Blog

Moestuin 2020 – Biodiversiteit en tuinplezier

Happy Mom blogbox Moederdag

Elk jaar geniet ik met volle teugen van onze tuin. En elk jaar leer ik hoe ik de tuin kan optimaliseren voor het nieuwe seizoen. Alle tips en inzichten neem ik graag mee om het jaar erop nog meer tuinplezier te kunnen beleven met het gezin. Vanaf maart t/m het najaar geniet ik volop van het buitenleven met ‘mijn mannen’. We hebben eind maart de tuin klaargemaakt en medio april alle zaadjes in de (moes)tuin gezaaid. Ik deel heel graag meer over biodiversiteit in onze tuin, een kindvriendelijke moestuin aanleggen en ons tuinplezier. Lees je mee?

Onze tuingelukjes en kleurexplosie

Het blijft bijzonder om zelfgemaakte tomatensoep te eten van tomaten uit de tuin. Om zonnebloemen te zien groeien die hoger worden dan de schuur en zelfs te smullen van aardbeien, cherrytomaatjes, paprika’s en bosbessen die je zelf kunt plukken in de moestuin. Het is echt een feestje waar we als gezin erg van kunnen genieten. We noemen de oogst onze ’tuingelukjes’, maar dan heb ik het nog niet eens over de fascinerende wilde bloemen gehad die ieder jaar zorgen voor een kleurexplosie en uiteenlopende insecten. Zoals je kunt lezen, ben ik erg gelukkig met onze tuin en dankbaar dat we mogen leren van groei en genieten van bloei.

Een moestuinplan opstellen en bijdragen aan de biodiversiteit

We vinden het belangrijk om bij te dragen aan de biodiversiteit. Daarom zaaien we ook elk jaar een mix aan bloemsoorten voor vogels en insecten zodat de dierenwereld van onze tuin kan genieten. Zo versterken we elkaar, want onze moestuin profiteert er ook van. Vorig jaar besloot ik aan het einde van het seizoen met Lucas zaadjes te verzamelen uit de bloemen die uitgebloeid waren. Deze hebben we op een droge plek in de schuur bewaard en vervolgens hebben we de zaden dit jaar in de grond gedaan. Het is nog even afwachten welke bloemen uit de grond zullen komen, maar de eerste groene sprietjes zijn al zichtbaar! Zo bijzonder en fascinerend! Elk jaar koop ik naast een mix voor wilde bloemen zakjes met zaden voor de moestuin. Omdat ik niet zo goed wist wat ik graag voor mijn verjaardag leuk zou vinden om te krijgen, bedacht ik dat het leuk zou zijn om zaden te vragen. De voorpret begon dus al bij het opstellen van een moestuinplan om de zakjes zaad voor groentes en fruitsoorten op gunstige plekken in de grond te plaatsen. Vervolgens fatsoeneerden we de tuin en maakten we deze klaar voor het nieuwe seizoen. Toen kon het zaaien beginnen en inmiddels genieten we volop van groei. We hebben er bijna het hele jaar plezier van met het hele gezin!

Een kindvriendelijke moestuin

Lucas betrekken we namelijk maar al te graag bij de tuin, omdat hij het geweldig vindt om te zaaien, te maaien, te snoeien en te harken. Een echte kerel met oog voor detail! Natuurlijk passen we de verantwoordelijkheden aan op zijn leeftijd en ontwikkeling, maar het is ontzettend gezellig om samen voor de tuin te kunnen zorgen. Ook is hij hartstikke trots dat de tuin met de dag mooier wordt en we leren hem goed voor de natuur te zorgen. Ook vertellen we over de planten, bloemen en moestuin waardoor hij deze kennis mee kan nemen in de toekomst. We hebben ervoor gekozen om kindvriendelijke zaden te zaaien in de moestuin. Denk daarbij aan groente en fruit die kinderen graag eten, zodat hij kan ontdekken hoe alles mag groeien en hij het ook later met veel plezier kan oogsten. Extra leuk om samen de oogst op te eten. Er zit veel tijd, moeite en energie in het proces waardoor je het eten nog meer gaat waarderen.

Blije bijtjes dankzij het bijenhotel van Capi

Onze 2020 moestuin is kindvriendelijk en met onze tuin dragen we waar mogelijk ons steentje bij aan biodiversiteit. Zo werd ik voor Moederdag ontzettend verwend met een stijlvol voederhuisje en prachtig bijenhotel die ik meteen bij de moestuin heb geplaatst. Het bijenhotel is ongelooflijk mooi, ik ben er zo blij mee! Ik kende de collectie van Capi nog niet, maar deze recyclebare producten met stijlvol design zijn écht een plaatje. Een eyecatcher voor de tuin én blije bijtjes; een gouden combinatie als je het mij vraagt. Door de verschillende groottes van bamboestokjes en gaten in het frontje is de ideale omgeving voor deze bijen nagebootst. De housewarmingparty voor de bijtjes gaat wegens de 1,5 meter samenleving niet door, maar genieten van de tuin gaan we zeker!

Ik hoop dat je het leuk vond om over onze moestuin te lezen die we met veel liefde aan het verzorgen zijn. We zijn erg nieuwsgierig naar hoe de tuin binnenkort eruit komt te zien. We hopen natuurlijk op een nieuwe kleurexplosie aan verschillende bloemen en een mooie oogst. Op naar een onvergetelijke 2020 moestuin!

Heb jij groene vingers?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.