Digiminderen – Offline is de nieuwe luxe

Digiminderen – Offline is de nieuwe luxe

18447559_1359057830842452_2472495485238666566_n

Help, ben ik verslaafd aan mijn telefoon? Of aan internet? Kan ik nog wel offline leven? Het internet heeft ons veel moois gebracht, maar is langzaamaan een steeds grotere rol in ons leven gaan spelen. Die rol is inmiddels zo groot geworden, dat ik mijn twijfels heb of ik eigenlijk nog wel zonder internet/smartphone kan. Het is zo vanzelfsprekend geworden om even online te gaan, maar what about offline? Ik ben op het punt gekomen dat ik mij irriteer aan het non-stop online actief zijn. Ik ga vaker offline! Hoe en wat? Daar vertel ik je graag meer over.

Met een snelle beweging naar je broekzak grijpen om te checken of je mobiel er wel inzit. Voelde je hem zojuist trillen of… ? Het internet is ons leven ingeslopen en heeft ons heel veel moois gebracht, nog elke dag vind ik het te gek dat we in dit tijdperk leven, er zijn zoveel mogelijkheden bijgekomen! Zou jij zonder internet kunnen? Ik betrapte mijzelf erop dat ik veel tijd kwijt ben om appjes te lezen en te beantwoorden, om social media te bekijken, om het nieuws bij te houden, te bellen, foto’s te maken, updates te plaatsen… Ik pak mijn telefoon er continu bij, terwijl het offline leventje ook gewoon doorgaat. Ik vind het heerlijk om even te relaxen met leuke online content, maar waar ligt de grens? Hoe vaak is het gebruikelijk om je telefoon erbij te pakken en wanneer sla je erin door? Ik zou heel graag wat vaker offline willen zijn, even lekker ‘koos telefoonloos’. Wel bereikbaar, maar niet non-stop online actief. Zou ik soms last hebben van FOMO (the fear of missing out: bang om iets te missen)? Ik besloot te digiminderen, voordat ik écht verslaafd raak.

Ja ik vind het best spannend, want het is confronterend om te ontdekken hoe vaak je daadwerkelijk je telefoon erbij pakt. De hele dag door ben ik ermee bezig, maar wat levert het mij eigenlijk op? Het kost niet alleen tijd, energie (van mij én de telefoon) en concentratie, maar ook ruimte om het ‘nu’ te beleven. Zonde toch? En daarom trek ik de figuurlijke stekker eruit. Niet voor een bepaalde periode, want ik pak het liever grondiger aan. Ik ga digiminderen door effectiever en efficiënter de tijd te benutten dat ik wél online actief ben, maar zorg er tegelijkertijd voor dat ik minder vaak online ben. Hoe ik dat ga aanpakken? Ik mag van mijzelf niet meer non-stop mijn telefoon erbij pakken, wil dit gebruik beperken tot de momenten die nodig zijn en zet mijn meldingen zoveel mogelijk uit. Op deze manier reageer je niet meteen op een binnenkomend bericht en kijk je op je telefoon wanneer het jou uitkomt in plaats van dat je geneigd bent deze er meteen bij te pakken. Ik wil niet geplakt zijn aan mijn telefoon maar deze ook aan de kant kunnen leggen. Digiminderen zorgt voor meer rust in je offline én online leven. Je wordt bewuster van het gebruik van je telefoon, internet en social media. Ik wil niet meer geleefd worden door mijn telefoon, op naar meer beleven!

Alle tips om te digiminderen zijn welkom! Ben jij vaak online actief? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Dit bericht heeft 10 reacties.

 1. Het is allemaal zo verweven met elkaar tegenwoordig. Ik merk dat ik ook vaak naar mijn mobiel grijp en al is het in eerste instantie alleen om een foto te maken, je hebt m dan toch al in je handen, dus dan is het ook ‘even snel de rest checken’.

 2. anna

  Ik kan mijn telefoon wel aan de kant leggen, maar de vraag is of ik dit ook wil, haha! Op vakantie is het geen probleem en wil ik bewust genieten van het nu, terwijl ik ook juist erg kan genieten van blogjes lezen en even een rondje Facebook en Instagram.
  anna onlangs geplaatst…REVIEW | 2 X PRIMARK MATTE LIPPRODUCTENMy Profile

 3. Justine

  Pff hoe vaak ik mezelf wel niet betrap dat ik alweer een half uur op mijn telefoon zit. En waarvoor? Ik zou best willen digiminderen, mara tegelijk denk ik ook weer “ach, zó erg is het ook niet”. Het is nou ook niet zo dat ik het doe op het moment dat ik echt iets belangrijks ofzo moet doen. Of is dit weer ontkenning? Haha ;)

 4. Rowan

  Succes met het digiminderen! Mijn vriend heeft laatst alle social media apps van zijn telefoon afgegooid. Drastisch, maar het kan helpen. Ik vond het een iets te grote stap haha, maar ik merk wel dat als ik met hem ben, nog nauwelijks op mijn telefoon zit omdat hij het ook niet doet.
  Rowan onlangs geplaatst…The Script – Freedom Child | Track by Track ReviewMy Profile

 5. Vivian

  Goed stuk! Ik merk het zelf ook: vaak merk je niet eens dat je naar je telefoon grijpt of eraan zit te denken, terwijl het ook echt wel heel fijn is om even niet online bezig te zijn. Ik laat hem daarom ook steeds vaker gewoon in mijn tas zitten of ergens liggen zonder er continu op te kijken en dat is wel heel lekker!
  Vivian onlangs geplaatst…Reversed bucketlist | Wat heb je allemaal al bereikt?My Profile

 6. Saar

  Wat een inspirerend blogje van je! Ik doe lekker mee: bewuster online en méér offline, zodat we zelf ons leven leven en niet door de telefoon :D

 7. Jenn

  Heel veel succes, het is heerlijk! Van tijd tot tijd doe ik het ook, de ene keer heb ik meer behoefte aan offline zijn dan de andere keer, maar ik ben wel bewust online/offline. De beste tip die ik kan geven noemde je zelf al, (push)meldingen uitzetten, dat geeft al heel veel rust. Kijken wanneer je wil, en niet wanneer je een melding krijgt.
  Jenn onlangs geplaatst…Wandelen met kleine hondjesMy Profile

 8. Romy

  Wat goed dat je hier bewust mee bezig bent! Je hebt helemaal gelijk dat het offline leven eigenlijk zoveel belangrijker én mooier is dan alle online dingen op je telefoon. Ik kan me voorstellen dat het wel een enorme uitdaging is, maar zo te horen ben je al goed op weg. Zelf probeer ik ook minder op social media te zitten. Op werk lukt dat prima, maar ik merk dat ik in de weekenden nog weleens te vaak Twitter en Instagram wil checken. Tijd voor actie dus!
  Romy onlangs geplaatst…Gingers unite! | Wat vond ik van de Roodharigendag?My Profile

 9. Joor

  Toevallig dat ik je blog lees maar ben op dit moment bezig om minder telefoon te gebruiken. Soms zet ik hem op mijn vrije dag helemaal uit en kijk ik pas de dag er even op. Maar ik vind het echt goed om meer offline te zijn en te genieten van het offline en van het leven.

Geef een antwoord

CommentLuv badge