Blog

De waarde van vrijheid

Jezelf kunnen zijn, geaccepteerd worden, vertellen wat je hart zegt, de kleding dragen die jij mooi vindt, je mening geven… Ik ben geboren in zeeën van vrijheid, maar helaas gaat dat niet voor iedereen op. Ik typ dit artikel en op hetzelfde moment worden er mannen en vrouwen onderdrukt die ook hun gedachtes willen delen of opstaan voor de ander. Hun leven staat op het spel. Open een willekeurige nieuwssite, bekijk de voorpagina en je zult zien: vrijheid is niet vanzelfsprekend. 

Vier de vrijheid
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag waarop we de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland (1945) vieren. Op deze dag staan we even extra stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Want dat dit niet overal hetzelfde is, blijkt uit de krantenkoppen die dagelijks mijn hart proberen te verscheuren. En ik moet toegeven dat deze momenten steeds vaker voorkomen, want het doet ongelooflijk veel pijn om te lezen dat er zoveel mooie en kostbare levens dagelijks op het spel worden gezet vanwege ongelijkheid. En ik besef mij maar al te goed dat we ontzettend dankbaar mogen zijn dat we vandaag de vrijheid mogen vieren. Samen.

De ontmoeting met Hetty Verolme
Afgelopen donderdag voelde ik mij ontzettend vereerd. Ik mocht namelijk Hetty Verolme, schrijfster van het boek De kleine moeder van Bergen-Belsen, ontmoeten en haar belevenissen aanhoren. Hetty Verolme heeft het concentratiekamp overleefd, maar ziet er als 85 jarige stijlvol uit. Inclusief perfecte lipstick en de haren gekruld in prachtig model. Ik mocht Hetty ontmoeten in Amsterdam, maar Hetty woont zelf al jaren in Australië waar zij naartoe is geëmigreerd na de oorlog. Zij ging haar broer achterna. Hetty voelde zich niet meer welkom in Nederland. ‘We probeerden hier onze levens op te pakken, maar dat ging niet meer’. In Australië houdt Hetty lezingen op scholen, om de kinderen te informeren en te vertellen over de tragedie die zich tussen 1940-1945 heeft afgespeeld. Dat de kinderen het erg lastig vinden om haar verhaal te geloven, dat begrijpt Hetty. ‘Er waren mensen die hele volksstammen uit wilden roeien. Wat er in de oorlog gebeurd is, mag nooit vergeten worden’.  Ondanks de zware tijd die Hetty heeft meegemaakt, blijft haar motto onveranderd: 

Tomorrow will be a better day.

Het blijft onvoorstelbaar wat er in de oorlog heeft plaatsgevonden. Afschuwelijk wat mensen elkaar aan hebben gedaan, overlevenden dragen immers littekens voor het leven. De honger, de koud, de vele slachtoffers… Dit mag echt nooit meer gebeuren. Dat Hetty Verolme ongelooflijk sterk is, dat staat vast. Tevens mocht ik aanwezig zijn bij de live opnames van RTL Late Night waar Hetty in gesprek ging met Humberto Tan. Het publiek was muisstil en ik voelde kippenvel op mijn armen toen Hetty vertelde. Haar verhaal heeft mij geraakt tot diep in mijn hart. Laten we alles wat in de oorlog is gebeurd, nooit vergeten.

Vrijheid betekent voor mij… 
Ik voel mij bevoorrecht dat we samen de vrijheid mogen vieren, omdat het niet vanzelfsprekend is. Voor mij betekent vrijheid mijn hart volgen, anderen liefhebben, mijn passie en plezier mogen uiten, mijn werk kunnen uitoefenen. Ook versta ik onder vrijheid het najagen van dromen, anderen vooruithelpen en kunnen lezen, zeggen en denken wat ik wil. En dankzij de vrijheid die we ervaren mogen we ook de kleding dragen die we willen en kunnen we nu zelfs de wereld ontdekken. Zonder deze vrijheid zou ik niet eens kunnen bloggen, omdat ik middels mijn blog mijn mening met jullie deel!

Wat versta jij onder vrijheid? Maak de volgende zin af: Vrijheid betekent voor mij… 

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.