Blog

Deze tips helpen mij om mijn hoofd leeg te maken

hoofd leegmaken

Het hoofd leegmaken klinkt makkelijker dan het is. Als er een award uitgereikt zou worden voor de beste piekeraar van het land, dan zou ik zomaar eens in de top 3 kunnen eindigen. Mijn gedachten vliegen van a naar b via z en ik loop over van ideeën en inspiratie. Soms best even ingewikkeld, als je zo verlangt naar rust en stilte. Die stilte opzoeken vind ik daarom heel erg fijn én belangrijk. Daar kan ik van opladen en kom ik echt even tot mijzelf. Maar hoe maak ik dan mijn hoofd leeg? Deze tips en ervaringen hebben mij geholpen, hopelijk jou ook als je je hoofd graag leger wilt maken. Minder piekeren en meer ruimte om te genieten van het nu. 

Schrijf alles van je af

Ik kan niet zonder mijn bullet journal. Zeker in de avond komen er extra ideeën op waar ik op dat moment weinig mee kan. Daarom schrijf ik alles op zodat ik de volgende dag kan bekijken wat bruikbaar is en of ik het kan benutten. Van boodschappenlijstjes tot huishoudelijke taken, werkzaamheden, projecten en stukken tekst… Het zijn allerlei gedachtes waar ik op dat moment niet zoveel mee kan, maar waarvan ik niet wil dat ik het vergeet. Ik zet daarom alles graag op papier, net als mooie zinnen of hersenspinsels. Mijn bullet journal staat er vol mee!

Beginnen met mediteren

Al langer leek het mij fijn om te beginnen met mediteren. De gedachte om tot mijzelf te komen en rust te vinden sprak mij erg aan. Even me-time en opladen. Toch vind ik mediteren niet makkelijk, want ik wil het graag goed doen. Als je ‘rust móet vinden’ van jezelf, dan werkt het dus niet haha. Mediteren betekent echt het moeten juist loslaten, even focussen op het gevoel en de ademhaling. Wanneer het lukt om mijn hoofd met mediteren leger en leger te maken, dan ervaar ik echt stilte in de puurste vorm. Het lukt mij in deze beginfase niet altijd, maar wel elke dag iets beter. De aanhouder wint, ik kan niet wachten om het vaker te mogen doen. Ik wil heel graag het mediteren onderdeel maken van mijn dagelijkse routine. Heb jij al een keer gemediteerd?

Praat erover

Als bovenstaande niet helpt, dan probeer ik over alle gedachtes die in mij omgaan te praten. Ik pak de belangrijkste piekergedachtes eruit en vertel erover. Dat voelt vaak als een opluchting en last van mijn schouders. In je hoofd kan het soms zo groeien tot iets veel groters dan het is. Een helikopterview op de situatie kan enorm helpen, daarom werkt het praten met iemand zo goed. Dan ben je het echt even kwijt en krijg je misschien nog waardevolle tips mee waar je niet eerder aan hebt gedacht. Ja, je stelt je kwetsbaar op, maar het is nodig om door de gedachtebarrière te breken.

Even wat anders

Door afleiding te zoeken, ben je geconcentreerd met een andere activiteit bezig. Daardoor krijgen de gedachtes niet de kans om de aandacht op te eisen. Even wat anders ondernemen of doen kan daarom een (tijdelijke) oplossing zijn om tot jezelf te komen. Bijvoorbeeld door even in de keuken te staan en een heerlijke taart te bakken bijvoorbeeld. Je bent dan met zo’n leuk proces bezig, waardoor je kunt ontspannen en opladen van de stilte. Bij mij helpt het hardlopen om mijn hoofd leeg te maken. Niet altijd overigens, soms heb ik een route gelopen en kan ik mij er amper wat van herinneren en ik vind het belangrijk om ook deze kant te benoemen. Door bewust de stappen te zetten en te zijn in het nu, maak je je hoofd een stuk leger dan het was. Lekker opgeruimd!

Ben jij echt een piekerqueen? Of kan je je hoofd goed leegmaken? Alle tips zijn welkom!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.