Blog

7 X tips voor een betere nachtrust


Schone slaapster, wakker worden! Elke ochtend heb ik weer spijt, was ik maar eerder naar bed gegaan zodat ik niet hoefde te struikelen over de wallen… En toch pakt het keer op keer nét iets anders uit dan gepland en wordt het later en later. Omdat ik in de avond productiever ben, omdat ik tóch nog even het boek wil uitlezen of omdat ik graag nog een aflevering wil bekijken van een serie… En zo tikken de kostbare uurtjes aan slaap langzaam weg. Zonde, want slaap is superbelangrijk en het wordt vaak onderschat. De effecten en gevolgen van een goede nachtrust zijn heel groot, dus geniet van een betere nachtrust en deel je tips in de comments! Ik heb de mijne alvast op een rij gezet, maar ook ik leer heel graag bij en ben benieuwd naar jouw slaap bevorderende tips!

✩ Laat problemen los – Zorg dat je je problemen aan de kant kunt zetten voordat je lekker wilt gaan slapen,  je kunt er immers vanuit je bed weinig aandoen. Piekeren houdt je wakker en het vraagt een boel energie. Probeer er afstand van te bewaren en kies voor jezelf. Je hebt rust nodig en slapen is een goed moment om op te laden. Morgen is er weer een dag en als je uitgerust bent, kan je weer zoals vanouds bergen verplaatsen. Het is heel moeilijk om je hoofd leeg te maken, maar probeer de zorgen niet mee te nemen je bed in. Je bed is jouw domein zonder problemen en zorgen, enjoy!

✩ Ga lekker liggen en maak jezelf klaar voor bed – Neem de tijd om je te wassen, je tanden te poetsen, jezelf te verwennen met ontspannende producten en je pyjama aan te trekken. Plaats een glas water of thee naast je bed en plof lekker onder je dekbed. Zorg ervoor dat je nek goed ondersteund is door kussens en je lichaam het juiste deken heeft voor het seizoen, zodat je het niet te warm en niet te koud kunt krijgen. Lees bijvoorbeeld nog even een stukje zodat je je slaperig voelt en doe dan het licht uit. Als je kaarsen aan hebt gedaan, nooit vergeten deze uit te blazen! Doe deze trouwens niet aan als je je al erg moe voelt, je weet maar nooit of je tussendoor niet al in slaap bent gedommeld en dan kan deze situatie onbewust gevaarlijk worden.

✩ Sporten – Fietsen, hardlopen, fitnessen, bewegen … Jezelf lichamelijk inspannen kan heel ontspannend uitpakken en het bevordert ook een gezonde nachtrust. Doe de enorme inspanning alleen niet vlak voor het slapen gaan, anders zit je bomvol adrenaline en komt er van slapen niet veel terecht.

✩ It’s all in the details – Zorg voor een goede slaapomgeving die voor jou ontspannend werkt. Wij hebben er bewust voor gekozen om de slaapkamer heel neutraal en rustgevend te houden. Je vindt er geen kledingkast, apparaten (behalve de wekkers) of andere objecten; het is vrij clean, maar wel natuurlijk en warm. Slaapt je matras goed en is je dekbed fijn? Heb je genoeg warmte om je heen, maar ook voldoende frisse lucht? Voel je je fijn in je pyjama? In de winter draag ik graag een lange pyjamabroek, terwijl ik in de zomer graag in een nachtjurkje of pyjamashortjes slaap. Ook mijn kussen is van groot belang, deze moet  lekker ‘poefie’ zijn en sinds kort hebben we traagschuimkussens die erg goed bevallen. Ik was hier al een tijdje erg nieuwsgierig naar en nu ik mijn ervaring kan delen na het uitproberen, kan ik oprecht zeggen dat mijn houding er beter door wordt als ik slaap en ik makkelijker kan ontspannen (ik ben heel slecht in het ontspannen doordat ik Fibromyalgie heb en mijn spieren eigenlijk altijd strak staan). Ik vind het heel prettig slapen (hier kan je meer informatie erover vinden)en een kussen vind ik een erg belangrijk onderdeel van het slaapproces. Het zijn allemaal kleine aspecten die een groot verschil kunnen maken.

✩ Kalmeren en relaxen – Probeer een uur voordat je gaat slapen te ontspannen door een boek te lezen of naar rustige muziek te luisteren. Als je van te voren nog druk aan de slag gaat met het maken van bijvoorbeeld huiswerk of je onderneemt zakelijke activiteiten, dan blijft je geest actief en zal het langer duren voordat je daadwerkelijk in slaap valt.

Wees lief voor jezelf – Gun jezelf de rust die je nodig hebt, dat is misschien wel de belangrijkste tip die ik je wil meegeven. Stiekem is het gelijk ook een van de lastigste, want we eisen vaak meer van onszelf dan goed voor ons is.

✩ Focus – Als je echt niet kunt slapen, dan kan het helpen om je even compleet te focussen op je ademhaling of het ontspannen van je spieren. En mochten de schaapjes ook voor je werken, go for it!

Heb jij nog handige tips om goed te kunnen slapen?
Ik wens je de mooiste dromen toe en een goede nachtrust, want slaap moeten we niet onderschatten, juist niet in de drukkere periodes. Denk goed aan jezelf en maak van je dromen werkelijkheid!

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.