Blog

ExpediChi #1 – Focussen op wat wél kan

ExpediChi Dagmar Valerie

Welkom op ExpediChi! Een nieuw artikel over de ontdekkingsreis om je Chi (je levensenergie) te verhogen. En in dit artikel praat ik je bij over het aanbrengen van focus op wat er wél kan. Ontdekken wat goed is voor jou en wat echt belangrijk is om jouw potentieel te benutten. Door te omarmen dat je elke dag keuzes kunt maken die je versterken, omdat er veel júist mogelijk is. Misschien stond je ver van jouw kern af, werd je afgeleid van de essentie en voel je de behoefte om de vicieuze cirkel van desastreuze gewoontes te doorbreken. Hoewel het leven niet maakbaar is, heb je invloed op de manier waarop je in het leven staat. Vanuit verbinding en vertrouwen zodat je weer meer energie gaat voelen. Nu en in de toekomst. Ga mee op ExpediChi. 

Wat betekent focus?

Focus betekent dat je je mag richten op een bepaald punt. Dat je je mag concentreren en je aandachtig mag zijn om tot je te nemen waar je prioriteit wilt geven. Het verliezen van focus houdt in dat je grip losser wordt en er ruimte ontstaat voor het andere in welke vorm dan ook; denk aan patronen, gedachtes, belevingen, mensen en ruimtes. Tijdens deze ontdekkingsreis om je Chi te verhogen, gaan we onze aandacht richten en daarmee focussen op wat je energie geeft. Wat kan er allemaal om je levensenergie te verhogen zodat je vanuit jouw kracht in het leven mag staan om je potentieel te benutten? Alleen al het aanbrengen van focus en daarmee richting om te ontdekken wat er allemaal kan, geeft ons rust en energie. Zie het als een camera die focust op wat je vast wil leggen. Richt je je op iets of iemand anders of laat je je afleiden, dan krijg je ander beeld. Breng focus aan wat je prioriteit wil geven. Deze verandering van houding om in elke vorm open te staan voor het goede wat ons mag verrijken, laat ons omarmen wat er is. Het brengt dichterbij onszelf, onze kern en kracht. Maak de verbinding om in het nu te komen en voel wat je echt nodig hebt.

Focussen op je ademhaling

We zijn continu in ons hoofd bezig met gedachten uit het verleden en over de toekomst. Deze gedachten leiden ons af van het nu, terwijl we alleen in het hier en nu beleven. Het is een levenskunst om in het nu te blijven, maar een simpele (ik zeg niet dat het gemakkelijk is) oefening bestaat uit het bewust richten van je aandacht op jouw ademhaling. Je ademhaling is in het hier en nu, waarmee je de verbinding maakt met jezelf: jouw lichaam en jouw zijn. Door regelmatig te focussen op je ademhaling, voel je dat je aanwezig mag zijn in dit moment. Voordat je verder leest, wil ik je vragen om rustig in te ademen… en adem rustig uit. En nog een keer adem diep in… en adem diep uit.

En dat mag je vaker doen als je ervoor open staat om jouw Chi te laten stromen. Even bij de waterkoker wanneer je wacht om jouw kopje thee te kunnen zetten of bij het opstarten van de computer. Wanneer je wandelt of wacht in de rij voor de kassa. Focus op wat er wel kan en geloof mij; deze fijne oefening kan altijd. Een andere mooie oefening is om op een willekeurig moment jezelf af te vragen waar je nu dankbaar voor bent. Verruim je blik en ontdek wat er is!

Creëer je eigen leerschool, wat wil je leren? In welke richting wil je groeien?

Waarom wil je je meer focussen op wat er wel kan? Is er iets waardoor je je laat tegenhouden? Zijn er bepaalde gedachtes en/of patronen die je ervan weerhouden om hier aandacht aan te schenken en nog belangrijker; het te verwerken in het dagelijkse? Wanneer je je focust op negatieve gedachtes, worden deze sterker en groter. Ze krijgen meer macht en creëren meer impact. Op het dagelijkse in gewoontes die eigenlijk niet bij je passen, door belevenissen die je vullen maar niet voeden. Ook leiden de negatieve gedachtes je af van de mogelijkheden om jouw potentieel te benutten. Die afleiding komt niet alleen van binnenuit door negatieve gedachtes die nagalmen, want wat kunnen we hard zijn voor onszelf. Juist ook van buitenaf worden we in een richting gedreven door onder andere communicatie die gericht is op tekort. Door een systeem die zich niet richt op overvloed, terwijl er genoeg is voor iedereen. We worden continu afgeleid om maar niet te voelen en in het hier en nu te zijn. Fastfood eten als voeding? Netflix om op te laden? Het is ook zo toegankelijk, maar je kunt echt het verschil maken door te investeren in jezelf in de vorm van tijd, aandacht, energie, liefde en warmte. Gehaast jezelf vullen staat niet voor de levenskwaliteit die je jezelf gunt, maar hoe het dan wél moet… Je zou kunnen wijzen naar de scholenconstructie waar je deze basiskennis meestal niet meer ontvangt óf je kunt je eigen leerschool creëren en er elke dag toegewijd mee bezig zijn. Om vanuit liefde, bezieling en enthousiasme te groeien, te ontdekken en te leren. Dan werk je pas echt aan jouw potentieel en verhoog je jouw levensenergie op de manier die goed is voor jou.

