Blog

Zelf knoflook kweken en planten in de tuin

knoflook kweken zelf

Lieve jij, wat een feestje om mijn enthousiasme over de (moes)tuin met je te kunnen delen. Heel leuk dat je geïnteresseerd bent in het lezen en leren hoe je knoflook kunt kweken in jouw eigen tuin. Met veel plezier vertel ik je graag meer over dit proces, want ik ben ervan overtuigd dat ook jij binnenkort kunt genieten van zelfgekweekte knoflook. Hoe bijzonder dat je dit proces van dichtbij mee kunt maken! Natuurlijk wil ik graag dat je kunt genieten van grote bollen die je kunt verwerken in verschillende gerechten, maar hoe pak je dit aan? Het is gemakkelijk én leuk, lees je mee?

Van teentje tot zelfgekweekte knoflook

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe knoflook groeit. In de grond! Maar knoflook bestaat uit verschillende teentjes en elk teentje kan uitgroeien tot een knoflookbol. En zulke knoflookbollen koop je bijvoorbeeld bij de supermarkt of bij de groenteboer. Wil je ook knoflook kweken en planten in de tuin? Dan is het goed om te beseffen dat niet elk teentje kan uitgroeien tot een bol. Het is belangrijk dat de knoflook biologisch is of speciaal voor de teelt. Zo kun je online verschillende knoflooksoorten voor de teelt kopen, waardoor je een interessant en verrijkende mix krijgt bij het oogsten. Heel leuk om de verschillende smaken te proeven. Kies jouw favoriete soort of probeer een nieuw soort en haal de teentjes uit de bol. Wil je zeker weten dat het niet misgaat? Kies dan voor een knoflooksoort afkomstig van een leverancier van zaden.

Knoflook poten en teentjes verzamelen

De grootste tenen geven de grootste bollen. Kies een mooi plekje uit in de (moes)tuin. De voorkeur van knoflook gaat uit naar een zonnig plekje in de volle grond. Je kunt knoflook het beste poten van half september tot half november. Je kunt eerder oogsten, als je de knoflook ook eerder in deze periode poot. Je kunt ongeveer begin juli de knoflook oogsten, dat merk je aan de verkleuring van het loof van de plant. Zodra het geler wordt bekijk je voorzichtig of de knoflook geoogst kan worden en kun je de knoflook laten drogen voordat je het verwerkt in gerechten.

Knoflook kweken doe je zo:

  • Zoek een zonnig plekje uit voor de knoflook;
  • Kies de grootste en dikste teentjes uit van de bol, deze geven de sterkste en beste resultaten.
  • Verdeel de teentjes over de ruimte. Hou rekening met de onderlinge afstand van ongeveer 10 cm. Maak je rijen? Hou dan ongeveer 30 cm ruimte te tussen de rijen.
  • Plaats de teentjes met het ‘puntje’ naar boven ongeveer 5 cm diep in de grond.
  • Zorg voor voldoende vocht (mocht het langer droog zijn, dan is het belangrijk om de knoflook regelmatig water te geven).

Goede buren van…

Wist je dat knoflook een perfecte buurman is voor de aardbei? Je kunt deze prima naast elkaar zetten. Een slechte burencombinatie is het plaatsen van knoflook naast erwten, bonen en peultjes; die houden er niet van. Ik hoop dat je volgend jaar lekker kunt genieten van zelfgekweekte knoflook. Het is gemakkelijk om te doen en geweldig om dit proces zelf te ervaren. Van teentje tot knoflookbol die je kunt verwerken in gerechten; een feestje om te proeven uit eigen tuin. Bovendien kun je na het oogsten weer nieuwe teentjes verzamelen om te gebruiken voor het nieuwe moestuinseizoen. Hou je er rekening mee dat je de knoflookteentjes niet terug op dezelfde plaats zet? Op deze manier bescherm je de bollen tegen vervelende ziektes die je maar wat graag wilt voorkomen.

Ik hoop dat je met veel enthousiasme en plezier aan de slag gaat. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Veel plezier met jouw (moes)tuin en het kweken van knoflook!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.