Blog

7 Manieren om je spieren te ontspannen

balans gezonde keuzes dagmar valerie

Stress is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Het kan ons helpen om ons te concentreren, maar wanneer stress te veel wordt, kan het onze spieren overbelasten en ons hele lichaam uit balans brengen. Ontspanning is de sleutel tot het herstellen van deze balans en het verminderen van stress en spanning. Gelukkig zijn er veel manieren om je spieren te ontspannen, waaronder een tip die misschien een beetje ongewoon lijkt – het gebruiken van een spijkermat. Ook ben ik recent begonnen met Reiki én wandel ik binnenkort met onze pup door de bossen om te genieten van wandelingen in de natuur.

1. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een geweldige manier om je spieren te ontspannen en je geest te kalmeren. Door diep te ademen en je bewust te worden van je ademhaling, kun je stress verminderen en spanning loslaten. Je kunt beginnen met een paar minuten per dag en langzaam werken aan het verlengen van de tijd die je aan deze oefeningen besteedt. Een eenvoudige ademhalingsoefening die je kunt doen is de buikademhaling. Ga comfortabel zitten of liggen en leg je handen op je buik. Adem diep in door je neus, waarbij je probeert om je buik naar voren te duwen terwijl je ademt. Adem langzaam uit door je mond, terwijl je je buik naar binnen trekt. Herhaal dit een aantal keer, waarbij je je ademhaling langzaam en diep houdt.

Een andere ademhalingsoefening die je kunt doen, is de 4-7-8 ademhalingsoefening. Adem in door je neus gedurende vier seconden, houd je adem gedurende zeven seconden vast en adem langzaam uit door je mond gedurende acht seconden. Herhaal dit een aantal keer en voel hoe je lichaam en geest ontspannen.

Het regelmatig doen van ademhalingsoefeningen kan helpen om angst en stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het is een eenvoudige en effectieve manier om jezelf te helpen ontspannen en rust te vinden.

2. Yoga

Yoga is een andere manier om te ontspannen en spanning los te laten. Door middel van zachte bewegingen en een bewuste ademhaling, kun je je lichaam en geest kalmeren. Yoga kan ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van pijn. De oefeningen hebben mij erg geholpen tijdens de momenten dat ik veel pijnklachten had (van Fibromyalgie). Mijn spieren zaten juist op die momenten helemaal vast van de spanning en dankzij deze bewegingen werd mijn lichaam zachter en rustiger, het lukt mij tegenwoordig ook een stuk beter om te ontladen. De spanning glijdt dan letterlijk uit mijn lichaam.

Als je kampt met chronische pijn of spanning in je lichaam, kan het soms voelen alsof ontspanning buiten bereik ligt. Door bewust te zijn van je lichaam en te luisteren naar wat het nodig heeft, kun je hopelijk alsnog stap voor stap ontspanning vinden en nieuwe energie opdoen door verschillende manieren te proberen. Je kunt kiezen wat goed voelt voor jou en jezelf toestaan om te groeien in de richting van ontspanning en rust.

Wees liefdevol en geduldig met jezelf, en vergeet niet dat kleine stappen ook vooruitgang zijn. Of het nu gaat om het uitproberen van een nieuwe ontspanningstechniek of het verlengen van de tijd die je besteedt aan een bepaalde oefening, elke stap die je neemt brengt je dichter bij ontspanning.

3. Meditatie en Reiki

Meditatie is een geweldige manier om te ontspannen en tot rust te komen. Door je te concentreren op je ademhaling of een bepaalde mantra, kun je je geest tot rust brengen en je lichaam ontspannen. Net als bij ademhalingsoefeningen kun je beginnen met een paar minuten per dag en langzaam werken aan het verlengen van de tijd die je aan meditatie besteedt.

Naast de hierboven genoemde manieren om je spieren te ontspannen, wil ik graag een andere methode aanbevelen die ik sinds een tijd ook zelf toepas – Reiki. Reiki is een alternatieve geneeswijze waarbij je via handoplegging energie doorgeeft aan de ontvanger om het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren. Je kunt het ook bij jezelf toepassen (dit heb ik geleerd  bij de cursus Reiki 1 waar ik ook mijn inwijding voor heb gehad). Reiki stelt je in staat om het zelfhelende vermogen in jezelf of anderen te activeren. Ik heb tijdens de cursus geleerd hoe je kan werken met de energie die door je heen stroom, zodat je meer geluk, balans en energie ervaart. Het kan helpen bij het loslaten van spanning en het verminderen van stress.

Reiki heeft mij persoonlijk veel rust in mijn hoofd gegeven en het geeft mij elke dag meer energie. Het is wonderlijk hoe je met je handen de energie kunt voelen en je lichaam kunt helen. Het kan ook helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de slaap.

In combinatie met de hierboven genoemde manieren om je spieren te ontspannen, kunnen Reiki en meditatie je helpen bij het bereiken van een diepe staat van ontspanning en het herstellen van de balans in je lichaam en geest. Probeer verschillende technieken uit en ontdek wat het beste voor jou werkt.

4. Warm bad of douche

Een warm bad of douche kan wonderen doen voor je spieren. De warmte kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van pijn. Voeg wat ontspannende oliën toe aan het water, zoals lavendel of kamille, om de ontspannende werking te versterken.

5. Massage

Een massage kan niet alleen helpen bij het ontspannen van de spieren, maar ook bij het verminderen van stress en angst. Door druk uit te oefenen op bepaalde punten in het lichaam, kan een massage helpen bij het loslaten van spanning en het verbeteren van de doorbloeding. Je kunt een massage bij jezelf toepassen of je laten masseren. Geniet ervan!

6. Wandelen of fietsen

Beweging kan helpen bij het verminderen van stress en spanning. Door te wandelen of te fietsen, kun je endorfines vrijmaken, die het gevoel van welzijn in het lichaam stimuleren. Bovendien kan buiten zijn en de natuur ervaren bijdragen aan het gevoel van ontspanning. En je hebt het goed gelezen, wij genieten binnenkort van een lieve pup! Ons gezin wordt verrijkt met een hond en we tellen de dagen af totdat de puppy bij ons komt wonen. En dat betekent dus ook extra veel en vaak naar buiten om wandelingen te maken. In het begin zullen dit korte rondjes zijn en daarna gaan we vaker en langer de bossen in. Zo’n geweldig vooruitzicht!

7. Liggen op een spijkermat

Als laatste, maar zeker niet de minste, een manier om je spieren te ontspannen die misschien een beetje ongewoon lijkt – liggen op een spijkermat. Wanneer je op de spijkermat ligt, prikken de scherpe uiteinden in de zenuwuiteinden van de huid. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding wordt geactiveerd, afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd en de spieren warm worden en ontspannen. Het kan een geweldige manier zijn om de spanning in je lichaam los te laten en jezelf te helpen ontspannen.

Hoewel het in het begin misschien wat ongemakkelijk kan aanvoelen en een ‘pijn’-prikkel kan geven, zul je merken dat de sensatie na een paar minuten verdwijnt en plaatsmaakt voor een gevoel van diepe ontspanning. Begin met een paar minuten per dag en verhoog de tijd geleidelijk aan. Het is belangrijk om de spijkermat te gebruiken zoals voorgeschreven om ervoor te zorgen dat je huid niet geïrriteerd raakt.

Liggen op een spijkermat kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap. Het kan een effectieve manier zijn om te ontspannen na een lange dag op het werk of om te helpen bij het herstellen na een intensieve workout.

Ontspanning is geen luxe, maar een noodzaak!

Het belangrijkste is om te onthouden dat ontspanning en rust vinden cruciaal zijn voor een gezond en gelukkig leven. Experimenteer met verschillende methoden en ontdek wat het beste voor jou werkt. Door regelmatig tijd vrij te maken om te ontspannen en je lichaam en geest te laten rusten, voel je je gezonder, energieker en in verbinding. Ontspanning is nodig voor een rijker en energieker leven, het is nooit de bedoeling om continu aan te staan en je in te spannen. Geniet van de ontlading en ontspan!

Liefs, Dagmar

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.