Blog

7 Tips om te beginnen met een duurzame levensstijl

We gaan beginnen: de uitdaging om duurzaam en bewuster te leven ben je aangegaan. Nu is het tijd om achter deze keuze te staan en te kijken op welke manier je een steentje bij kunt dragen. Dit kunnen grote of kleinere activiteiten zijn die vaak of af en toe voorkomen. Leg de lat niet meteen te hoog voor jezelf, het is al fantastisch dat je probeert, leert, experimenteert en oriënteert. Gun jezelf de tijd en ruimte om te groeien op dit gebied en te ontdekken welke manieren en activiteiten passen in jouw nieuwe, duurzame(re) levensstijl. Vergeet daarbij niet: elke stap telt! 

Neem een tasje mee naar de winkel

Door alvast een tasje mee te nemen, hoef je ook niet een nieuwe plastic tas te kopen. Zo voorkom je onnodige uitgaves en kan je bovendien jouw eigen tas veel beter benutten. Het is een kleine moeite, maar zo simpel en eenvoudig om deze duurzamere stap te zetten. Zo zie je maar dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn om bewuste keuzes te maken. Het begint bij dit ene tasje!

Een eigen fles meenemen

Of je nu veel water drinkt of regelmatig koffie haalt; gebruik jouw eigen beker of fles. Door te kijken hoe je producten kunt hergebruiken, kan je ook verduurzamen en maak je minder gebruik van de wegwerpcultuur.

Afval scheiden

Thuis kan je ook het verschil maken door afval beter te scheiden. Verdeel de prullenbak in twee of meer delen en maak het jezelf gemakkelijk door het toegankelijk te houden. Wat ook helpt is het nadenken over wat je allemaal weggooit en hoe je dit aandeel kunt verkleinen. Het is een volgende stap, maar het is ook een leuke uitdaging om te kijken hoe je jouw afval kunt reduceren. Go for it!

Vervoersmiddelen onder de loep

Pak je voor alles de auto? Ga eens lopen of fietsen en bewonder de omgeving én bevorder jouw conditie. Geniet van het buitenleven, de zonnestralen en zuurstof. Reis je met het vliegtuig? Overweeg jouw CO2-uitstoot te compenseren door een boom te planten of een vergoeding te doneren aan een stichting. Of pak de trein in plaats van het vliegtuig als dat tot jouw mogelijkheden behoort.

Groener shoppen

Wat je in huis haalt, is erg bepalend voor een duurzame levensstijl. Bij het doen van aankopen sta je voor een (milieu)bewuste keuze waar je het verschil kunt maken. Zo kan je je meer richten op het winkelen bij lokale ondernemers, het shoppen van seizoensgebonden producten en kijken hoe je plasticvrije producten kunt kopen. De groenteboer is een leuk voorbeeld, waarbij je veel meer verse, plasticvrije én goedkopere inkopen kunt doen. Zo heeft iedereen er plezier van!

Een dagje minder vlees per week

Het proces achter het consumeren van vlees is bizar te noemen. De impact van het eten van vlees is ongelooflijk belastend voor de planeet als je kijkt naar de manier waarop onze maatschappij deze productie realiseert, dan heb ik het nog niet eens gehad over het daadwerkelijke dierenleed. Het moet alsmaar efficiënter, maar omkijken naar de omgeving en de gevolgen? Ho maar. Daarom is de tip om een dag minder vlees te eten dan je deed (welke frequentie je ook toepast) al zo waardevol! Kijk maar eens welk verschil je op jaarbasis gaat maken als je hier wekelijks rekening mee gaat houden!

Minder voedsel verspillen

Wat is er mis met kliekjesdag? Hoe kan je meer uit de ingrediënten halen zodat je deze beter kunt benutten? Op welke manier kan je de porties beter afwegen en voedsel minder verspillen? Denk er eens over na, zodat je ook daarop kunt besparen. Zowel qua geld als producten en dus het milieu!

Kiezen voor een lokale, duurzame energiecoöperatie

Verduurzamen gaat nog beter wanneer je van lokale, duurzame energie gebruik mag maken.  Ontvang nieuwe energie van eigen bodem, nu en in de toekomst!

Duurzaam is niet duur, welke mogelijkheden heb jij?

Misschien heb je spullen in huis die een tweede leven kunt krijgen en waar je anderen heel blij mee gaat maken. Misschien shop je graag in kringloopwinkels zodat je zelf kunt hergebruiken. Misschien kies je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit… duurzaam is niet per definitie een duurdere keuze. Sterker nog: je gaat merken dat je er zelfs de planeet én geld door kunt besparen. Door te gaan voor de mogelijkheden die voor jou toegankelijk en haalbaar voelen, kan je het ook beter volhouden en blijft het fijn. Deze levensstijl hoeft je namelijk niet te beperken, maar heeft als doel op jou en de toekomst te verrijken. Geniet van meer door minder, van kwaliteit en de verbinding met elkaar en de omgeving. Ik ben een groentje in duurzaamheid, maar daag mijzelf dagelijks uit om te kijken naar mogelijkheden en nieuwe kansen.

Welke activiteiten kan jij vandaag nog oppakken om een verschil te maken? Elke stap telt!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.