Blog

12 tips om je meteen energieker te voelen

Voel je je moe en futloos? Kun je een boost aan energie goed gebruiken? Het goede nieuws: met deze simpele tips geniet je direct van het resultaat. Je voelt weer dat de energie begint te stromen. Ontdek de energiegevers en verhoog snel je energieniveau op een eenvoudige manier. En wil je meer weten over mijn ontdekkingsreis naar meer energie? En hoe ik transformeerde van chronisch ziek kasplantje naar vrouw met een leven waarvan ik niet eens wist dat het voor mij weggelegd zou zijn? Lees hier over mijn ExpediChi. Met welke energietip ga je aan de slag? Ik wens je alle kracht en energie toe om te doen wat goed voelt voor jou, let’s grow!

1. Beruchte gedachte en uitspraak ‘Ik ben moe’

Het klinkt als een simpele tip en… dat is het ook! Veel mensen zullen zich herkennen in de gedachte ‘Ik ben moe’. Het wordt zelfs regelmatig uitgesproken en laat ik niet vergeten dat ik dit zelf ook onbewust heb gedaan. Door uit te spreken dat je moe bént, identificeer je je met de vermoeidheid. Ik voel mij moe heeft een andere lading. Kijk zelf maar: Ik ben moe of Ik voel mij moe. De vermoeidheid ben je in dit tweede scenario niet langer, het is in het moment hoe je je voelt. En gelukkig kan dat gevoel veranderen, bijvoorbeeld door de tips die hieronder staan. Kortom: je bént niet moe, je voelt je moe.

2. Kom in beweging

Hoe verleidelijk is het om te blijven zitten waar je bent. Of nog liever: onder een dekentje op de bank te kruipen en te staren naar schermpjes. Klein detail: je komt letterlijk geen stap verder, terwijl je verlangt naar meer energie. Focus op wat je nog wél kunt, waartoe ben je in staat? Wat is er op dit moment mogelijk voor jou om toch in beweging te komen? Deze vragen hebben mij erg geholpen tijdens de donkerste periode van mijn energiecrisis (ik had CVS, het chronische vermoeidheidssyndroom). Juist die kleine stapjes maken het verschil. Het gaat niet om de sprongen, maar om de beweging. Te moe om op te staan? Zelfs liggend kun je oefeningen doen om je energieker te voelen. Denk aan ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

3. Natuur(lijke) tip voor meer energie

We zijn niet gemaakt om continu binnen te zitten. We zijn onderdeel van de natuur. En door te verbinden met de natuur, voel je je energieker. Een heerlijk ommetje in de frisse lucht doet wonderen. Schoenen aan en gaan. En is een wandeling te intens? Vraag iemand om een stoel buiten te zetten en adem rustig in en uit terwijl je geniet van de omgeving. Elke stap telt. Het gaat niet om de prestatie, het gaat om jouw vitaliteit.

4. Energiecrisis door afleiding

We zitten in een energiecrisis. Ons energieniveau is lager dan ooit. Niet zo gek als je bedenkt dat je wordt omringd door afleiding en ongezonde verleidingen. Lukt het jou om weerstand te bieden en te focussen op jouw pad? Dan word je sterker. Hoe je dit doet? Door de verantwoordelijkheid (terug) te pakken over jouw leven én door consistent betere keuzes te maken. Kies je voor plezier in het nu ten koste van jezelf of wil je langer mee? Het is tijd om op te laden en jouw energieniveau te verhogen. Alleen dan stopt jouw crisis en kun je (weer) bouwen aan jezelf. Waardoor laat je je snel verleiden? Stop ermee. Bedenk nu een plannetje om die afleiding te minderen, te vermijden of simpelweg niet meer toe te laten. Makkelijke tip? Ja. Eenvoudig om na te streven? Nee. Maar jouw leven is te kostbaar; win jezelf terug.

5. Voeding om je te verrijken

Vulling of voeding? That’s the question. Durf jezelf weer te voeden, want je bent langer nodig. Vulling is leuk, lekker, makkelijk, maar… het verrijkt je niet. Sterker nog: onbewust breekt het meer af dan je lief is. Het slurpt energie. Wil je dat écht? Of verlang je naar meer energie en begin je nu met het maken van waardevolle, gezonde keuzes zodat je daar direct de vruchten van kunt plukken? Wat haal je wel en juist niet in huis? Welke maaltijden maken je blij én geven je energie? Welke gezonde tussendoortjes zorgen voor helderheid, kracht en duurzame impact op jouw gezondheid? Voor iedereen kan de juiste voeding anders zijn, omdat het erg persoonlijk is. Om de tip extra toegankelijk te maken: kies je voor de zak chips of de banaan?

6. Jouw levenstempo

Jouw tijd is kostbaar en jouw energie is dat ook. Je bent langer nodig en daarom is het belangrijk om nu gezonde keuzes te maken. Daar hoort ook het indelen van jouw agenda bij. Anderen kunnen niet invullen wat goed voelt voor jou, laat staan dat de verwachtingen van hen jouw agenda overnemen. Natuurlijk kun je niet altijd doen wat alleen maar leuk is en goed voelt, maar het draait om het vinden van balans. Gezonde evenwicht creëren en daar je afspraken op afstemmen, maar juist ook afspraken maken met en voor jezelf. Durf te leven volgens jouw cyclus en ritme. Vandaag is een mooie dag om te beginnen.

7. Durf (weer) te voelen

Blijf je in je hoofd zitten en pieker je je suf? Dan is vermoeidheid en een laag energieniveau een verlengstuk van die sufheid. Je voelt de energie niet meer stromen en je loopt vast. Schrijf nu van je af wat voor loopings je gedachten allemaal maken. Wat komt er steeds bij je terug? En wat kun je daar concreet nu mee doen? Door naar stap 2: durf te voelen en te verbinden met jezelf. Welke signalen geeft je lichaam af? Waar in je lichaam voel je de signalen? Wat heb jij écht nodig? Doorvoel, want je lichaam hoeft niet te schreeuwen als je luistert. Geef de signalen aandacht, want ze komen ergens vandaan. Ontdek waar je behoefte aan hebt en neem de ruimte om hiernaar te handelen.

8. Rusten is geen luxe, maar een levensbehoefte

Hoeveel Nederlanders kampen er met slaapproblemen? Wie gunt zichzelf rust en ontspanning? Hoeveel tijd besteed je aan oplaadmomenten? Je hebt het nodig om te rusten. We werken langer en harder dan ooit en onze handen zijn gevuld met ballen die we hoog willen houden. Zelfs hoog moeten houden, als je aan al die ingeprente verwachtingen wil voldoen. Meer energie vraagt om meer rustmomenten door de dag heen. Niet meer continue haasten van afspraak naar afspraak, maar bewust opladen. Ontdek hoe je je slaapkwaliteit verbetert, maar ook hoe je meer rust kunt pakken. Zo bouw je reserves op en verhoog je je energie. Hoe rust jij uit? Wat kun je doen om jouw slaapkwaliteit te verbeteren? Denk aan vaste slaaptijden aanhouden, je grenzen bewaken, een fijne avondroutine creëren of minder stressen waardoor je beter tot rust kunt komen. Nogmaals; je hebt het nodig om vaker te rusten. Het leven is geen wedstrijd.

9. Dankbaarheid oefenen

Blij zijn met wat je hebt, maar ook het grote en kleine waarderen. Dit betekent letterlijk dat je iets op waarde schat. Daarmee beschouw je het niet als een vanzelfsprekendheid. Dankbaarheid maakt het leven lichter en mooier. Je voelt je omringd door lichtpuntjes en deze positieve gedachtes zorgen voor plezier, kracht en een fijne beleving. Je hebt zin om te ervaren wat er op je pad komt en je geniet meer van jouw ontdekkingsreis. Waar ben jij dankbaar voor? A dankbare gedachte a day keeps the doctor away. Deze positieve gedachtes werken bevrijdend, waardoor jouw energie meer de ruimte krijgt om te stromen.

10. Verbinden

Samen lachen, huilen, verhalen delen en knuffelen. Echt contact door samen te verbinden. Te luisteren hoe het gaat en te vertellen wat je wil delen. Deze connectie zorgt voor ontspanning en een fijne tijd. Misschien maak je mooie herinneringen met elkaar. Verbondenheid verrijkt en geeft je energie. Wie kun je bellen om bij te praten of mee af te spreken om wat leuks te ondernemen? Alleen al het vooruitzicht maakt je een gelukkiger mens.

11. Wat slurpt energie?

Waar loop je op leeg? Waar zit jouw energielek? Tijd om de toolkit erbij te pakken en het lek te dichten, want jouw energie is kostbaar. Zijn het bepaalde taken, verplichtingen, prestaties of afspraken? Is het mogelijk om deze op een andere manier in te richten waardoor het minder energie voor je kost? Is het iets eenmaligs (waardoor je dit in de toekomst kunt voorkomen) of komt deze energieslurper vaak terug in je agenda? Maak bewuste keuzes vanuit liefde voor jezelf. Je wil genieten van meer energie (anders las je deze blog niet). Welke energieslurpers kun je voortaan elimineren zodat je meer ruimte, tijd én energie over mag houden voor activiteiten waar je blij van wordt?

12. Wat geeft jou energie?

Waarvoor spring je je bed uit? Waar heb je zin in en wie of wat maakt je blij? Juist deze energiegevers kunnen groot en klein zijn, maar verrijken jouw dag, week, maand en jaar. Ze zorgen onbewust voor meer energie. Je zit lekkerder in je vel, krijgt meer voor elkaar, voelt je vitaler en in verbinding met jezelf en het collectief. Het is de bedoeling dat je je energiek voelt, zodat je kunt groeien in de richting die goed voelt voor jou. Van wandelen en zingen tot schilderen, ademen, schrijven, creëren, vogels spotten, sporten, eten, lachen met dierbaren, vrijwilligerswerk, brood bakken, lummelen, bomen knuffelen… Wat zijn jouw energiegevers?

Wil je meer lezen over mijn ontdekkingsreis en hoe ik de tips inzette om te herstellen? Ik vertel je over mijn helingsproces (van CVS en Fibromyalgie) en zoektocht naar meer energie. Ik hoop dat je dankzij bovenstaande energietips geniet van meer energie en je mag ontdekken wat goed voelt voor jou. Om je nog een laatste vraag mee te geven, wil ik je laten nadenken wat je met meer energie zou willen doen. Wat kun je nu (nog) niet en straks met meer energie wel? Laat de motivatie in je borrelen om verder te komen dan je nu staat. Let’s grow! 

Veel liefs,

Dagmar

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.