Blog

Duurzaam groentje – Handige tips om bewuster te leven

Ik ben Dagmar, een moeder die haar kind en alle andere kinderen de allermooiste toekomst van de wereld gunt. Een toekomst waarbij zij zorgeloos mogen genieten van en met de natuur. Waarbij er respectvol, met bewondering en aandachtig wordt omgegaan met onze omgeving. Deze toekomst is niet vanzelfsprekend, omdat in onze maatschappij de focus ligt op consumeren en gebruiken. We zijn langzaam maar zeker de verbinding kwijtgeraakt met wat er echt toe doet. We zijn de aandacht voor elkaar, de natuur en onszelf verloren. We weten door de hoeveelheid mogelijkheden en keuzes waarvoor we dagelijks staan vaak niet eens wat we zelf willen: waar we blij van worden, wat we willen eten, welk werk ons gelukkig maakt. We maken ons druk om wat we vandaag aan willen doen, waar we naartoe ‘moeten’ op vakantie en cadeaubonnen die hun waarde dreigen te verliezen… We hebben last van keuzestress, omdat we aan verwachtingen van anderen willen voldoen en we de lat voor onszelf steeds hoger leggen. In plaats van durven doen, voelen we ons geblokkeerd, angstig en doen we niets. We denken dat we als persoon geen verschil kunnen maken, want de massa kiest toch voor vlees, voor dagelijks nieuw plastic, voor items die tot stand zijn gekomen middels dierenleed en kinderarbeid… Wat maakt dat ene plastic flesje dan nog uit? Werkelijk alles. En daarom vertel ik je vanuit liefde en oprechte aandacht voor jou en onze toekomst van de wereld hoe we nu het verschil kunnen maken. Een duurzaam en bewuster leven is veel mooier dan je je kunt voorstellen, daar kan je vanaf nu van genieten als je durft te kiezen. Bewuster leven en een duurzamer huishouden, we maken met elkaar een vliegende start en ik deel mijn beginnerstips graag met jou. Lees je mee?

Duurzame en bewuste keuzes durven maken

Laat ik vooropstellen dat ik heel lang duurzamer en bewuster wou leven, maar dat ik totaal geen idee had hoe ik daarmee kon beginnen. Ik voel mij erg stom nu ik dit schrijf, maar het is wel de waarheid: het voelde niet alsof dat ene plastic flesje van mij dat ik niet zou gebruiken nou echt het verschil kon maken. Maar nu weet ik dat dat flesje juist het verschil IS! Het zit hem namelijk niet alleen in dat flesje, maar de hele gedachtegang erachter. Als we állemaal blijven denken dat dat ene flesje niks uitmaakt, dan schieten we inderdaad geen meter op. Maar wat als we ons wel allemaal bewust werden van dat flesje en zouden besluiten om hier in de toekomst echt op te letten? Dan scheelt het opeens bergen plastic wat we slechts kort gebruiken en dat niet veel later in de oceaan zal belanden.

Makkelijk en simpel een duurzamer leven

Waar begin je als je eenmaal het besluit hebt genomen om wél rekening te houden met onze omgeving en elkaar? Waar begin je als je de volgende generatie een toekomst gunt met natuur, die niet verpest is door alle deeltjes plastic die niet afgebroken kunnen worden? Waar begin je als je toch wordt omringd door massaproductie en we liever produceren dan reduceren en hergebruiken? Een mooiere wereld mét toekomst begint bij jezelf. Jij kunt het verschil maken en een zoveel rijker leven beleven als je durft te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, voor doorgeven in plaats van weggooien, voor nadenken en overwegen in plaats van roekeloos gedrag en impulsaankopen. Jouw bijdrage doet er toe.

Mee met de massa? Wat wil jij graag?

Ik ben niet perfect en dat zal ik ook nooit worden, ik maak fouten, ik val en sta op en leer. Ik ben een groentje op het gebied van duurzaamheid, maar ik wil heel graag leren hoe ik duurzamer en bewuster kan leven. Daarom heb ik ervoor gekozen om elke dag te blijven kijken waar er kansen liggen om meer te kunnen betekenen en te groeien op dit gebied. Ik ben een groentje, een starter, maar ik heb gekozen en dat voelt goed. Nu het doen. Als je altijd blijft kijken naar anderen, dan verdwijn je in de massa. Dan ga je op in de overheersende mening van de menigte, terwijl je zelf mag bepalen wat je belangrijk vindt en prioriteit geeft. Onze keuzes bepalen bijvoorbeeld het aanbod in de supermarkt en andere on- en offline winkels. Als we altijd maar kiezen voor producten gehuld in plastic verpakkingen, dan blijft onze vraag het aanbod bepalen. Dan blijft de productie interessant en de schappen gevuld.

Handige tips voor beginners en duurzame ‘groentjes’

Aangezien ik het besluit pas recent heb genomen om duurzamer en bewuster te leven, ben ik nog helemaal niet zo thuis in de manieren hoe je voor een positief verschil kunt zorgen. Daarom zijn alle opmerkingen en tips meer dan welkom! De klimaatmars op 10 maart 2019 heeft mij extra wakker geschud dat zoveel mensen het belang zien van deze levensstijl, met elkaar maken we het verschil nog groter! En elke stap in de juiste richting is zo waardevol, ook die van jou en mij! Dus als je ook het gevoel hebt; ik wil er echt iets mee, maar ik heb geen idee hoe ik mag beginnen? Denk dan aan het meenemen van een tasje als je boodschappen gaat doen en kijk of je producten met plastic verpakking kan vervangen voor plasticvrije producten. Kies voor lokale en seizoensgebonden producten, waardoor je ook geld én het milieu kunt besparen. Bewuster leven is op deze manier zelfs heel gunstig voor je eigen portemonnee, het wordt letterlijk beloond om deze keuzes te maken. Pak de fiets in plaats van de auto (goed voor conditie en de planeet), de trap in plaats van de lift, eet een dagje minder vlees in de week, kies voor het meenemen van je eigen fles om deze te vullen in plaats van steeds nieuw te blijven kopen en geef spullen die je niet meer gebruikt door om anderen er blij mee te maken. Afval scheiden helpt enorm, net als het compenseren van CO2-uitstoot als je gaat vliegen en het kiezen voor een lokale, duurzame energiecoöperatie. Zie je dat al deze keuzes je ook rijker maken op uiteenlopende gebieden? Wie goed doet, mag dit ook ontvangen.

Ik wil mijn lieve vriendinnen Iris, Floor en Anneloes extra bedanken voor de geweldige tips, eyeopeners en het meedenken. En ook mijn broer die op indrukwekkende wijze zijn steentje bijdraagt aan onze toekomst. Zij maken al zoveel langer het verschil en wat ben ik trots op de manier hoe zij in het leven staan. Geweldige inspiratiebronnen waar ik door mag worden omringd, thank you!

Vraag jezelf niet langer af of je het verschil kunt maken, want jouw bijdrage is ongelooflijk waardevol. Nu en in de toekomst; elke stap telt. Dank je wel voor het lezen van dit artikel en ik verheug mij op het ontvangen van tips zodat we elkaar kunnen inspireren om verder te komen. Dank je wel!

Op welke manier probeer jij duurzamer en bewuster te leven?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.