Elk jaar genieten we volop van onze tuin. We vinden het heerlijk om de tuin te laten groeien en bloeien. Ook Lucas helpt ons graag een handje tijdens het zaaien, sproeien van planten, het oogsten en snoeien. We hebben geen grote tuin, maar het vormt een fijne plek waar we blij van worden. Ook hebben we ruimte voor een moestuin en voor mijn verjaardag kreeg ik veel zaadsoorten. Het is zo’n leuk vooruitzicht om de moestuin kleur te kunnen geven en te kunnen verzorgen! Het eindresultaat geeft veel voldoening. Vorig jaar hadden we zoveel tomaten dat ik wekelijks verse soep kon maken. Echt een feestje! We beleven aan de moestuin veel plezier zoals je kunt lezen. Omdat ik zoveel verschillende zaadjes heb gekregen, ga ik aan de slag met een moestuinplan voor 2020. Wat je van een moestuinplan kunt verwachten, vertel ik je in dit artikel. Lees je mee?
Wat staat er in ons moestuinplan?
Een moestuinplan maak ik, zodat ik ongeveer kan inschatten waar de zaadjes het beste kunnen groeien. Ik maak een tekening op basis van de huidige tuin en het is een leuke puzzel om te ontdekken waar de zaadjes het beste tot hun recht kunnen komen. Welke zaadjes zullen elkaar versterken? Hoe groot worden de planten? Hoeveel ruimte en zonlicht is er nodig? Allemaal vragen waar je rekening mee moet houden als je de zaadjes in de grond stopt. Misschien moeten de zaadjes eerst in een kas groeien, zodat je de planten daarna kunt verpotten in de tuin. Allemaal elementen die handig zijn om van jouw moestuin een succes te maken. In het plan neem ik ook op welke planten elkaar versterken en wanneer er gezaaid moet worden. Deze informatie staat allemaal aangegeven op de achterkant van de verpakking. Ook kan je natuurlijk het internet raadplegen voor aanvullend advies.
Biodiversiteit in de moestuin, waar kies jij voor?
Een moestuinplan helpt bij het vergroten van het succes (en de oogst). Zelf vind ik het ook prettig om te noteren welke verzorging de planten nodig hebben. Op de achterkant van de zakjes staat bovendien aangegeven hoe groot de planten ongeveer zullen worden. Hou hier zeker rekening mee, omdat er anders te weinig ruimte is om de vruchten te laten groeien en deze letterlijk te plukken. Dat is niet alleen zonde van de plant, maar ook van de uitstraling. Ik vind het erg leuk om planten met (wilde) bloemen af te wisselen. Hier komen extra insecten op af die goed zijn voor de biodiversiteit van de (moes)tuin. Heb je het plan af? Dan verklaren we het moestuinseizoen voor geopend!
Onze moestuin voor 2020
In onze moestuin van 2020 komen uiteenlopende groentes en fruit. Zo hopen we te genieten van aardbeien, maïs, tomaten, paprika, sla, verschillende koolsoorten en kruiden. Het wordt een gezellig moestuinfeestje! Ook hebben we bloemzaadjes van vorig jaar bewaard die we gaan zaaien. Ik ben benieuwd of deze goed genoeg zijn om straks wederom te exploderen in uiteenlopende bloemsoorten, geuren en kleuren. Wij verheugen ons op het nieuwe moestuinseizoen en samen met Lucas gaan we gezellig aan de slag. Doe je mee?
Veel liefs, Dagmar