LIPSTICKSMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge