Blog

Bewuster leven – Minder plastic, meer voeden en beleven

bewuster leven

De afgelopen maanden blijft het maar malen door mijn hoofd; ik wil iets terugdoen. Terugdoen voor de wereld waar we allemaal zoveel gebruik van mogen maken. Ik wil niet alleen maar nemen, nemen en nog meer nemen. Ik wil duurzamer leven en teruggeven wat ik al die jaren al heb mogen ontvangen. Maar hoe begin je met deze stap? Hoe ga je van consumeren naar consuminderen; minder plastic, meer voeden in plaats van vullen en beleven in plaats van uitleven? Ik ben hier de afgelopen periode veel mee bezig en ik heb sterk het gevoel dat ik echt pas aan de start sta, maar ik kan niet wachten om te beginnen met deze race. Klaar voor de start?

Ook kleine stappen tellen mee!

Met mijn man heb ik mij de afgelopen periode veel ingelezen in mogelijkheden om bewuster in het leven te staan. We willen heel graag duurzamer gaan leven en dit kan op verschillende manieren. Het betekent niet dat we meteen vegan gaan eten, geen afval meer produceren en er een minimalistische levensstijl op na zullen houden. Wat het dan wel betekent? Dat we goed willen nadenken welke stappen we kunnen zetten als gezin om niet alleen maar te nemen en te gebruiken. We willen als gezin ook teruggeven en het juiste doen. Ik heb het bijvoorbeeld regelmatig over het voeden in plaats van vullen. Dit is een mooi voorbeeld hoe je met kleine verschillen in het dagelijkse toch tot enorme bergen aan veranderingen kunt komen. Het lijken kleine stapjes, maar ondertussen zet je wel élke dag die stapjes waardoor het resultaat groots kan zijn!

Van doelen gewoontes maken

Gezonder eten behoort tot een belangrijke stap die we graag willen zetten als gezin. We zijn behoorlijk verslaafd aan suikers en neigen naar het kiezen van snellere happen. Dat is niet nodig, vinden wij. We willen ontdekken hoe we meer zelf en vers gaan koken en proeven wat slow food met ons mag doen. Met aandacht eten is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onze innerlijke rust. We nemen de tijd om onze zintuigen open te stellen en de smaken tot ons te nemen. Te onthaasten en samen te zijn. Nu al een heerlijk vooruitzicht! Overigens willen we niet afwachten tot er een speciale dag aanbreekt om deze nieuwe gewoontes door te voeren, we hadden het zelfs liever gisteren dan vandaag opgepakt. We vinden het belangrijk dat we elke dag ons best blijven doen om het zo goed mogelijk toe te passen in plaats van heel drastisch veranderingen door te voeren. We maken van deze doelen gewoontes, zodat het er langzaam in zal slijten.

Duurzamer en bewuster leven; teruggeven wat we ontvangen

We denken steeds bewuster na over wat we allemaal weggooien, hoeveel afval we produceren, wat we eigenlijk eten, maar ook hóe we eten en waar het vandaan komt. Hoe gaan we om met ons lichaam, staan we nog wel voldoende met elkaar en onze omgeving in verbinding, komen we tot innerlijke rust… Allemaal aspecten om een steentje bij te dragen en niet alleen te nemen, maar ook terug te kunnen geven. Elke dag een beetje meer, zo komen we tot grootse resultaten die voor impact zorgen.

Ben jij bezig met duurzamer leven? Heb je tips voor ons als duurzame ‘groentjes’ / beginners?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.