Word ik vegetariër en ga ik vlees vermijden?

Word ik vegetariër en ga ik vlees vermijden?

Afgelopen weekend keek ik de film The Game Changers op Netflix. Het is een documentaire waarin meer wordt verteld over de impact van de vleesindustrie. Ook krijg je te zien wat plantaardig voedsel ten opzichte van vlees met jouw lichaam doet. Ik heb met open mond naar deze documentaire gekeken, maar al langer smaakte vlees mij niet zo. De afgelopen weken heb ik mij meer verdiept in vegetarische eetpatronen om te ontdekken hoe je vlees kunt minderen en/of zelfs kunt vermijden. De wens was er eigenlijk al langer, maar sinds ik deze documentaire heb gezien voelde ik mij erg bezwaard om vlees te eten ‘uit gewoonte’. Ik vertel je graag meer over mijn keuze om vlees te vermijden en vegetariër te worden. 

De impact van de vleesindustrie

Al langer worstel ik met het knagende gevoel dat we de natuur kapot maken. Het doet mij pijn om te beseffen dat we de aarde uitputten ten koste van zoveel leven om er zelf beter van te worden. Ik kan daar erg verdrietig van worden, maar liever wil ik zelf voor een positief verschil kunnen zorgen. Aan tranen heeft de natuur niet veel. Elke stap in de goede richting telt. De impact van de vleesindustrie is gigantisch, dat werd ook benadrukt in The Game Changers (de documentaire die ik bekeek op Netflix). Ik heb jarenlang uit gewoonte vlees gegeten, simpelweg omdat ik niet beter wist dan dat vlees bij het avondeten hoorde. Natuurlijk wist ik af van de mogelijkheid om het te vervangen en te vermijden, maar ik had geen idee waar ik dan zou kunnen beginnen. Dankzij vriendinnen die al een vegetarisch eetpatroon hanteren, verschillende blogs met lekkere vegetarische recepten, de documentaire en handige websites met praktische tips ging bij mij de knop om. Ik hoef helemaal geen vlees te eten, omdat het een gewoonte is. Gewoontes kan je zelf doorbreken en je kunt nieuwe gewoontes creëren.

De knop is om; ik geniet van een vegetarisch eetpatroon

Al langer smaakte vlees mij eigenlijk niet meer zo. Het lag op mijn bord omdat het erbij hoorde of ik het in maaltijden had verwerkt, maar ik at veel liever de andere ingrediënten. Ik schepte graag aardappeltjes, rijst, pasta met saus en lekker veel groente op. Daar kon ik intens van genieten, net als van een gezonde salade en heerlijk fruit. Ontbijten en lunchen deed ik eigenlijk altijd al zonder vlees, maar bij het avondeten zat het er standaard bij. En het bleef bij mij vaker wel dan niet liggen. Sinds dit weekend is de knop echt bij mij omgegaan; ik kan vlees ook zelf vermijden en kiezen voor alternatieven die ik wél lekker vind. Zodoende heb ik tot in de late uurtjes gezocht naar lekkere recepten, vleesvervangers en ik ontdekte zelfs een scala aan groentes die ik nog niet eerder heb geprobeerd. Ik voel de creativiteit stromen om weer van het eten een voedzaam, gezond en lekker feestje te maken!

Volledig vegetariër of vlees vermijden waar mogelijk?

Voor nu voelt het erg goed om deze keuze te kunnen maken, al moet ik er nog wel een weg in zien te vinden. Ik weet niet waar ik uit zal komen; misschien bij de beslissing om volledig vegetariër te blijven of bijvoorbeeld om vlees te vermijden waar mogelijk. Voor nu mis ik het totaal niet en geniet ik veel meer van de maaltijden die beter passen bij hoe ik nu in het leven mag staan. Ik let goed op dat ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg en dat ik lekker en gezond kan eten. Het gaat mij verrassend goed af moet ik eerlijk zeggen, bovendien geeft alleen al het idee mij veel energie en rust. Ik geniet oprecht van elke hap en maak van de gerechten een feestelijke vega maaltijd. Ik ben niet perfect en misschien maak ik hier en daar een misstap binnenkort, maar de gewoonte is doorbroken. Ik voel ook niet langer de behoefte om standaard vlees te betrekken bij de maaltijden, sterker nog; ik heb meer dan genoeg inspiratie om het op een smaakvolle manier te vervangen.

Tips en nieuwe vega recepten

Ik vind het een hele interessante, leerzame en vooral mooie weg om te bewandelen. Ik ben eten opnieuw aan het ontdekken en geniet er oprecht van om iets lekkers klaar te maken. Om nieuwe gerechten uit te proberen (binnenkort een hartige vegetarische taart, pompoensoep en aardappelsalade) die mij blij maken en energie geven te kunnen proeven is een verrijking. Ook vind ik het doen van boodschappen nog leuker worden; ik kijk met een nieuwe blik naar de schappen. Zelf zit ik nog af en toe met vragen en sta ik altijd open voor inspiratie en tips. Ik kan deze vast goed gebruiken, want het is nog allemaal nieuw voor mij. Mocht je daarom leuke recepten hebben en tips dan zijn deze meer dan welkom, dank je wel!

