Blog

Dagboek – Mijn eerste week als vegetariër

make-up dagmar valerie

Ik had niet verwacht dat ik op een dag een artikel zou schrijven over mijn ervaring als vegetariër. Begin december deelde ik het artikel over mijn keuze om vlees te vermijden. Waarom en hoe ik tot de keuze ben gekomen om vegetariër te worden, vertel ik in die blogpost. Maar hoe heb ik mijn eerste week beleefd? Waar liep ik tegenaan en viel het mee of tegen? Vind ik het moeilijk om vlees te vermijden? Ik deel graag mijn belevenissen van mijn eerste week als vegetariër. Leuk dat je meeleest!

Ontdekken van nieuwe recepten, gerechten en ingrediënten

Nu ik dit artikel publiceer, hanteer ik al wat langer een vegetarisch eetpatroon en gaat het ontzettend goed! Sterker nog; ik heb niet meer het gevoel dat het slechts een probeersel is, maar dat ik hier echt een gewoonte van kan maken. Vlees vermijden is helemaal niet zo ingewikkeld, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zoals je in het artikel over mijn keuze kon lezen, werd ik geïnspireerd door mijn lieve vriendinnen en de documentaire The Game Changers. Na het zien van de film heb ik uren gespendeerd om lekkere recepten te ontdekken, te leren over het vervangen van vlees en ik ontdekte zelfs groentes die ik nog niet eerder had geproefd. Aan alles voelde ik dat ik weer zin had om van voeding een feestje te maken. Ik kreeg zin, inspiratie en veel energie om deze vegetarische week aan te gaan. Elke stap is al winst, maar dat ik het zo goed zou kunnen volhouden had ik niet verwacht. Ik zocht lekkere gerechten uit en deed gezonde en handige boodschappen.

Vegetarische boodschappen doen

Omdat ik zwanger ben van ons tweede zoontje, vind ik het sowieso belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik eet goed en gezond voor mijzelf, maar ook zeker voor hem zodat hij zich mag ontwikkelen en goed kan groeien. Daarom vond ik het ook extra belangrijk bij het vermijden van vlees om het op de juiste manier te vervangen. De grap is eigenlijk zelfs dat ik kan concluderen na deze eerste week, dat ik véél gezonder en lekkerder ben gaan eten! Al langer smaakte vlees mij niet meer zo, maar nu vervang ik het door vegetarische en gezonde ingrediënten die het eten weer aantrekkelijker maken voor mij. Bij het doen van de boodschappen vond ik het fijn om mij te verdiepen wat er allemaal mogelijk is; ik keek met andere ogen naar de supermarkt. Zo koos ik bijvoorbeeld voor veel groente en fruit. Ook noten en eieren mochten niet ontbreken in mijn mandje. Ik kocht enkele vleesvervangers om uit te proberen en bij de kassa bleek dat ik echt goedkoper uit was.

Vegetarisch ontbijten en lunchen

Het ontbijt en de lunch voelde weer als een feestje om te kunnen genieten van het eten. Ik maakte bijvoorbeeld broodjes kaas met sla, mosterd, tuinkers, sla, tomaatjes en wat honing. Een handje noten at ik als snack tussendoor in combinatie met fruit. Voor de lunch heb ik in deze eerste week zelf voor het eerst broccolisoep gemaakt (héérlijk,  echt een aanrader!) en tomatensoep gegeten. Ook hummus en verschillende spreads maakten de eetmomenten extra lekker. Voor het avondeten dacht ik dat het lastiger zou worden, maar achteraf heb ik vlees geen seconde gemist. Sterker nog; voor het eerst sinds een lange tijd had ik zin om twee keer op te scheppen omdat de gerechten zo goed smaakten. Grappig toch?!

Het avondeten in mijn eerste week als vegetariër

Ik vind het fijn om als avondeten warme gerechten te eten en genoot van aardappeltjes met groente, een eitje en/of vleesvervanger en heerlijke salade erbij. Ook at ik pastagerechten of rijst met een vleesvervanger die ik verrassend verrukkelijk vond. Ik heb daardoor het vlees niet gemist en heerlijk gegeten de afgelopen dagen. Ik voel mij energiek en heb veel zin in deze gezonde en lekkere gewoonte om een vegetarisch eetpatroon door te zetten. Wist je dat er zelfs vegetarische kroketten, garnalen en nuggets bestaan? Er gaat een wereld voor mij open en ik vind het erg mooi dat elke dag een klein stapje toch bij kan dragen aan een beter milieu. De impact van vlees vermijden is groot en ik had niet verwacht dat deze eerste week als vegetariër mij persoonlijk ook zoveel goeds zou kunnen brengen.

De impact en besparing door een week geen vlees te eten

Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart maar liefst 130 liter water! En ook ontzettend belangrijk in mijn ogen; je bespaart dierenlevens. De impact op de natuur is zo groot, maar mocht je daar meer over willen weten dan kan ik je de documentaire The Game Changers zeker aanraden. Ik verdiep mij graag verder in het vegetarische eetpatroon en ook voor de nieuwe week heb ik weer lekkere recepten op een rij gezet die ik graag wil proberen. Echt een vega feestje om het eten opnieuw te kunnen ‘ontdekken’.

Alle tips zijn welkom! Heb jij lekkere vleesvervangers ontdekt en vegetarische recepten die de moeite waard zijn om te proberen? Als je broccoli lekker vindt, dan kan ik je de soep echt aanraden!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.