Blog

4 Tips om makkelijk energie te besparen (= duurzaam en goedkoper!)

Ons energieverbruik heeft veel impact op het milieu, maar ook op onze portemonnee. Daarom leek het mij fijn om in dit artikel toegankelijke tips te delen hoe je eenvoudig energie kunt besparen. Deze tips passen we zelf ook toe en het scheelt een hoop! Zo bespaar je op een makkelijke manier energie, waardoor we onze voetafdruk verkleinen en ook geld kunnen besparen. Er zijn vast veel meer en betere manieren te benoemen, maar ik wil je vooral laten zien dat het niet moeilijk of ingewikkeld is om energie te besparen. Doe je mee?

Doe de lichten uit wanneer je een ruimte verlaat

Waarom zou je licht laten branden als je er toch geen gebruik van maakt? Door meteen op de uit-knop te drukken, bespaar je energie. Doe je veel en vaak de lampen aan? Ontdek een week lang hoeveel verlichting je inzet en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Vaak is daar veel winst in te behalen en kan je door hierop in te spelen energie besparen.

Besparen op verwarmingskosten

Door de verwarming niet direct open te draaien als de temperaturen buiten dalen, kan je al besparen op de verwarming. Trek bijvoorbeeld een warme trui aan die lekker en comfortabel zit; op die manier kan je ook langer warm blijven. Draag warme sokken en sloffen, drink thee en doe de kaarsjes aan. Zo maak je het gezellig én warmer! Door te letten op de stookkosten voor de verwarming, bespaar je energie en geld. Natuurlijk is het belangrijk dat je ook voldoende de verwarming aan hebt om warmte in het huis te behouden en gezonde leefomstandigheden te creëren. Daardoor zorg je ook dat het vocht je huis uitgaat en ontstaat er bijvoorbeeld minder schimmelvorming. Deze tip is daarom vooral bedoeld om je bewust te maken van de mogelijkheid om de verwarming niet meteen vol open te draaien en eens te kijken naar het verbruik. Ook kan je ervoor kiezen om bepaalde ruimtes van de woning te verwarming, het is immers zonde als je overal de verwarming aan hebt en je er zelf niet gebruik van maakt.

Efficiënt apparaten gebruiken

Halve wasjes draaien of de tv uren aan laten terwijl er niemand kijkt. Dit soort voorbeelden dragen niet bij aan energie besparing, terwijl het eenvoudig is om hier wel een verschil te maken. Door voortaan de apparaten beter te benutten, daalt de energierekening en de hoeveelheid energie die je verbruikt. Ook kan je kijken welke apparaten verouderd zijn en nog een oud energielabel hebben, deze gebruiken veel meer energie en zijn bijvoorbeeld aan vervanging toe zodat je in de toekomst minder energie gebruikt. Wist je dat apparaten die in de stand-by modus staan ook veel energie blijven verbruiken? Ontdek daarom de uit knop!

Warmte vasthouden in huis

Met gemakkelijke tips kan je warmte vasthouden in een ruimte. Bijvoorbeeld door de deuren dicht te doen of de ruimte beter te isoleren. We hebben dit najaar een flinke verbouwing op de planning, waarbij we o.a. de ramen en deuren gaan vervangen. Zo kunnen we de warmte beter behouden en ontstaat er minder tocht. Nu is zo’n verbouwing geen eenvoudige tip, bovendien is het erg kostbaar. Het sluiten van de deuren is minder ingewikkeld! Ook kan je de radiotoren aan de achterkant beplakken met radiatorfolie, waardoor de warmte niet meteen verloren gaat en juist nog beter de ruimte in komt. Dit effect is vooral voelbaar in de koudere periode, een aanrader!

Op welke manier probeer jij te besparen op energie? Zo verklein je de impact op het milieu en bespaar je geld!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.