Blog

10 X Weg met de herfstdip tips

De dagen worden korter, de wintergarderobe komt tevoorschijn en de scherpere lucht omarmt ons als we naar buiten gaan. De regen tikt tegen de ramen en de wind slaat regelmatig in ons gezicht. Het najaar is onze agenda binnengeglipt, maar niet voor iedereen is dit een pretje. De sombere weersomstandigheden beïnvloeden ons humeur en soms zelfs onze activiteiten! Maar dit jaar laten we die herfstdip niet toe; weg ermee! Ik deel in dit artikel tips en trucs die mij hebben geholpen, want ook ik kampte vele jaren met een dip in het najaar. De herfst en winter zijn juist ontzettend mooi, laten we daarom vooral genieten van dit prachtige seizoen en ons focussen op het goede. Lees je mee?

☆ Zoek het licht op
Gooi de gordijnen open, doe extra kaarsjes aan of ga de deur uit. Maak gebruik van het licht dat er is, ondanks het feit dat de dagen korter en donkerder worden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om binnen te lunchen óf om even een ommetje te maken. Dan ben je toch buiten, vang je licht én krijg je frisse lucht binnen. Als het licht niet naar ons toekomt, dan moeten we het vangen!

☆ Focus je op de geluksmomentjes
Een dipje maakt verdrietig, somber, boos of dit allemaal tegelijkertijd. Het kan beginnen met een vervelende situatie die jou als een negatieve spiraal naar beneden trekt. Laat dit niet toe! Focus je op de momenten die wél goed gaan en waar je voldoening en plezier uithaalt. We worden omringd door geluksmomenten, sommige zijn groot en de andere kleiner, maar het zijn er ontzettend veel! Geniet ervan en laat je niet afleiden door de momenten dat het even minder gaat. Make your own luck!

☆ Zorg voor een goed slaapritme
Rust is ontzettend belangrijk voor je lichaam, juist in het najaar. Door een herfstdip kan je je lusteloos en duf voelen, maar er kunnen ook concentratieproblemen ontstaan. Als je uitgerust bent, kun je meer hebben en houd je meer energie over. Ga op tijd naar bed (dit vind ik zelf ook nog steeds héél lastig) en ga er ook op tijd weer uit. Zo ontstaat er een prettig ritme en dat geeft energie. Het is het waard!

☆ Drink genoeg
In het najaar schiet het drinken er weleens bij in. Let je op dat je genoeg vocht binnenkrijgt? De verwarming kan bijvoorbeeld hoog staan, waardoor je ook veel vocht kunt verliezen. Drink daarom voldoende, ook al voel je minder snel de behoefte om dit te doen. Zet bijvoorbeeld standaard een flesje op je bureau of vul je glas regelmatig bij. Ook zijn er verschillende apps ontwikkeld die voor jou kunnen bijhouden of je wel voldoende hebt gedronken als een soort reminder. Voor mij werkt het bijvullen van het glas als de bodem in zicht is het beste. Just do it!

☆ Blijf bewegen
Ook al is het bank hangen of blijven liggen nog zó aantrekkelijk, je komt er letterlijk niet door vooruit. Ga lekker aan de slag, zodat je lichaam in beweging komt en het bloed gaat stromen. Het begin kan even lastig zijn (je moet er echt even doorheen), maar je weet vast goed dat het achteraf juist veel voldoening kan geven! Je gaat er geen spijt van krijgen… Go go go!

☆ Zuurstof please
In het najaar blijf je eenmaal sneller binnen. We zijn niet van suiker, maar we zijn toch bang om door de regen ‘getroffen’ te worden. Maar is het niet lekker om even een frisse neus te halen? En ben je niet productiever als je er even tussenuit glipt? Ook al is het nog zo aantrekkelijk om binnen te blijven, voorkom die dip en ga even de buitenlucht in!

☆ Plan leuke activiteiten in
Dit is geen vervelende tip toch? Bel je vriendinnen op en spreek samen af voor een heerlijke ladies night met maskertjes, fijne gesprekken, een leuke film en veel gelach. En wat dacht je van een sushi date? Daar kan je mij zelfs ’s nachts voor wakker maken, maar het gaat om het idee: lekker uiteten. En leuke activiteiten doen hoeft helemaal niet duur te zijn: samen lekker koken, uitwaaien aan het strand of een gezellige spelletjesavond zijn budgetproof en zorgen voor een goede sfeer waar die dip echt niet doorheen kan komen!

☆ Extra verzorging
De herfst en winter zorgen ervoor dat je haren en huid het zwaar te voortduren hebben. Als je lekker in je vel zit, dan straal je dit ook uit en maakt een dip minder kans om toe te slaan. Gebruik een fijn maskertje die goed bij je huidtype past, lak je nagels in een vrolijk kleurtje, kies voor een douchegel met een warme geur en eet extra gezond zodat jij er tegenaan kunt dit najaar.

☆ Verwen jezelf
Hoe kan je beter uit een dipje komen dan jezelf even in de watten te leggen? Doe eens gek en haal dat product in huis waar je zo blij van wordt, eet eens je favoriete snack of zet vinkjes op je bucketlist. Waar word jij blij van? Het gaat nu even niet om wat de hele wereld ervan vindt, maar wat jij ervan vindt. Verwen jezelf door voor jezelf te kiezen!

☆ Laat de dip niet toe
Last but not least: zorg ervoor dat de dip je humeur en agenda niet overneemt. Het is al vervelend genoeg dat je er last van hebt en je het voelt, maar focus je op bovenstaande tips zodat de dip simpelweg niet bij jou kan blijven hangen of kan toeslaan. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zet die knop om en laat alleen geluk toe. Choose happiness!

Voel je je langer lusteloos, heb je geen zin om het dagelijkse te leven of heb je erg last van de concentratieproblemen? Trek op tijd aan de bel, vertel het aan een familielid of vriend of maak een afspraak met de dokter. Misschien is er meer aan de hand, maar hij/zij kan jouw situatie beoordelen en je gericht vooruithelpen. Dit is echt niet erg, juist door je kwetsbaar op te stellen wordt je sterker!

Heb jij snel last van een herfstdip? Hoe probeer jij deze te voorkomen?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.