Blog

6 interessante levensvragen – De Geluks Tag


Hoe kom ik van mijn angsten af? Hoe benut ik mijn tijd optimaal? Hoe vind ik het werk waar ik van houd? Ik werd er stil van, zoals jullie misschien weten gebeurt dat niet vaak. Echt een eer, want ik werd namelijk getagd door Sanny (van Sanny zoekt geluk) om na te denken over 6 inspirerende levensvragen, de Geluks tag.  Jelle Derckx bekend als minimalist en de man achter Lijstje.info, komt binnenkort uit met een boek waarin hij antwoord geeft op 33 levensvragen. Met deze 6 vragen mogen wij er alvast van proeven! Ik werd stiller en stiller door de vragen, deze lieten mij ook een tijdje niet meer los. Ik zocht naar antwoorden, niet per se de juiste naar verwachting van anderen, maar vooral naar wens van mijzelf. Ik vertel je meer over kritiek, de tijd, angsten en mijn ervaring. 

♧ Hoe kan ik beter tegen kritiek van anderen? 

Gelijk een lastige, maar onwijs sterke vraag om mee te beginnen. Laat ik vooropstellen dat ik het lang niet altijd even gemakkelijk vond om kritiek te ontvangen. Je hebt kritiek in verschillende vormen en maten, maar de vraag is meer wat je ermee doet. Je kunt er bijvoorbeeld alles aandoen om jezelf te beschermen en te verdedigen tegen de kritiek die je krijgt, zoals ik ‘vroeger’ deed (waarbij vroeger niet zo vroeger is als het tijdperk van de dino’s…). Of je kunt het beschouwen als een cadeautje. Een ingepakt presentje met een strik er omheen? Serieus Dagmar, kan je niks beters verzinnen?  Sinds kort heb ik ingezien hoe kritiek mij vooruit kan helpen, waardoor ik het ook graag ontvang om te kunnen groeien. Je pakt kritiek uit (desnoods scheur je het inpakpapier er vanaf), bekijkt het even van een afstandje en zoomt dan in. En je bedankt de gulle gever, want er zat hoogstwaarschijnlijk een tip in de kritiek verpakt die je vooruit zal helpen. Thanks!

♧ Hoe benut ik mijn tijd optimaal?

Dit klinkt alsof je alles uit de kast moet halen, je hele leven lang. Maar is het eigenlijk nodig om tijd op deze manier optimaal te benutten? Om alle kansen te pakken die op je pad komen en continu efficiënt en effectief te denken? En dat levenslang? Dat klinkt niet alsof je er ook maar een haartje/porie/nagel/DNA-gen (streep door wat niet van toepassing is) gelukkiger van wordt. Optimaal tijd benutten wordt door iedereen anders geïnterpreteerd denk ik. Optimaal tijd benutten is naar mijn mening luisteren naar je lichaam en je hart. Me-time heb je bijvoorbeeld in mijn ogen ook nodig om lekker op te laden en bij te komen, zodat je kunt ontsnappen uit de dagelijkse hectiek en dan is het heerlijk om even te niksen op de bank in je Primark onesie. Dat is ook optimaal tijd benutten, maar dan met opladen en pure ontspanning. Balans tussen lekker productief aan de slag en rustmomenten, dat klinkt voor mij perfect. En hoe ik productief aan de slag ga? Op die momenten probeer ik inderdaad tijd optimaal te benutten, dit doe ik vooral door ritme in mijn dag te behouden. Tijdig opstaan, op de juiste momenten eten, drinken en voldoende bewegen. Maar ook plezier hebben op werk, het huishouden doen, familie en vrienden regelmatig zien. Als de basis goed zit – en je haar natuurlijk, dat moet ook goed zitten dankjewel Andrélon! – is er ruimte om verder te kijken. Ik ben bijvoorbeeld dol op lijstjes en maak het voor mijzelf leuk door de deskplanner van de HEMA en een mooie agenda te gebruiken. Hier plan ik vooruit, zorg ik dat mijn dag er overzichtelijk uitziet met voldoende afwisseling tussen doen en rustmomentjes en creëer ik genoeg ruimte voor spontane acties en lekker gek doen. Optimaal de tijd benutten is optimaal genieten en het leven beleven. 

♧ Hoe maak ik sneller contact met mensen die ik niet ken? 

Je bedoelt éxtreem snel contact met mensen die je niet kent? Dan doe je gewoon mijn #snelcontactmove om op te vallen die ik áltijd gebruik: Maak een pirouette á la Michael Jackson en roep 3 x supercalifragilisticexpialidocious terwijl je alleen met gele M&M’s strooit. Aandacht en reacties gegarandeerd, dus dat! Grapje natuurlijk, want deze move is redelijk kansloos. Niet helemaal, dat mag ik niet beweren, ik heb het immers nog nooit eerder echt toegepast en de plannen ervoor liggen er eerlijk gezegd ook niet. Dus… Terug naar de vraag. Er was een periode dat ik niet makkelijk in contact kwam met mensen die ik niet ken, maar mijn blog heeft mij wel ontzettend geholpen om minder verlegen te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten en te leren kennen. Het feit dat iedereen een mooi talent bezit en inspirerende lessen met zich meedraagt, trekt mij al sneller over de streep om op iemand af te stappen voor een praatje als ik iemand niet ken. Dit neemt niet weg dat ik het af en toe nog wel spannend vind, maar het maakt de stap net iets makkelijker om te nemen.

♧ Hoe vind ik het werk waar ik van houd? 

Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your live. Et voila, mijn antwoord! Grapje, ik laat je toch niet zitten met deze quote? Het raakt de kern, maar hoe kies je dan zo’n job? Ik ben een echte geluksvogel, want ik heb momenteel een baan waar ik ontzettend gelukkig van word. Elke dag fluitend naar werk, dat gun ik iedereen! Maar de weg er naartoe was nog een flinke zoektocht. Waar ik ben begonnen? In mijn hart. Cupido heb ik even aan de kant gezet (#Sorrynotsorry), want het ging mij niet om het koppelen, maar om het écht luisteren. Wat voelt goed? Waar word ik gelukkig van (onafhankelijk van honderden meningen die anderen graag over je heen strooien alsof het confetti is)? Krijg ik er energie van en wat krijg ik ervoor terug? De laatste vraag is niet per se in de vorm van een goed gevulde portemonnee, maar dit kan ook voldoening, waardering, fijne collega’s, mooie projecten, een CV-boost en energie zijn. Ik wist heel lang niet hoe mijn droombaan eruit zou moeten zien, totdat ik begon te luisteren naar mijn hart en deed wat goed voelde op het moment zelf. Voelde het goed om mij te verdiepen in consumentengedrag? Dan volgde ik die extra lessen. Wou ik mij oriënteren op het gebied van schrijven & redigeren? Ik pakte de minor op die ik in die richting kon volgen. Wou ik het schrijven toepassen? Hop dan ging ik aan de slag als freelancer bij bladen. Allemaal naast mijn studie, omdat het energie gaf. Als je kiest voor datgene wat je oprecht gelukkig maakt, dan kom je op plekken uit die je dromen overtreffen!

♧  Hoe leer ik om los te laten? 

We never noticed the beauty, because we were too busy to create  it. Ik blijf mijzelf verwonderen over de hoeveelheid aan moois waardoor we worden omringd en tegelijkertijd de hoeveelheid die we dagelijks onopgemerkt langs ons heen laten glippen. Dit kan komen door drukte, een negatief zelfbeeld, een lastige leefomgeving of bijvoorbeeld vaste gewoontes die we maar niet kunnen doorbreken. Geluk is loslaten van onder andere die gewoontes, maar ook gedragingen en gedachten die we liever kwijt zijn dan rijk om positiever in het leven te staan. Loslaten betekent voor iedereen iets anders, ik krijg het gevoel alsof ik lichter ben en het van mij afglijdt, dat ik verder kan dan waar ik stond. Voor mij werkt het loslaten beter als ik het een keer uitspreek, dit kan door in gesprek te gaan erover met mijn vriend, familielid of vriendin. Ook schrijf ik het graag van mij af, dan ben ik het ook kwijt. Als ik ergens mee zit, dan helpt het ook om te gaan hardlopen. Even een intensieve inspanning (‘even’ drie keer de Marathon van NY, grapje…) waarbij ik mijn gedachtes kan ordenen. Werkt bovenstaande niet? Dan ga ik over naar Plan Z van zingen, ik zing dan het liedje uit Frozen: Let it goooooo. Arme onderburen.

♧ Hoe kom ik van mijn angsten af? 

Door te doen, maar dat klinkt zoveel makkelijker dan het is… Door mijn zwakke gezondheidssituatie enkele jaren terug (voor de nieuwe lezers: ik heb CVS en Fibromyalgie) was ik ontzettend verlegen, onzeker over mijn gammele lichaam en durfde ik niks. Zelfs niet de telefoon opnemen, dat was al een marteling brrr… Laat staan het vliegen, in het donker slapen, hoger dan de vierde verdieping lopen of met de lift. Maar waar zijn die angsten nu? Nee, niet opgelost dankzij de werking van Vanish Oxi Action de krachtige vlekverwijderaar. Ik heb de angsten onder de loep genomen en aangepakt, één voor één. Het was een tijdrovend ‘klusje’ waardoor ik enkele grijze haren rijker ben geworden, maar ik kan wel zeggen dat ik de angsten onder controle heb. Het begon in Parijs, waar ik al lang droomde om de Eiffeltoren te beklimmen, maar door hoogtevrees kón ik het gewoon niet. Totdat mijn mama mij met haar engelengeduld (al heeft een engel nog een kort lontje als je het vergelijkt met die van mijn mama) mij zover kreeg om tóch te gaan, samen. Stap voor stap en een eeuwigheid later stond ik dan toch op de top. Ik genoot niet alleen van het uitzicht, maar voornamelijk ook van het feit dat ik het toch had gedaan. Ik kon letterlijk vanaf het topje van de Eiffeltoren neerkijken op mijn angsten. Mijn tips? Neem de tijd, heb vertrouwen in jezelf (je bent sterker dan je denkt!) en wees niet bang om te proberen.

Vind je het ook leuk om de tag over te nemen? Dan tag ik jou! Ik ben heel benieuwd naar je antwoorden, de vragen zijn flinke hersenkrakers.  Ook tag ik Teske, Marloes, KellyKarlijn & LonnekeVind jij het lastig om echt los te laten?

Liefs Dagmar

Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.