Blog

Elke stap telt: tips voor een duurzamer leven dan voorheen

duurzamer leven

Onze ecologische voetafdruk verkleinen als gezin vind ik een belangrijk thema. We proberen duurzamer te leven dan we deden door deze wens in kleinere stapjes te nemen. We zouden willen dat we juist sprongen konden maken, maar in de realiteit werkt dat niet voor ons. Daarom proberen we waar mogelijk op duurzame wijze het verschil te maken. Elke dag een beetje beter, waarbij de ups en downs er mogen zijn. Elk plastic flesje die we vermijden is er eentje! Zo hebben we een prullenbak waarmee we afval kunnen scheiden en pakken we vaker de fiets in plaats van de auto. Slechts een greep uit de tips die bijdragen aan een duurzamer leven én een kleinere ecologische voetafdruk. Bespaar de planeet zodat ook onze toekomstige generaties met plezier van al het moois in de natuur mogen genieten. Doe je mee? Ik deel mijn toegankelijke beginnerstips om duurzamer te leven graag met jou!

Afval scheiden en minderen

We hebben eindelijk een prullenbak waarmee je afval kunt scheiden! Deze duo prullenbak van Brabantia stond al heel lang op de wishlist van ons gezin, want nu kunnen we een mooie stap in de juiste richting van een duurzamer leven zetten. Je kunt gemakkelijk kiezen om afval te scheiden en de prullenbak past ook nog eens in een stijlvol interieur. Het maakt de keuken én een duurzamer leven compleet. Nu we bewust bezig zijn met afval scheiden, ontdekten we dat we het eigenlijk nog belangrijker vinden om ons afval te minderen. We willen geen uitpuilende prullenbak meer, maar bewuster omgaan met alles wat we hebben. Per huishouden maken we zoveel afval en de pedaalemmers kunnen het amper aan! Het idee dat het in de oceaan terecht komt, doet mij pijn. Denk aan het introduceren van kliekjesdag, bewuster boodschappen doen om verspilling te voorkomen en het vermijden van producten in omvangrijke verpakkingen. Ook het shoppen van lokale producten vinden we een leuke sport, daardoor proberen we duurzamer te leven dan we deden!

Plastic vermijden: elke fles telt!

Een mooie tip uit het boek Hoe je stopt met plastic vond ik dat je jezelf niet moet straffen om hoeveel plastic je gebruikt, maar dat je mag benadrukken wanneer je het even niet doet. Dus op die manier telt élke fles die je bespaart en élk boodschappentasje dat je niet koopt. Dat voelt veel beter, je wordt veel bewuster en krijgt nog meer zin om deze duurzamere levensstijl door te voeren. Ik voelde mij heel lang namelijk ongelooflijk schuldig en daardoor blokkeerde ik en kon ik moeilijker doorbreken wat ik zo graag wilde veranderen. Gelukkig kon ik dit gevoel loslaten en stimuleert deze tip mij en mijn gezin om beter na te denken over de keuzes die we maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor producten in plasticvrije verpakkingen of duurzamere alternatieven. Daar worden we met elkaar veel vrolijker van! Een geweldige inspiratiebron vind ik de website ZeroWasteProject waar mooie tips op staan om duurzamer te leven dan je nu doet.

Kom in beweging

Voor de natuur, voor anderen én voor jezelf. Door zelf in beweging te komen en te gaan wandelen of fietsen bijvoorbeeld in plaats van dat je automatisch grijpt naar de autosleutels, kan je genieten van de natuur én verbruik je de planeet niet! Bovendien ontvang je meer zuurstof en bevorder je jouw doorbloeding en conditie. Geniet van de warme zonnestralen en de mooie omgeving! Verwonder en bewonder, je komt er heerlijk door tot rust. Het geeft zelfs energie; kies voor beweging en stop met uitstellen. Dat is voor iedereen én onze planeet veel beter.

Op welke manier probeer jij duurzamer te leven? In dit artikel heb ik aanvullende tips op een rij gezet, misschien vind je het leuk om te lezen over mij als duurzaam groentje.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.