Blog

Dagboek – Mijn eerste maand als vegetariër

Texel vakantiegevoel dagje uit Dagmar Valerie

Ik vind het erg leuk om het jaar te beginnen met deze vega update, omdat ik mijn eerste maand als vegetariër achter de rug heb! Ik had niet gedacht dat het mij zo goed af zou gaan en ik beleef veel plezier aan het vegetarische eetpatroon. De eerste maand vlees vermijden heeft veel impact op de natuur (denk aan het besparen van dierenlevens, broeikaseffecten en véél water), maar ook op mij. Ik voel mij energieker en geniet meer van gezonde en voedzame maaltijden. Ik ben dan ook erg blij met deze mooie stappen én het is een persoonlijk doel van mij om ook in 2020 vlees te vermijden waar mogelijk en dit patroon helemaal eigen te maken. Ik vertel je graag over mijn ervaringen!

Een maand zonder vlees

Als je mij een jaar geleden had gezegd dat ik vegetariër zou worden, dan had ik je vast vol verbazing aangekeken. Toch was de overstap niet heel ingewikkeld, omdat vlees mij al een langere tijd niet meer zo smaakte. Om vlees te eten uit gewoonte vond ik dan ook een erg vervelend idee. De knop ging begin december bij mij om en nu kan ik met trots terugblikken op een maand waarin ik vlees zoveel mogelijk heb vermeden! Het was makkelijker dan ik dacht, terwijl ik had verwacht tegen veel moeilijke momenten aan te lopen. Ik ben heel blij hoe het mij is afgegaan en deze mijlpaal geeft veel voldoening om het nog veel langer vol te houden. Opeens helemaal vegetarisch worden moet ik wel een beetje nuanceren. Vanwege de zwangerschap is het handiger om niet drastisch deze knop definitief om te gooien, maar toe te groeien naar deze fase. Ik heb er daarom voor gekozen om waar mogelijk vlees te vermijden, maar om gezondheidsredenen toch wanneer dat nodig is een stukje vlees te eten. Alleen al door deze keuze ben ik veel gezonder en beter gaan eten, maar profiteert mijn gezin er ook van. De focus ligt nog meer op de juiste voeding waarin we kiezen voor een gevarieerd, gezond en vooral lekker menu.

Vegetarische boodschappen en lekkere vleesvervangers

Het doen van gezonde boodschappen en het nadenken over vega recepten vind ik erg interessant. Van elke maaltijd wil ik graag iets lekkers maken, terwijl ik ook op het budget let. Het is mij opgevallen hoe makkelijk je eigenlijk vlees op een goede manier kunt vervangen, al let ik ook op dat ik voldoende voedingsstoffen binnen mag krijgen. Sterker nog: ik eet gezonder dat toen ik wel vlees at. Ik eet meer groente, fruit, eieren, noten en vooral lekker gevarieerd. Met de nadruk op lekker, want ik heb geen seconde het gevoel gehad dat ik vlees ergens mis. Ik had niet verwacht dat ik het helemaal niet zou missen, maar tegenwoordig hebben ze zulke lekkere vervangers in de winkel die je met hetzelfde gemak aan gerechten toe kan voegen. Daarentegen heb ik helemaal niet veel direct vervangen, maar vooral aangevuld met groente, fruit en andere lekkere ingrediënten. Ik eet veel smaakvolle, gezonde en voedzame maaltijden.

Moeilijke momenten?

Op vakantie bij familie in Polen vond ik het iets lastiger om vlees te vermijden, omdat mijn oma fantastisch kan koken en ik haar niet wou belasten met extra werk. Omdat er zoveel lekkers op tafel stond, werd het mij gelukkig alsnog makkelijker gemaakt dan ik van te voren had bedacht. Ook gingen we naar restaurants en in Kraków geniet ik altijd intens van een goede kotlet schabowy. Dit vlees vind ik heerlijk knapperig en het blijft een favoriet. Dat maakte het ook wel gek om verder te kijken, gelukkig zijn er vaak voldoende alternatieven om te kiezen. Leuk om ook op die momenten opnieuw naar een menukaart te leren kijken.

Nieuwe recepten en ingrediënten proberen

Ik heb na een maand veel lekkere recepten ontdekt, maar ook nieuwe groentes geproefd die ik tot nu toe nooit verwerkte in gerechten. Ik heb voeding en vooral het avondeten opnieuw mogen ontdekken en sta met meer plezier in de keuken. Leuk hoe een keuze om een gewoonte te doorbreken opeens heeft geleid tot een geheel nieuw voedingspatroon. Ook sta ik altijd open om nieuwe vegetarische gerechten uit te proberen en vegetarische vervangers te ontdekken. Alle tips zijn dan ook meer dan welkom om er een succesvol vlees vermijdend jaar van te maken! Ben ik dan nu echt een vegetariër? Eentje in wording kan ik mijzelf nu noemen denk ik. Ik zit in het proces en ik ben veel creatiever gaan worden met lekkere gerechten. Ik at al amper vlees, omdat het mij al een tijdje niet smaakte. Een goed verloop van de zwangerschap heeft mijn hoogste prioriteit. Een gezonder, lekkerder en gevarieerder voedingspatroon draagt er zeker aan bij!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.