De waarde van vrijheid
Dare to dream ⭐Mag dit weekend op repeat please? #love #weekend #beach #life #dream #quote #feather #bird #beachlife #instabeach #relax #enjoy #free #freedom #fly #Netherlands

De waarde van vrijheid

Jezelf kunnen zijn, geaccepteerd worden, vertellen wat je hart zegt, de kleding dragen die jij mooi vindt, je mening geven… Ik ben geboren in zeeën van vrijheid, maar helaas gaat dat niet voor iedereen op. Ik typ dit artikel en op hetzelfde moment worden er mannen en vrouwen onderdrukt die ook hun gedachtes willen delen of opstaan voor de ander. Hun leven staat op het spel. Open een willekeurige nieuwssite, bekijk de voorpagina en je zult zien: vrijheid is niet vanzelfsprekend. 

Vier de vrijheid
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag waarop we de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland (1945) vieren. Op deze dag staan we even extra stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Want dat dit niet overal hetzelfde is, blijkt uit de krantenkoppen die dagelijks mijn hart proberen te verscheuren. En ik moet toegeven dat deze momenten steeds vaker voorkomen, want het doet ongelooflijk veel pijn om te lezen dat er zoveel mooie en kostbare levens dagelijks op het spel worden gezet vanwege ongelijkheid. En ik besef mij maar al te goed dat we ontzettend dankbaar mogen zijn dat we vandaag de vrijheid mogen vieren. Samen.

De ontmoeting met Hetty Verolme
Afgelopen donderdag voelde ik mij ontzettend vereerd. Ik mocht namelijk Hetty Verolme, schrijfster van het boek De kleine moeder van Bergen-Belsen, ontmoeten en haar belevenissen aanhoren. Hetty Verolme heeft het concentratiekamp overleefd, maar ziet er als 85 jarige stijlvol uit. Inclusief perfecte lipstick en de haren gekruld in prachtig model. Ik mocht Hetty ontmoeten in Amsterdam, maar Hetty woont zelf al jaren in Australië waar zij naartoe is geëmigreerd na de oorlog. Zij ging haar broer achterna. Hetty voelde zich niet meer welkom in Nederland. ‘We probeerden hier onze levens op te pakken, maar dat ging niet meer’. In Australië houdt Hetty lezingen op scholen, om de kinderen te informeren en te vertellen over de tragedie die zich tussen 1940-1945 heeft afgespeeld. Dat de kinderen het erg lastig vinden om haar verhaal te geloven, dat begrijpt Hetty. ‘Er waren mensen die hele volksstammen uit wilden roeien. Wat er in de oorlog gebeurd is, mag nooit vergeten worden’.  Ondanks de zware tijd die Hetty heeft meegemaakt, blijft haar motto onveranderd: 

Tomorrow will be a better day.

Het blijft onvoorstelbaar wat er in de oorlog heeft plaatsgevonden. Afschuwelijk wat mensen elkaar aan hebben gedaan, overlevenden dragen immers littekens voor het leven. De honger, de koud, de vele slachtoffers… Dit mag echt nooit meer gebeuren. Dat Hetty Verolme ongelooflijk sterk is, dat staat vast. Tevens mocht ik aanwezig zijn bij de live opnames van RTL Late Night waar Hetty in gesprek ging met Humberto Tan. Het publiek was muisstil en ik voelde kippenvel op mijn armen toen Hetty vertelde. Haar verhaal heeft mij geraakt tot diep in mijn hart. Laten we alles wat in de oorlog is gebeurd, nooit vergeten.

Vrijheid betekent voor mij… 
Ik voel mij bevoorrecht dat we samen de vrijheid mogen vieren, omdat het niet vanzelfsprekend is. Voor mij betekent vrijheid mijn hart volgen, anderen liefhebben, mijn passie en plezier mogen uiten, mijn werk kunnen uitoefenen. Ook versta ik onder vrijheid het najagen van dromen, anderen vooruithelpen en kunnen lezen, zeggen en denken wat ik wil. En dankzij de vrijheid die we ervaren mogen we ook de kleding dragen die we willen en kunnen we nu zelfs de wereld ontdekken. Zonder deze vrijheid zou ik niet eens kunnen bloggen, omdat ik middels mijn blog mijn mening met jullie deel!

Wat versta jij onder vrijheid? Maak de volgende zin af: Vrijheid betekent voor mij… 

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 31 reacties.

 1. Goed geschreven! Vrijheid betekent voor mij mijn mening kunnen uiten en vrij leven. Ik zag gisteren op je Facebook dat je een interview met Hetty had, dat heb ik ook gelezen. Fijne Bevrijdingsdag!
  Liefs, Iris
  Iris | Todayslipstick onlangs geplaatst…April FavouritesMy Profile

 2. Marion

  Wat mooi geschreven, Dagmar. Ik wil ook echt dat dit nooit vergeten wordt. Het mag nooit meer gebeuren. Wat een eer om Hetty Verolme te ontmoeten.

  Vrijheid betekent voor mij jezelf kunnen zijn met het respect van anderen.
  Marion onlangs geplaatst…Plogweek: Maandag 4 MeiMy Profile

 3. Renske

  Heel mooi geschreven! Het is echt bizar wat er in de oorlog is gebeurd. Dat is voor ons als ‘nieuwe generatie’ en (klein)kinderen van de oorlogsgeneratie nauwelijks te bevatten. Vooral niet als je uit een niet-Joodse familie komt. Vreselijk wat al deze mensen, van Joodse afkomst als niet-Joodse afkomst, hebben moeten doorstaan. Walgelijk! Ik heb vele verhalen van mijn opa en oma gehoord en dat maakt mij erg verdrietig. Vrijheid betekent voor mij dan ook mijn mening mogen, kunnen en durven uiten, er kunnen zijn voor een ander en (misschien wel het belangrijkste) kunnen genieten van het leven zonder achterom te moeten kijken uit angst te worden achtervolgd door onderdrukking.
  Renske onlangs geplaatst…Shoplog Beautygloss partyMy Profile

 4. Frauke

  Wauw, wat een mooie blogpost en wat goed dat je zo even bij je vrijheid stilstaat. Het is hier dan wel geen feestdag, maar ook ik heb door jouw blogpost even nagedacht over wat een luxe het eigenlijk is om zo vrij te zijn als wij! Wat bijzonder ook dat je die schrijfster hebt mogen ontmoeten, voor wie de oorlog meegemaakt heeft is het natuurlijk nog veel minder vanzelfsprekend hoe fijn die vrijheid is! X
  Frauke onlangs geplaatst…5x tijdschriften opbergenMy Profile

 5. Evelien

  Mooi geschreven Dagmar! Helaas is vrijheid niet vanzelfsprekend, wat zou dat toch mooi zijn als iedereen vrijheid had. Vrijheid betekent voor mij mezelf kunnen zijn, mijn eigen mening hebben en die mogen uit, maar ook het hebben van respect voor elkaar. Iedereen is immers anders en dat is oké, nee, zelfs heel erg goed.
  Evelien onlangs geplaatst…Recept: ontbijtcakeMy Profile

 6. Sophie

  Heel erg mooi geschreven! Gisteravond was er ook een heel mooi stuk op RTL late night over de oorlog. Verschrikkelijk eigenlijk. Ik kan mij er niets bij voorstellen over hoe erg dat is geweest, maar het mag echt nooit meer gebeuren! Vrijheid voor mij is dat ik mijn mening kan uiten, dat ik vrijheid heb om te gaan en staan waar ik dat wil en dat ik mag genieten van het leven <3
  Sophie onlangs geplaatst…Human+Kind Body SouffleMy Profile

 7. Linda

  Wat een prachtig stuk Dagmar en wat onwijs speciaal om mee te maken. Het maakt zoveel meer indruk als je het iemand zelf hoort vertellen. Dat heb ik ook bij verhalen van mijn oma en de verhalen door het huis waar ik in woon, waar een potje viel door bomaanslagen, op de plek waar nu mijn bed staat. Gek genoeg kijk ik er dus met enige regelmaat op terug en ben ik zo onwijs dankbaar voor onze vrijheid, en de vrijheid die mijn lichaam mij nu geeft. Vrijheid is voor mij dan ook doen wat ik het liefste doe <3
  Linda onlangs geplaatst…Waarom Serena’s Stijlgids een musthave is voor alle damesMy Profile

 8. Irma

  Vrijheid betekent voor mij… er simpelweg mogen zijn zoals ik/je bent. Met alles wat je in je hebt en je met je mee draagt.
  Wat een goed artikel, Dagmaar. En jouw verwoording van vrijheid ontroerde me even. Mooi!
  Irma onlangs geplaatst…Over jezelf liefhebben en de tienjarige jijMy Profile

 9. Lisanne

  Mooi artikel Dagmar! Vrijheid betekent voor mij dat ik vrij mijn mening kan uiten en kan doen wat ik wil. Zonder vrijheid had ik nu niet kunnen doen wat ik het allerliefste doe; bloggen
  Lisanne onlangs geplaatst…May GoalsMy Profile

 10. Amy

  Heel mooi geschreven Dagmar. Eenzelfde conclusie trek ik vandaag op mijn blog: vrijheid is inderdaad niet vanzelfsprekend voor iedereen… Helaas. Vrijheid is voor mij ontzettend veel, mogen stemmen, studeren, schrijven en lezen en dragen wat ik wil. Maar vooral: kunnen zijn wie ik wil zijn.
  Amy onlangs geplaatst…4 en 5 mei: Geef de vrijheid doorMy Profile

 11. Alyssa

  Mooi artikel Dagmar! Het is heel belangrijk om er even bij stil te staan hoe gelukkig we mogen zijn met onze vrijheid. Het is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend.
  Alyssa onlangs geplaatst…6 tips om te besparenMy Profile

 12. Anna

  Wauw, wat een mooi stukje Dagmar voor deze bijzondere dag! Vrijheid is voor mij: Kunnen studeren wat ik wil en later een baan vinden die IK leuk vind. Misschien gek (studeren “moet” in Nederland), maar in andere landen willen zoveel meisjes studeren en zij mogen of kunnen het niet… Ik ben dus heel dankbaar dat ik wel mijn studie mag volgen.
  Anna onlangs geplaatst…BUDGET REVIEW | KRUIDVAT 3 IN 1 REINIGERMy Profile

 13. Nadia

  Mooi geschreven Dagmar, ik sluit mij aan bij jouw gedachte over vrijheid. Ik vind ook dat vrijheid betekend dat je zelf keuzes mag maken, hoe je haar zit, hoe je je kleedt, of je op mannen of vrouwen valt en daar zonder angst voor uit kunt komen etc.
  Nadia onlangs geplaatst…Reisleider & BloggenMy Profile

 14. Xaviera

  Heel erg mooi geschreven. Ik kan mij aansluiten bij jouw woorden over wat vrijheid voor je betekent. Als ik het in één zin zou moeten zeggen dan betekent vrijheid voor mij dat ik mijn hart mag volgen.
  Xaviera onlangs geplaatst…Listen to your heartMy Profile

 15. Kelly

  Wat ontzettend mooi geschreven! Ik vind het ook altijd even goed om stil te staan op 4 mei bij de dodenherdenking en 5 mei bij de dag van de vrijheid. Verhalen over de oorlog raken mij nog steeds en ik vind dat wij altijd bij deze dagen stil moeten staan. Ik vind het heel erg mooi dat je schrijft dat wij zeeën van vrijheid kennen en de mogelijkheden hebben om onszelf te ontwikkelen en te blijven ontwikkelen. Je eigen keuzes maken op alle gebieden en niet 1 iemand die bepaald wat mensen doen, geloven, dragen etc. Fijne dag vandaag!
  Kelly onlangs geplaatst…Plog Zaterdag 2 meiMy Profile

 16. Nina

  Vrijheid betekent voor mij in een ruimte van een ander mogen treden en anderen in mijn ruimte mogen laten. Vrijheid betekent voor mij zelf mogen bepalen hoe ik de wereld zie, hoor en voel. Of zoals mijn vader het altijd zegt: “Vrijheid heb je niet, vrijheid deel je.” Wat fijn dat jij jouw vrijheid met ons wil delen Dagmar :)

 17. Saar

  De keuzes kunnen maken die ik graag wil maken. Inderdaad, je hart volgen. We hebben hier zoveel vrijheden in onze landen, vrijheden waar we maar al te vaak niet bij stil staan. Het feit dat we gewoon kunnen kiezen welke wijn we willen drinken terwijl elders je een veroordeling krijgt voor het drinken van wijn… Zeker als vrouw mag ik beide handen samen leggen omdat ik in dit land woon!
  Saar onlangs geplaatst…Project (T)Huis | tuinierenMy Profile

 18. Cindy

  Ik ben ooit eens in Bergen-Belsen geweest, als kind. Ik kan het me niet goed meer herinneren, ik was net te jong om het te beseffen. Maar ik zou graag dit nog een keer willen bezoeken, omdat ik vind dat dit nooit vergeten mag worden en we zeker alle generaties na ons moeten vertellen over de vrijheid die wij nu hebben en hoe dat dat gekomen is.
  Cindy onlangs geplaatst…TAG: BloginspiratieMy Profile

 19. Sterk geschreven! Vrijheid betekent voor mij mijn mening kunnen zeggen zonder te moeten oppassen, kleding kunnen dragen die ik graag draag, boeken mogen lezen die ik graag wil lezen en dingen doen die ik graag wil doen :) Dit zijn zaken die voor sommige normaal zijn, dagdagelijks maar voor bepaalde mensen is dit niet het geval. Liefs! x
  Simovic-Vuceljic Natasa onlangs geplaatst…#2 OchtendmuziekMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge