Blog

ExpediChi – Bewust kiezen voor voeding in plaats van vulling

energieniveau Kooszorgenloos interview
In mijn zoektocht naar meer levensenergie, ook wel Chi genoemd, kwam ik uit bij voeding. Voeding in de breedste zin van het woord: van voldoende en het juiste eten en drinken, maar ook genoeg rustmomenten, voeding voor je mind en meer. Vaak werd ik verleid om toch te kiezen voor vulling in plaats van voeding, maar als je de verantwoordelijkheid weer pakt dan kun je bewuster keuzes maken waarmee je gevoed wil worden. Koosje Janssen van Kooszorgenloos.nl heeft mijn ogen over voeding en de werking van het immuunsysteem geopend.  Alleen al haar gratis webinar was zó leerzaam en interessant! Om een voorbeeld te noemen werd door Koosje de vraag gesteld of je vitamines slikt. En of je even naar de ingrediëntenlijst zou willen kijken op het potje. Blijkt er voornamelijk vulmiddel (!) en glansmiddel (!) in te zitten. In 2022 wil ik bewuster kiezen voor voeding in plaats van vulling (en helemaal geen vulmiddel!) om mijn levensenergie te verhogen. Ik maak hiervan prioriteit en neem mijn verantwoordelijkheid. Daarom vroeg ik Koosje om meer met ons te delen over vitaliteit en gezondheid.

Kun je ons meer vertellen over jouw missie en hoe je bij dit prachtige doel bent gekomen?

“Ik wil verbinden, ik wil ons als denkend mens weer laten verbinden met ons eigen lichaam. Doormiddel van voeding en voedsel, maar ook het voeden van onze geest. Ik wil hard van de daken schreeuwen dat we weer moeten leren wat voor een fantastisch systeem ons lichaam is, hoe krachtig het is en tot wat voor een magie het in staat is. Als je er maar goed voor zorgt. Momenteel vinden wij (in de westerse maatschappij) onze gezondheid niet zo belangrijk, we gaan liever voor gemak. Maar als de pandemie iets heeft duidelijk gemaakt, is het wel hoe afhankelijk wij zijn van onze gezondheid. En dus wil ik het gezondheidsvirus verspreiden, zodat we allemaal gebruik kunnen maken van een optimaal gezondheidsniveau.”

Je weet ontzettend veel over gezonde voeding en een gebalanceerde levensstijl, maar lukt het jou om deze kennis, ervaring en tips ook te verwerken in je eigen leven? Of loop je ook tegen valkuilen aan?

“Haha, ik implementeer zoveel mogelijk in mijn eigen leven, maar ik ben ook menselijk en ik heb ook zeker mijn valkuilen. Een van die valkuilen is te laat naar bed gaan. Ik heb altijd het gevoel dat de avond zo om is en dan moet ik nog beginnen aan mijn avondritueel. Wat ook een valkuil is, en die heb ik stiekem ook een beetje omarmd, dat ik een goed glas wijn heel lekker vind. Het is absoluut niet goed voor mij darmen en balans houden is cruciaal, dus niet elke dag.”

Wat betekent voeding voor jou?

“Voeding is de brandstof voor ons lichaam. Als je er niet de juiste brandstof in doet dan krijgt het systeem mankementen en ervaar je klachten.”

Hoe verhoog je je energieniveau (Chi)?

“Door dicht bij mezelf te blijven. Door regelmatig de stilte op te zoeken en de natuur in te gaan. Ook heb ik gemerkt dat het belangrijk is voor mijn energie om mij niet te veel te laten leiden door negatieve nieuwsberichten of mensen om mij heen. Ik ben daar gevoelig voor en dat gaat ten koste van mijn eigen energie.

Je leert anderen als coach over gezonde voeding en hoe je dit als een levensstijl kan omarmen. Daarmee inspireer je anderen om hun energie (en levenskwaliteit) te verhogen. Was het altijd al een droom van je om een onderneming te runnen waarin een gezonde levensstijl centraal staat?
“Nee, niet zozeer om een onderneming te beginnen. Ik had al wel langer de droom om voeding, bewegen en mindset te verbinden met elkaar. Anderen inspireren en informeren over deze thema’s is wat ik het liefste doe. Ik ben begonnen als platform / blog maar ik had geen idee dat daar een hele onderneming achter schuil zou kunnen zitten. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd wat het inhoud om onderneemster te zijn. Ook al werk ik al 10 jaar als ZZP’er, ondernemen is heel iets anders!”

Wanneer je voelt dat je minder energie krijgt, slechter slaapt of minder lekker in je vel zit. Wat doe je dan / wat gun je jezelf?

“Dat is eigenlijk altijd het teken dat ik op de pauzeknop moet drukken. Dat betekent niet-essentiële afspraken uit mijn agenda halen en een ‘niets-doen-dag’ nemen. Voor mij betekent een ‘niets-doen-dag’  vaak een dag op de bank hangen en Netflix kijken. Het hoofd uitzetten en toegeven aan de vermoeidheid. Een wandeling maken werkt helend, en extra vroeg naar bed natuurlijk!”

Ben je veel tijd kwijt aan je gezonde levensstijl?

“Nee, voor mij is het zo natuurlijk geworden dat ik er eigenlijk niet meer over na denk. Voor mij betekent het wel nadenken over mijn sport/beweeg momenten. Ik blok dagen van rust/familie in mijn agenda en ik doe 2 x per week boodschappen.

Als je een klas les zou mogen geven, wat zou je hen dan willen leren?

“Ik zou dan lesgeven in de basisprincipes van een gezonde levensstijl. Wat houdt gezonde voeding in en waarom is het belangrijk? Ik merk dat er heel weinig kennis is over hoe ons lichaam werkt en waarom bepaalde adviezen worden gegeven. Want waarom is het eigenlijk belangrijk om groente te eten? Niet iedereen weet daar het antwoord op.”

Welke tip wil je anderen graag meegeven?
“Leer te luister naar je lichaam. Ons lichaam geeft zelf heel veel aan en klachten ontstaan met een reden, leer naar deze signalen te luisteren. Ook mogen we meer vertrouwen hebben in de helende kracht van ons lichaam. Medicijnen zijn vaak niet eens nodig, omdat ons lijf dat prima zelf kan oplossen mits een gezonde levensstijl gehanteerd wordt.”

Last but not least! Jouw favoriete boek:
De meeste mensen deugen geschreven door Rutger Bregman was een boek waar ik echt van ‘aan ging staan’. Ik ben heel erg voorstander van positief naar de wereld om ons heen kijken in plaats van negatief moddergooien. En als ultieme must read kom ik uit bij de boeken van Brene Brown. Haar boeken heb ik echt meerdere keren gelezen en deze hebben mijn leven veranderd. ‘De kracht van kwetsbaarheid’ is een prachtige reis naar ons bewust zijn, over onszelf openstellen, kwetsbaar durven zijn en onszelf het recht geven om moedig te zijn.”

Dank je wel Koosje voor jouw prachtige antwoorden en waardevolle tips. Je beschikt over zoveel bevlogenheid, deskundigheid en plezier om anderen te verrijken tijdens hun weg naar een gezonder leven; ik juich jouw missie ontzettend toe! Jouw ervaring en kennis is relevanter dan ooit, bedankt dat je je inzet voor anderen door elkaar te versterken. Wil je meer weten over Koosje? Bezoek haar website en volg Koosje ook op Instagram, zodat je weet wanneer je de nieuwste webinar bij kunt wonen.

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.