Blog

Internationale dag van recyclen – Wat kun je zelf doen?

moestuin

Recycling is het opnieuw gebruiken van afvalmaterialen. En morgen (18 maart) staan we even extra stil bij de manier waarop we kunnen verduurzamen door te recyclen, dankzij de internationale dag van recyclen. Het is een dag waarop we bewuster nadenken wat we al doen én welk verschil we nog kunnen maken om positieve impact te creëren. Ben je bezig met het verkleinen van jouw voetafdruk voor toekomstige generaties? Wat kun je eigenlijk allemaal zelf doen om duurzamer in het leven te staan?  Ik vertel je er graag meer over, lees je mee?

Bewuster omgaan met wat er al is

Sinds een jaar zijn we meer dan ooit in en rondom het huis te vinden. Het gaf mij de ruimte om meer te focussen op wat er al is en waardoor we worden omringd. Eigenlijk is dat ook de basis van een duurzamer bestaan. De kleine en grote gelukjes vinden in je eigen omgeving en dankbaar om je heen kijken wat we in het dagelijkse mogen beleven en ontvangen. Niet de aandacht op meer, nieuw en kwantiteit maar je richten op kwaliteit. Een goede gezondheid, een gevulde koelkast met gezonde keuzes, kansen om te groeien en te leren in de richting die goed zijn voor jou en voldoende rust om op te laden; rijkdom in de puurste vorm. Door te focussen op wat er al is, ontdek je zoveel meer mogelijkheden die er óók zijn. Je wordt creatiever en staat bewuster in het leven. Zo ontdekte ik dat meer vaak minder is. Meer (nieuwe) spullen = minder overzicht, minder tijd overhouden omdat je het moet opruimen / onderhouden, minder energie door hoeveelheid prikkels etc. Koester wat er al is en (her)ontdek je eigen omgeving.

Tweedehands spullen voor een duurzamere wereld

Is het nodig om een nieuw item aan te schaffen of voldoet een tweedehands versie ook? Met babyspullen doorliepen we bijvoorbeeld de fase waarin veel producten maar een korte periode worden gebruikt. Daardoor kozen we bij Simon vaak voor tweedehands items waar we minstens zoveel plezier door hebben ervaren. Ook elektronische spullen kun je tweedehands aanschaffen, het scheelt een hoop geld en het product heeft zich al bewezen. Je hoeft bijvoorbeeld niet elke twee jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen, een tweedehands telefoon met een sim only abonnement is ook fantastisch. Jordy en ik hebben nu allebei een telefoon die bij ons aan een tweede leven is begonnen en dat voelt hartstikke goed. De telefoons waren al in goede staat en we merken eigenlijk geen verschil. Behalve dan in de portemonnee, want je bespaart er een hoop geld mee. Ik staar mij ook niet meer blind op het verlopen van een abonnement waarbij ik een nieuwe telefoon mag uitkiezen, ik vind het fijner om langer met een telefoon te doen en daarmee een duurzame keuze te maken. Een Sim only samenstellen by Simyo is zo gedaan, waardoor je een betaalbaar abonnement kunt afnemen terwijl je langer geniet van je vertrouwde telefoon. En ben je toch toe aan een andere telefoon? Maak iemand blij met jouw oude exemplaar om meer positieve impact te creëren.

Zelf compost maken

Sinds ik de volkstuin heb, leer ik ongelooflijk veel over planten, bomen en bloemen. Ik vind het fascinerend om te ontdekken welke processen plaatsvinden voordat we groente en fruit kunnen oogsten. Het is een leerzame ontdekkingsreis, waarbij ik recent heb geleerd hoe je zelf compost kunt maken. Compost is een belangrijk onderdeel van het bevorderen van bodemleven en bodemstructuur, waarbij je de bodem weer voeding geeft. Groente, fruit en tuinafval kun je zelf composteren en daar doe je de tuin een groot plezier mee. Zo gebruik je afval opnieuw, misschien is het ook interessant voor jou als je van tuinieren houdt om hier meer over te lezen gezien het morgen Internationale dag van recyclen is. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Op deze internationale dag van recyclen geef ik je graag een kleine opdracht mee om eens te ontdekken waardoor je wordt omringd. Maak ruimte, geniet van (her)ontdekkingen en zet je zintuigen open om te voelen wat goed is voor jou. Bewuster leven in het hier en nu door kwaliteit te omarmen in plaats van kwantiteit. Laten we vernieuwend denken door te benutten wat er al is.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Instagram

*Dit artikel bevat een samenwerking met Simyo

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.