Eet jij regelmatig vlees of wil je graag de stap naar een vegetarisch eetpatroon maken?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Romy

  Wat goed en knap dat je deze stap hebt gezet! En vooral heel mooi om te lezen dat het vegetarisch eten je tot nu toe heel goed afgaat. Ik ben zelf al 13 jaar vegetariër en zou me niet anders meer kunnen voorstellen dan dat ik geen vlees en vis eet. Er zijn gelukkig ook steeds meer vleesvervangers te vinden in de schappen, waardoor vegetarisch boodschappen doen oprecht een feestje is.
  Een tip van mij: kijk zeker eens bij Aldi en Lidl voor vleesvervangers. Ik vind veel vleesvervangers van Jumbo en Albert Heijn erg duur. Bij Lidl en Aldi hebben ze heerlijke vleesvervangers die een stuk voordeliger zijn. Vooral de Oosterse schijf en groenteschnitzel van Lidl en de kaasburger van Aldi vind ik een aanrader :)
  Romy onlangs geplaatst…9 creatieve hobby’s die ik nog graag zou proberenMy Profile

 2. Thea

  Ik eet al 20 jaar geen vlees, sinds 2 jaar ook geen vis en zo weinig mogelijk zuivel. Er staan zoveel lekkere vegetarische gerechten op het www die ik kook of bak zodat ik het vlees nog geen dag gemist heb.

 3. johmar

  Prima dat je daar voor kiest, maar vind het wel jammer dat er altijd alleen maar gesproken word over de negatieve impact van de vleesindustrie. Ook andere voedselbronnen zijn niet altijd even goed voor het milieu , maar daar hoor je veel minder over, zelf denk ik dat er meer winst te behalen valt voor het milieu als wij met zijn allen wat bewustere keuzes maken over wat we eten en hoe we eten. Kijk maar eens hoe veel eten er dagelijks weggegooid word .Bij voorbeeld door overproductie of doordat het niet voldoet aan supermarkt normen. Niet alleen slecht voor het milieu , maar ook triest omdat het gaat om eten. Zelf ben ik flexetarier , eet dus niet elke dag vlees. Verder kijk ik hoe ik zo min mogelijk eten kan verspillen, door bijvoorbeeld ook de stronk van een broccoli te eten en restjes te verwerken in andere gerechten. Van schillen van groente en botjes van bijvoorbeeld kip trek ik bouillon enz.

 4. Anna

  Wat een mooie stap! Ieder beetje helpt en als iedereen zijn steentje bijdraagt aan een beter milieu en aan minder dierenleed dan kunnen we samen stappen maken. Dat is volgens mij wat mensen vaak vergeten. Je kunt beter iets doen dan helemaal niets, toch? Ik vind het bijvoorbeeld heel knap als mensen volledig veganist zijn, maar mij zou dat echt niet gelukkig maken. Maar dat betekent niet dat mijn manier helemaal fout is. Ik eet al 13 jaar geen vlees meer, wel af en toe vis. Ook koop ik bijvoorbeeld nooit plastic tassen en gooi ik bijna nooit eten weg. Wat ik hiermee wil zeggen is, super goed dat je je bewust bent van de impact van de vleesindustrie en dat je je gewoontes wil doorbreken! Daar heb ik echt bewondering voor! En als ik nog een vega tip mag geven: De vegetarische sate van Mora (uit de diepvries) is echt heeeerlijk! Lekker met rijst en groente :D. En ik maak ook weleens vegetarische hamburgers klaar in een broodje, met lekker veel knoflooksaus haha. De vega rookworst van Valess is ook heerlijk, dat maakt de stamppot dan wel echt compleet. Voor de rest eet ik voornamelijk een ei als vleesvervanger (verse scharreleieren van de Ekoplaza) en groente, zoals bonen. Ook slik ik af en toe B12 bij als ik bijvoorbeeld een tijdje heel weinig vis heb gegeten. (B12 zit ook in veel vleesvervangers maar ik heb daar niet altijd zin in haha).
  Anna onlangs geplaatst…MLBB #159 | Haar opnieuw geverfd en dagje wellness!My Profile

 5. Jenn

  Wat een mooie stap! Je klinkt precies als ik vlak voordat ik helemaal stopte met vlees. Ik zie mezelf niet meer teruggaan naar vlees. Los van dat ik gewoon geen dieren meer wil eten voel ik me ook fysiek zo veel beter bij mijn vega eetpatroon. Geniet ervan! En je mag me altijd mailen als je iets wil weten :)
  Jenn onlangs geplaatst…10x De best gelezen blogposts van 2019My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge