Blog

Word ik vegetariër en ga ik vlees vermijden?

Afgelopen weekend keek ik de film The Game Changers op Netflix. Het is een documentaire waarin meer wordt verteld over de impact van de vleesindustrie. Ook krijg je te zien wat plantaardig voedsel ten opzichte van vlees met jouw lichaam doet. Ik heb met open mond naar deze documentaire gekeken, maar al langer smaakte vlees mij niet zo. De afgelopen weken heb ik mij meer verdiept in vegetarische eetpatronen om te ontdekken hoe je vlees kunt minderen en/of zelfs kunt vermijden. De wens was er eigenlijk al langer, maar sinds ik deze documentaire heb gezien voelde ik mij erg bezwaard om vlees te eten ‘uit gewoonte’. Ik vertel je graag meer over mijn keuze om vlees te vermijden en vegetariër te worden. 

De impact van de vleesindustrie

Al langer worstel ik met het knagende gevoel dat we de natuur kapot maken. Het doet mij pijn om te beseffen dat we de aarde uitputten ten koste van zoveel leven om er zelf beter van te worden. Ik kan daar erg verdrietig van worden, maar liever wil ik zelf voor een positief verschil kunnen zorgen. Aan tranen heeft de natuur niet veel. Elke stap in de goede richting telt. De impact van de vleesindustrie is gigantisch, dat werd ook benadrukt in The Game Changers (de documentaire die ik bekeek op Netflix). Ik heb jarenlang uit gewoonte vlees gegeten, simpelweg omdat ik niet beter wist dan dat vlees bij het avondeten hoorde. Natuurlijk wist ik af van de mogelijkheid om het te vervangen en te vermijden, maar ik had geen idee waar ik dan zou kunnen beginnen. Dankzij vriendinnen die al een vegetarisch eetpatroon hanteren, verschillende blogs met lekkere vegetarische recepten, de documentaire en handige websites met praktische tips ging bij mij de knop om. Ik hoef helemaal geen vlees te eten, omdat het een gewoonte is. Gewoontes kan je zelf doorbreken en je kunt nieuwe gewoontes creëren.

De knop is om; ik geniet van een vegetarisch eetpatroon

Al langer smaakte vlees mij eigenlijk niet meer zo. Het lag op mijn bord omdat het erbij hoorde of ik het in maaltijden had verwerkt, maar ik at veel liever de andere ingrediënten. Ik schepte graag aardappeltjes, rijst, pasta met saus en lekker veel groente op. Daar kon ik intens van genieten, net als van een gezonde salade en heerlijk fruit. Ontbijten en lunchen deed ik eigenlijk altijd al zonder vlees, maar bij het avondeten zat het er standaard bij. En het bleef bij mij vaker wel dan niet liggen. Sinds dit weekend is de knop echt bij mij omgegaan; ik kan vlees ook zelf vermijden en kiezen voor alternatieven die ik wél lekker vind. Zodoende heb ik tot in de late uurtjes gezocht naar lekkere recepten, vleesvervangers en ik ontdekte zelfs een scala aan groentes die ik nog niet eerder heb geprobeerd. Ik voel de creativiteit stromen om weer van het eten een voedzaam, gezond en lekker feestje te maken!

Volledig vegetariër of vlees vermijden waar mogelijk?

Voor nu voelt het erg goed om deze keuze te kunnen maken, al moet ik er nog wel een weg in zien te vinden. Ik weet niet waar ik uit zal komen; misschien bij de beslissing om volledig vegetariër te blijven of bijvoorbeeld om vlees te vermijden waar mogelijk. Voor nu mis ik het totaal niet en geniet ik veel meer van de maaltijden die beter passen bij hoe ik nu in het leven mag staan. Ik let goed op dat ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg en dat ik lekker en gezond kan eten. Het gaat mij verrassend goed af moet ik eerlijk zeggen, bovendien geeft alleen al het idee mij veel energie en rust. Ik geniet oprecht van elke hap en maak van de gerechten een feestelijke vega maaltijd. Ik ben niet perfect en misschien maak ik hier en daar een misstap binnenkort, maar de gewoonte is doorbroken. Ik voel ook niet langer de behoefte om standaard vlees te betrekken bij de maaltijden, sterker nog; ik heb meer dan genoeg inspiratie om het op een smaakvolle manier te vervangen.

Tips en nieuwe vega recepten

Ik vind het een hele interessante, leerzame en vooral mooie weg om te bewandelen. Ik ben eten opnieuw aan het ontdekken en geniet er oprecht van om iets lekkers klaar te maken. Om nieuwe gerechten uit te proberen (binnenkort een hartige vegetarische taart, pompoensoep en aardappelsalade) die mij blij maken en energie geven te kunnen proeven is een verrijking. Ook vind ik het doen van boodschappen nog leuker worden; ik kijk met een nieuwe blik naar de schappen. Zelf zit ik nog af en toe met vragen en sta ik altijd open voor inspiratie en tips. Ik kan deze vast goed gebruiken, want het is nog allemaal nieuw voor mij. Mocht je daarom leuke recepten hebben en tips dan zijn deze meer dan welkom, dank je wel!

Eet jij regelmatig vlees of wil je graag de stap naar een vegetarisch eetpatroon maken?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.