Al een tijdje staat het op mijn lijst: het opknappen van de voortuin. Eindelijk zijn de temperaturen omhoog geschoten, waardoor het heerlijk is om lekker buiten te tuinieren. Het zonnetje laat zich vaker zien en het is ideaal weer om de tuin lenteproof te maken. Onze voortuin is er door de komst van de winter behoorlijk somber uit gaan zien. Daar wil ik nu wat aan doen, maar waar begin je bij het opknappen van de tuin? Ik vertel je mijn manier, waardoor ik er veel plezier aan beleef. Ben je klaar voor mijn mini stappenplan?
Waar begin je bij het opknappen van de voortuin?
Ik begin bij het begin: analyseren wat er gedaan moet worden. Toen we hier net kwamen wonen, hebben we zelf de voortuin onder handen genomen. Een tuin aanleggen bleek een stuk ingewikkelder dan we dachten, maar toch is het ons gelukt. We hebben toentertijd de tegels eruit gehaald, bakken gemaakt met aarde, grint en andere tegels gelegd en planten in de bakken geplaatst. Last but not least heb ik er zaadjes van wilde bloemen geplant en deze maakten de voortuin helemaal af. Nu zijn we een paar jaar verder en merkten we op dat de bakken niet goed genoeg in de aarde staan. Daar moeten we toch even een professional voor inschakelen, die de bakken extra goed kan bevestigen. Een mooie voortuin is het visitekaartje van je huis, daarom vind ik het ook erg leuk om er nu meer aandacht aan te kunnen besteden.
Weg met onkruid
Terug naar de bakken, want die vormen de basis van onze voortuin. Als die niet goed in de grond staan, komen er plassen op de tegels die bij veel regen niet goed wegspoelen. Als er lang plassen blijven liggen, komt er veel vocht en dat is voor onze woning ook geen pretje. Water kan je laten afvoeren door drains. Drainage aanleggen zorgt ervoor dat water na een hevige regenbui snel wordt afgevoerd zodat je weer zonder regenlaarzen de deur uit kunt stappen. Daar willen we goed naar kijken, zodat we een duurzame oplossing kunnen vinden voor onze voortuin. Vervolgens ga ik zelf aan de slag met het weghalen van al het onkruid. In de winter groeit het gelukkig niet hard, maar het ziet er nu wat verwaarloost uit. Door al het onkruid weg te halen, ontdek je nieuwe ruimtes die ontstaan.
Nieuwe planten en bloemen
Dan begint wat mij betreft het allerleukste: het beoordelen welke planten en bloemen er in de voortuin komen. Daarbij hou ik graag rekening met de stijl van onze woning, zodat de voortuin een mooi verlengstuk zal vormen en de stijl kan worden doorgetrokken. Nu hebben we geen reusachtige voortuin, maar het is extra leuk om hiermee bezig te zijn. De voortuin ligt op het noorden (de achtertuin heerlijk op het zuiden, echt ideaal) waardoor we met dit feit ook rekening moeten houden. Niet alle planten kunnen hier tegen. Zelf zou ik graag planten willen kiezen die ook in de winter groen blijven en niet allemaal hun blad verliezen. Deze wens is ontstaan tijdens deze winter, omdat onze voortuin er toen wel erg somber uit begon te zien. Planten in combinatie met mooie grassen en wilde bloemen; ik verheug mij ontzettend op het eindresultaat!
Aan de slag met de voortuin!
De voortuin aanpakken staat al een tijdje op mijn lijstje, maar ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Ik heb er heel veel zin in, ik geniet altijd volop als ik letterlijk kan aarden. Je maakt ruimte voor nieuw leven, creëert een klein kunstwerkje in de tuin en ik hoop dat we daar lang plezier van mogen beleven. Wist je dat ik niet altijd zo’n held was met planten en de tuin? Zelfs cactussen overleefden het vroeger niet bij mij! Gelukkig is er een hoop veranderd. Of eigenlijk: ik ben erg veranderd en ik beleef er nu veel plezier aan!
Heb jij een beetje groene vingers?
Veel liefs, Dagmar
Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter