Blog

Deze materialen gebruik ik tijdens het schilderen met aquarel / waterverf

Aquarel waterverf materialen verf penselen

Zoals je misschien tussendoor steeds vaker ziet, heb ik een nieuwe hobby gevonden. Ik geniet met volle teugen van waterverf / aquarel. Heerlijk om lekker mijn hoofd leeg te maken en beelden te vertalen naar werk op papier met penselen en aquarelverf. Omdat ik veel vragen krijg over de materialen die ik gebruik tijdens het schetsen en schilderen, leek het mij interessant om even met je te delen welke producten ik benut om mijn creaties mee en op te maken. Denk aan het juiste papier, de penselen, maar ook de waterverf die ik gebruik. Ik vertel je er graag meer over in dit artikel. Lees je mee?

Ontdekken welke materialen passen bij mijn stijl

Als beginner ben ik nog volop in de ontdekkingsfase van welke materialen ik écht blij word en welke producten ik fijn vind om de schilderingen mee te maken die ik in gedachten heb. Zo ontdekte ik recent verschillende diktes van penselen, die mij erg hebben geholpen in het proces om mijzelf te verbeteren. Nu ik ook steeds beter weet welke stijl ik mooi vind, heb ik ook ontdekt welke verfkleuren ik graag gebruik. Daarom heb ik bijvoorbeeld een handig pallet aangeschaft met daarin precies die tinten waar ik blij van word. Het is een geweldig proces om steeds beter te weten wat past en goed aansluit bij je eigen wensen. Ook dat is onderdeel van de weg die een illustrator mag bewandelen.

Verschillende papiersoorten voor waterverf/ aquarel

Zoals ik net schreef, ben ik nog wel een beginner te noemen en daarom ben ook ik nog volop aan het oriënteren welke papiersoorten passen bij het werk dat ik wil maken. Je hebt namelijk veel verschillende papiersoorten waar aquarel ook anders op reageert. Zelf gebruik ik heel graag twee soorten waterverfpapierblokken van Strathmore Watercolor uit de 300 series / cold press (met reliëf) en Strathmore Watercolor 400 series (is wat gladder, met een minder aanwezige structuur). Deze papiersoorten vind ik heel prettig om op te werken. Ook heb ik een stapel erg goedkoop aquarelpapier aangeschaft zodat ik makkelijk durf te testen en het minder erg is om oefeningen op te doen. Juist door te oefenen kan je jezelf verbeteren.

Nieuwe aquarel penselen

Afgelopen week heb ik mijzelf een geweldig cadeau gegeven, namelijk prachtige penselen van Princeton Heritage in de maten 16, 6 en 4. Eerder gebruikte ik vooral nr. 2 van het merk Da Vinci, waarmee ik werkelijk alles deed. Toen ik ontdekte dat ook andere afmetingen handig zijn om in te zetten zodat je daadwerkelijk kunt maken wat je in gedachten hebt, ging het roer om en deed ik mijzelf deze mooie penselen cadeau. Ik vind Splendith een hele fijne webshop om creatieve spulletjes op te kopen, maar als je even online zoekt op de penselen dan tref je deze waarschijnlijk ook aan bij andere verkooppunten. Met deze penselen kan ik op dit moment maken wat ik in gedachten heb, ze werken erg fijn en prettig. Mocht je in het begin niet zo’n grote uitgave willen doen, dan kan ik je aanraden een dunnere en iets dikkere te benutten. Bijvoorbeeld penselen in de maat 6 en 16, dunner of dikker is natuurlijk ook perfect maar hangt af wat je graag zou willen maken.

Waterverf – pallets en tinten

Toen ik mijn eigen stijl ging onderzoeken, kwam ik tot de ontdekking dat ik aardetinten echt prachtig vind. Daar word ik ontzettend blij van en ze geven mij een heel warm gevoel. Bovendien zorgt het voor een zachte uitstraling die ik ook graag wil meegeven in mijn illustraties. Ik ben begonnen met het pallet van Winsor & Newton en ik heb nu ook het pallet Prima watercolor confections ‘Complexions’. Daarin zitten prachtige bruintinten, maar ook verschillende okergele waterverf en mooie kleuren in aardetinten. Ik ben er helemaal weg van en het was liefde op het eerste gezicht. Ik zou het mooi vinden om ook nog een pallet toe te voegen met verschillende kleuren groen zodat ik bijna alles kan maken wat mij erg aanspreekt.

Overige materialen – Keramisch verfbord, gum, fineliner en schetspotlood

Ten slotte gebruik ik voor mijn illustraties in aquarel een keramisch verfbord in de vorm van een bloem. Het werkt erg prettig om hierin de kleuren te mengen en aan te maken. Het is een fijne toevoeging die het schilderen nog plezieriger maakt. Dit keramiek palet is ideaal bij het gebruik van verf met veel en sterk pigment. In een keramiek palet blijft namelijk geen kleurstof zitten. Het palet blijft dus mooi wit. Het palet heeft ook redelijk diepe ‘bakjes’ waardoor je makkelijk een grotere hoeveelheid verf kan mengen. Ik begin mijn illustratie met het maken van een schets, daarvoor gebruik ik mijn grijze schetspotlood en soms een gum. De lijnen trek ik vaak over met een zwarte fineliner van Uni Pin Fine Liner schetspen in maat 0.02 mm.
aquarel walvis Dagmar Valerie

Online cursussen en workshops

Mijn liefde voor aquarel is verder aangewakkerd op het Creative Live event in Utrecht. Daar volgde ik onder andere de workshop van Pippa Knus en Paperbrush Studio. Ik heb vervolgens een online cursus van Pippa Knus gevolgd Portret Tekenen en bij Paperbrush Studio was ik aan het leren bij getalenteerde Angela in Amsterdam waar ik de cursus Find your own style volgde en het maken van illustraties. Het was echt zo’n geweldige ervaring om deze kennis en ervaring tot mij te nemen! Het geeft mij nu dagelijks veel plezier om haar tips en inzichten toe te mogen passen, want ik heb er ongelooflijk veel geleerd. Ook volg ik ondertussen de online cursussen van Met Penseel, waar ik geniet van tips over technieken en mooie ideeën op mag doen om bepaalde resultaten te bereiken. De cursussen Watercolor Basics, Blending Botanicals en Tropical Watercolor zijn echte aanraders om te volgen (en heel betaalbaar!). Bovendien kan je gewoon vanaf je eigen eettafel deelnemen! Wil je ontdekken of waterverf iets voor je is? Volg dan eerst gratis de online cursus Watercolor Basics zodat je de basis kunt leren.
Ik hoop dat je het leuk vond om meer te lezen over de materialen die ik gebruik om tot mijn illustraties te komen. Ook vond ik het fijn om de getalenteerde Sanne, Angela en Maaike onder de aandacht te brengen, die mijn plezier en enthousiasme voor waterverf nog meer hebben aangewakkerd. Dank je wel!
Wil je ook beginnen met aquarel of ontdekken of waterverf iets voor je is?
Veel liefs,

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.