Blog

Update – Hoe gaat het met mijn tuin(en)?

dagmar valerie moestuin

Als ik ergens blij van word, dan is het de tuin. Ik kan zelfs zeggen dat het mijn redding was tijdens de lockdown om mij helemaal onder te dompelen in alles wat groeit en bloeit. Ik keek eindeloos filmpjes over moestuinen, las boeken en tijdschriften over planten en was dagelijks in de tuin te vinden. Deze winter ontving ik de sleutel van de volkstuin waardoor ik opeens 200m2 extra had om kleur te geven. Alle ruimte om te proberen en te leren. Het is een compleet nieuwe ervaring die niet te vergelijken is met onze achtertuin. Hoe het nu gaat, deel ik graag met je in dit artikel. Lees je mee?

Genieten van de achtertuin

Ik kom helemaal tot rust in de tuin. Het ultieme vakantiegevoel ervaar ik meteen zodra ik de achterdeur open en ik onze tuin instap. De geuren komen je tegemoet. Momenteel staat de blauwe regen in bloei, de reuzenui staat in bloei (een gigantische paarse bol op een steel van 1,5 meter), de bloesem zit in de fruitbomen en de tuin komt helemaal tot leven. De knoppen zitten in de pioenrozen en de vrolijke zonnehoed heeft een border helemaal overgenomen. Dat geeft niets, want de gele bloemen zorgen voor een fantastische kleurexplosie in de tweede helft van de zomer tot ver in het najaar. Ook kan ik stekjes weggeven aan vrienden en familie en dat maakt mij hartstikke blij. Yes, de achtertuin is een heerlijke plek waar ik mag ontspannen en opladen.

Vertraagde natuur

Dit jaar is de natuur een beetje later met alles door de weersomstandigheden en temperaturen. Daardoor hebben we ook nog niet uitgebreid kunnen genieten van de loungeset en barbecue avonden. Wel heb ik de tuinkachel aangehad, gezien ik fan ben van de geur. Naar de sterren kijken terwijl de kachel knisperende geluiden produceert en je mag verwarmen. Wat wil je nog meer? De tuin geeft mij helderheid en de ruimte om tot de kern te komen. Om weer te ontdekken waarom ik doe wat ik doe. De verbinding met de natuur maakt mij zo gelukkig, ik voel dat alles weer helder mag worden en hier kan ik opladen. De tuin geeft positieve energie en ik gun iedereen zo’n heerlijke activiteit en plek om te zijn. Ik leerde in een korte periode namen van bloemen, planten en bomen. Ik ontdekte de eetbare tuinen en leerde over biodiversiteit, de permacultuur en composteren. Er valt zoveel te leren!

Smaakvol en (h)eerlijk!

Over eetbare tuinen gesproken; eten met de seizoenen mee én in de tuin lijkt mij fantastisch om op een dag te kunnen doen. Nu ik een volkstuin heb, ben ik mij nog bewuster geworden van het groeiproces. Ik ontdek welke processen er allemaal nodig zijn om voedsel te produceren en hoe gemakkelijk we het allemaal consumeren. Het lijkt mij zo fijn om nog bewuster in het leven te staan en onze voetafdruk te verkleinen. Om bewuster om te gaan met voedsel en de natuur. Om ook de kinderen mee te kunnen geven waar het eten vandaan komt en hoe lekker voedsel kan zijn als we het zelf laten groeien. Worteltjes uit eigen tuin smaken bijvoorbeeld echt anders. Net als tomaten; zelf gekweekte tomaten ruiken fantastisch en zijn zo smaakvol! Echt het proberen waard. En als ik eenmaal de smaak te pakken heb met het uitproberen van nieuwe recepten, bewuster eten en nog meer buiten beleven dan mag de kers op de taart niet ontbreken: een OFYR kopen. Deze vuurtafel kun je allereerst bewonderen, want het is een echte eyecatcher in jouw tuin. Ook kun je grillen boven het houtvuur en met een gietijzeren pan aan de slag. En als pizzaliefhebber is een OFYR natuurlijk ook fantastisch, gezien deze fungeert als pizzaoven. Ik ben fan!

Stekjes uitdelen en de volkstuin

Een OFYR bbq maakt het tuinfeest natuurlijk compleet. Ik hoop dat we snel weer gezellig met dierbaren van elkaar in de tuin mogen genieten. En tot die tijd onderhoud ik het met veel liefde en plezier en maak ik de stekjes klaar om straks uit te kunnen delen. Ondertussen is het in de volkstuin flink aanpoten, want de hoeveelheid onkruid is ongelooflijk. Ik wist dat het niet te vergelijken zou zijn met de achtertuin, maar na al die dagen regen in combinatie met hier en daar wat zon en hogere temperaturen… Heftig! Omdat ik de tuin nog aan het aanleggen ben, is er voor onkruid genoeg ruimte. Het is een flinke klus om het enigszins in toom te houden, maar tegelijkertijd is het een ontspannen bezigheid waardoor je lekker buiten bent. Ik kom er heel graag en geniet met volle teugen van alles wat groeit en bloeit. De bomen hebben bloesem, de 60 aardbeienplanten doen het hartstikke goed en de knoflook groeit tussendoor. Het is tijd om bloembedden aan te leggen en zaden in de grond te stoppen. In de maand mei zit verveling in de tuin er niet bij!

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen hoe het gaat met de tuinen. Ik hoop dat we de meeste regen inmiddels hebben gehad, zodat we ons kunnen verheugen op de zonnige en zomerse dagen. Het is mijn favoriete seizoen waarin alles mag groeien en bloeien. Gewekt worden door vogeltjes blijft magisch. Blijf in beweging, ga lekker naar buiten en gebruik je zintuigen om te genieten van het nu.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.