Blog

4 Tips om te beginnen met aquarelleren

aquarelleren beginnen aquarel

Misschien ben je ervan op de hoogte dat ik recent ben begonnen met aquarelleren. Het is voor mij echt een heerlijke en ontspannende bezigheid waar ik heel graag in de toekomst meer van wil weten. Ik wil deze hobby ontdekken door het vooral te gaan doen. Maar waar begin je als je wilt starten met aquarelleren? Aquarelleren is een relatief toegankelijke manier om lekker creatief bezig te zijn. Lijkt het je leuk om er ook mee te beginnen? Lees dan hoe je dit het beste kunt aanpakken (en vooral doen!).

Zin om te beginnen met aquarelleren

Allereerst is het belangrijk dat je zin hebt om aan de slag te gaan! Je gaat je onderdompelen in de wereld van aquarel en daar is naast zin ook geduld en vertrouwen voor nodig. Hoe graag we ook meteen de meest creatieve kunstenaar van het land willen zijn, je moet eerst het proces ondergaan om het te kunnen worden. Dat is een heel leerzaam, mooi en creatief proces dat per persoon anders verloopt. Veel succes met deze ontdekkingsreis!

De juiste aquarelverf

Om aan de slag te gaan met aquarel, heb je de juiste aquarelverf nodig. Deze verf kan je zowel on- als offline aanschaffen in verschillende winkels. Voordat je dat gaat doen, is het belangrijk dat je na gaat denken of het een hobby is die je heel graag in de toekomst veel wilt gaan uitoefenen. Is dat het geval? Dan kan je overwegen om meteen een mooie basisset aan te schaffen. Ik heb bijvoorbeeld een heerlijk setje waar ik erg blij mee ben, van het merk Winsor & Newton. Veel illustratoren, ontwerpers en kunstenaars zweren bij deze populaire producten van Winsor & Newton. De verf staat bekend om de sprankelende kleuren en uitstekende transparantie. Doordat het snel droogt, kan je bovendien gemakkelijk meerdere lagen over elkaar aanbrengen. Dat werkt erg prettig wanneer je de technieken van het aquarelleren onder de knie wilt krijgen.

De overige materialen: papier, penselen en water

Naast goede aquarelverf is ook het juiste papier gebruiken een must om tot mooie creaties te kunnen komen. Een aquarelblok is daarom fijn om te gebruiken, dat is wat dikker papier wat een mooie uitwerking heeft op de verf. Welke penselen je kiest is helemaal aan jou. Je kunt al een basissetje shoppen voor een toegankelijk bedrag. In mijn verfset van Winsor & Newton zat ook een erg fijn penseel die ik graag gebruik voor gedetailleerde stukken. Ook heb je water nodig waarmee je de verf gaat aanmaken en de penselen in uit kunt spoelen (twee verschillende bakjes) en een doek of keukenpapier. Daarmee kan je het penseel schoonmaken en op laten drogen.

Inspiratieboost!

Ben je klaar om te gaan beginnen met aquarelleren? Heel veel plezier en succes toegewenst! Ik vind het een heerlijke activiteit om lekker mijn hoofd bij leeg te maken. Het voelt zo fijn om van niets iets te mogen maken! Recent heb ik voor mijzelf het boek ‘The Joy of Watercolor‘ gekocht van Emma Block  en daarin staan geweldige illustraties hoe je bepaalde schilderingen kunt maken. Ook kijk ik veel via Instagram en YouTube hoe je tot creaties kunt komen met aquarelverf en technieken. Daar leer ik erg veel van, maar het is vooral een kwestie van uitproberen en toepassen. Lukt het de ene keer niet? Dan neem je deze les mee voor de volgende keer.

Heel veel plezier met aquarelleren! Ik ben benieuwd naar jouw creaties en kunstwerken!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.