Toewijding om te groeien

Wat gun je jezelf om te mogen leren en te ontdekken? Wat is goed voor jou? Ga het avontuur aan en ervaar de lessen die op je pad komen! Ontdek, beleef en leer, laat je niet afleiden van jouw pad! Focus op wat goed is voor jou. Omdat je wil leren voor jezelf te zorgen, omdat je jezelf wil voeden, omdat je je levensenergie wil vergroten en je er mag zijn. Omdat je goed genoeg bent, in elke vorm. Altijd. Je bent elke dag in staat om jouw potentieel te benutten. In welke tijd dan ook, over welke middelen je ook beschikt. Je kunt bijvoorbeeld extra goed voor jezelf zorgen door in beweging te blijven, door voor jezelf te koken, door rust te pakken en te luisteren naar je lichaam. Door inspirerende boeken te lezen en te leren over voeding, door te mediteren en minder in je hoofd te zitten, door vaker te wandelen in de natuur en je huis lekker op te ruimen. Door op te ruimen wat niet langer goed voor je is, ontstaat er letterlijk meer ruimte voor positieve energie. Door daadwerkelijk naar buiten te gaan, verruim je je blik en ontvang je frisse lucht. Door te kiezen voor gezonde recepten en de juiste hoeveelheid nachtrust, versterk je jezelf op een duurzame manier. Je kunt het morgen doen (of overmorgen, volgende week of volgende maand starten), maar je voelt dat je over genoeg zelfdiscipline en toewijding beschikt om nu te beginnen.

Wees moedig, focus en begin

We worden van alle kanten al maanden belemmerd in het dagelijkse, de focus ligt op tekort en wat er niet meer kan. Dat heb ik een lange tijd geaccepteerd en ik kan delen dat ik daar absoluut niet gelukkiger van werd. Ik geloofde bijna dat de wereld stil stond zoals het beeld in mainstream media werd geschetst. Toen ik goed naar mijn eigen omgeving en mijzelf keek, bleek het levenstempo door te gaan op dezelfde manier. Zo werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat mijn kids de ene na de andere maat uitgroeiden. Groter groeiden dankzij de tijd; we stonden helemaal niet stil. Alleen onze blik en aandacht werd hiervan afgetrokken om ons te verleiden te focussen op wat niet meer gaat en op stilstand, waardoor levensenergie afnam. ‘Het oude normaal’ voelde met de dag verder weg en dat werkte benauwend als het gevoel van schaarste en machteloosheid voor ons wordt gecreëerd. Maar wat betekent normaal eigenlijk voor jou? Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. We zijn gemaakt voor verandering en voor beweging, sterker nog; alles is altijd in beweging en daardoor komen we op een andere plek te staan. De richting bepaal je zelf, dat kan niemand voor jou bepalen. En daarom kan ook niemand voor jou bepalen wat ‘normaal’ is, wat vooruitgang of achteruitgang betekent en al helemaal niet wat het oude of nieuwe normaal is. Angst doet letterlijk onze adem stokken, het vertraagt en verlaagt de energie. Het belemmert hier en nu. Laat het nieuws niet je leven overschaduwen, want het is in staat om je waardevolle tijd en levensenergie te ontnemen. Neem tot je wat goed voor je is en stel grenzen door bijvoorbeeld een dagje ‘nieuwsvrij’ te zijn. Ik gun je dat je altijd mag vernieuwen en groeien, om te ontdekken en te beleven. Dat normaal bijvoorbeeld betekent dat je je mag verbinden met jezelf en je gezonde keuzes mag maken. Dat je zin hebt om hier en nu te zijn, want in het nu schuilt alles wat er is.

Wake-up call

Durf los te komen van de verwachtingen van anderen en stop met het negeren van jouw gevoelens en signalen om maar door te gaan. Soms moet je even wakker geschud worden om opnieuw de juiste focus aan te brengen. De focus op wat er wel kan en wat goed is voor jou. Word wakker. Ontwaak en begin met de vraag hoe je je vandaag wilt voelen. Bijvoorbeeld rustiger, meer in het nu, energiek, verbonden en geïnspireerd. En als je al even aan de dag bent begonnen, vraag jezelf dan nog steeds af hoe je je vandaag wilt voelen. Ondanks de drukke tijd – of juist in tijden van drukte – is het belangrijk om jezelf te voeden. Als wij het niet doen voor onszelf, wie dan wel? En nu gun je het jezelf dat je even alles van je af mag laten glijden door je schouders te schudden. Voel je de lasten die los komen? Laat los en creëer ruimte voor het goede. Een levenshouding die aansluit bij wie je wilt zijn, want dit is jouw wake-up call dat je het kunt!

Want lieve jij, weet je wat er altijd kan? Uit een vicieuze cirkel stappen en destructieve gewoontes doorbreken. Het vergt moed, zelfreflectie en zelfdiscipline, maar door te focussen op wat er wel kan, gaat dit je lukken. Dus focus! Laat je niet verleiden tot uren scrollen op je telefoon. Je weet en voelt dat het afleiding vormt. Denk bij wat je doet na waarom je het doet en hoe jouw gedrag je elke dag mag verrijken. En focus! Hoe kun je er weer voor zorgen dat in dit geval de apparaten je ondersteunen in plaats van jouw tijd, energie of ruimte kosten? Hoe kan eten je weer voeden? Hoe kun je weer rustiger slapen en energiek wakker worden? Onbewust putten destructieve gewoontes je uit. Durf grenzen te stellen bij wat je toelaat en creëer jouw voorwaarden die aansluiten bij jouw behoeftes. Zodat je jezelf mag voeden waardoor je meer levensenergie voelt. Zodat je krachtiger, dankbaar en vanuit verbondenheid de dag kleur mag geven en je er jouw mooiste tijd van maakt, in welke situatie je je ook mag bevinden. Voor nu en in de toekomst.

Je staat voor een keuze om iets met de ontdekkingen te doen. Het zijn de antwoorden die al in jouw zitten waar je kracht uit mag putten. En deze kracht geeft energie! Voel, ontdek en stimuleer de flow van Chi.

Veel liefs, warmte en kracht voor jou.

Dagmar Valerie

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.