Blog

Fantaseren over het nieuwe tuinseizoen en onze tuin in 2020

2020 klinkt nog ver weg, maar de volgende keer dat we echt aan het werk gaan in de tuin is het zover. Afgelopen weekend hebben we flink gesnoeid en de tuin helemaal winterklaar gemaakt. Extra leuk om daarom nu te kunnen fantaseren over onze tuin in het nieuwe jaar. We hebben letterlijk ruimte gemaakt om de tuin te laten rusten, zodat we volgend jaar weer kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit. Dit jaar was een onvergetelijk kleurenspektakel en aten we heerlijke groentes uit de moestuin. Ik vertel je meer over onze tuinplannen voor het nieuwe jaar!

De voortuin gaat een make-over tegemoet

Onze voortuin hebben we – toen we net kwamen wonen in dit huis – zelf aangelegd. De tegels hebben we gelegd en de plantenbakken maakten we ook zelf met steen. Of het allemaal op de juiste manier is geplaatst weten we niet, maar we zijn inmiddels al bijna vijf jaar verder en we hadden niet verwacht dat we hier nog héél lang willen wonen. Dat maakt ook dat we graag grondiger de voortuin willen aanpakken. We willen er nette bakken van maken die professioneel worden aangelegd, zodat daar de huidige planten en bloemen in kunnen groeien. Lucas zal dit voorjaar vast en zeker weer genieten van het zaaiproces en verschillende zakjes mixen, waardoor we ook volgend jaar een spectaculair kleurenspectrum aan bloemen kunnen verwelkomen in onze voortuin. Ik kan niet wachten!

Een grote opruim- en snoeisessie in de tuin

De achtertuin heeft een flinke opruimsessie achter de rug, waarbij we de snoeischaren in de planten hebben gezet zodat deze niet zullen vergaan deze winter. Het was ook echt nodig, want de planten en boompjes waren erg groot geworden. De grond is in onze tuin erg vruchtbaar en dus moeten we het goed bijhouden. Ook hebben we de moestuin helemaal klaargemaakt voor de winter, zodat hier volgend jaar weer lekkere groentes kunnen groeien. We hebben een grote plantenbak waar we ook ruimte hebben gecreëerd zodat we er in 2020 nieuwe kruiden kunnen plaatsen. Het is zo’n mooie kweektafel en daar hebben we dit jaar een verdeling in gemaakt. Aan de linkerkant groeide broccoli en aan de rechterkant verschillende kruiden. Heerlijk! Ik raad je aan om ook zo’n opruim- en snoeisessie te houden, omdat het gauw gaat vriezen en er anders onnodige planten en bomen sneuvelen. Dat zou zonde zijn! Wat ik een handige motivatie vond om de tuin winterklaar te maken is dat er op de hoek van onze straat een grote snoeiverzamelingsbak stond, waar je al het tuinafval in kon deponeren. Onze groene kliko had deze hoeveelheid anders zeker niet kunnen trotseren.

Het nieuwe tuinseizoen wordt een feestje!

We hopen volgend jaar weer gezellig met Lucas de tuin te kunnen laten groeien en bloeien. Hij helpt heel lief en enthousiast mee om gras te maaien, bloemetjes te zaaien en planten bij te houden. We hebben geen grote tuin, maar toch is er altijd genoeg te doen. We hebben van dit jaar veel bloemzaadjes kunnen bewaren (deze hebben we zelf uit de bloemen gehaald en verzameld) en ik ben benieuwd of we daar volgend jaar van kunnen genieten. In de moestuin willen we een nog betere planning gaan aanhouden, maar aardbeien, tomaten, zonnebloemen, komkommer en sla mogen niet ontbreken. Ik heb nu al zin in het nieuwe tuinseizoen!

Hou jij van tuinieren of heb je eigenlijk geen groene vingers? Leuk detail: ik doe ook maar wat en kon vroeger zelfs geen cactus in leven houden…

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.