Blog

Een tuinkamer creëren – Beleef alle seizoenen en geniet van de natuur

tuin by dagmar valerie

Ik kan ontzettend genieten van de natuur. Elk seizoen ontdek je wonderlijke elementen, inzichten en veranderingen die de natuur door mag maken. Buiten beleven is dan ook mijn grootste hobby waar ik energie van krijg. Sinds een week ben ik zelfs in het bezit van de sleutel van mijn eigen volkstuin (met een oppervlakte van 200m2) waar ik intens gelukkig van word. Ik fantaseer volop hoe ik deze tuin kleur mag geven en maak ondertussen het moestuinplan af. En gezien het februari is, kun je zelfs al binnen voorzaaien! Zo maak je de zaailingen sterker en zijn deze plantjes krachtiger wanneer je deze buiten in de grond zet. Voorzaaien kan perfect in een tuinkamer als de temperaturen stijgen en anders doe je het lekker nog even binnen, mag ik je er meer over vertellen? Lees gezellig mee!

Ervaar het plezier van een tuinkamer

Ik heb veel en vaak gefantaseerd over het verrijken van onze tuin met een tuinkamer. Gezien we over een stadstuin beschikken, hebben we helaas niet de ruimte om al mijn wensen op deze plek te realiseren. Daar is de tuin te klein voor. Hoewel we de plek optimaal benutten en ik blijf dromen, ben ik extra dankbaar dat ik op de volkstuin los kan gaan met wilde plannen. Van een schommel tot pluktuin, moestuin en fruitbomen; ik kan mijn geluk niet op. Terug naar de tuinkamer, want die staat nog wel op mijn wensenlijstje. Het is een ruimte die op maat gemaakt is en een verlengstuk vormt van het huis. Overkappingen zijn geen geïsoleerde ruimtes waardoor je een grotere woonkamer kunt creëren, maar vormen wel een plek waar je lekker beschut zit en het hele jaar door van je tuin kunt genieten.  En gezien mijn liefde voor de tuin, lijkt een tuinkamer mij een aanwinst om buiten te beleven.

Een overkapping op maat

Een overkapping op maat zorgt ervoor dat de ruimte volledig aansluit bij jouw wensen. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende materialen, stijlen en kleuren om de overkapping compleet te maken. Omdat onze tuin op het zuiden ligt, overwegen we een overkapping met zonwering. In de zomer kan het er ontzettend warm worden en op deze manier creëer je een aangename omgeving waar je het hele jaar door kunt genieten. In combinatie met een heater en verlichting, maken we graag de ruimte af. Wij dromen nog even verder hoe we de tuinkamer inrichten, maar het lijkt mij fantastisch om dankzij een terras overkapping buiten te beleven. Lekker een boekje lezen, de vogeltjes bewonderen en de insecten bekijken die van bloem naar bloem vliegen. Er is zoveel te zien en te ontdekken, je raakt nooit uitgekeken in de tuin.

De verhuizing naar de volkstuin

Gezien ik ook aan de slag mag met ‘het inrichten’ van de volkstuin, krijgt onze achtertuin een andere ‘functie’. Ik wil er meer een siertuin van maken (met o.a. veel Dahlia’s) waar we het hele jaar door kunnen ontspannen en bloemen, heesters en bomen kunnen bewonderen. Ik focuste mij het afgelopen jaar op het creëren van een eetbare tuin, maar die verschuiving naar de volkstuin toe zal geleidelijk plaatsvinden. Ik verhuis binnenkort de frambozen, bosbessen en kruisbessen naar de volkstuin en er zullen nog wel enkele eetbare plantjes in de achtertuin blijven staan voor het gemak en de kids. Die kunnen dan op elk moment toch vruchtjes plukken. Ook blijven de fruitbomen in de achtertuin staan, want het is zo’n mooi proces om de vruchten te zien groeien. Van bloesem naar appels die de kinderen zelf kunnen plukken; ik vind het prachtig.

Zoals je leest raak ik niet uitgepraat over de tuin en de mogelijkheden. Het blijft mijn favoriete onderwerp om over te vertellen, want aan enthousiasme geen gebrek. En zeker met zo’n tuinkamer kan het echt een magische plek worden waarin alle elementen samen mogen komen. Nu eerst eens mijn moestuinplan definitief maken voor 2021 en binnen voorzaaien; het tuinseizoen mag beginnen!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.