Een eigen volkstuin beginnen?

Een eigen volkstuin beginnen?

Misschien volg je mij al langer en ken je mijn droom of kom je toevallig op mijn site. Ik hoop op een dag te kunnen genieten van een heerlijk natuurhuisje met een pluktuin. Fluitende vogeltjes, de geur van dennenbomen, fruit plukken uit de tuin en een minimalistisch interieur waar natuurlijke materialen de sfeer bepalen; het lijkt mij fantastisch. Een plek waar je de natuur kunt beleven en waar je mag ontladen. Deze droom wordt elk jaar sterker. We wonen in een prachtig huis met alle ruimte voor onze lieve zoontjes en we hebben een erg mooie tuin. We genieten volop van het buitenleven en thuis. Mijn droom krijgt steeds meer vorm en ik weet ook beter wat ik zou willen, het is een bijzonder proces vol ontdekkingen en inzichten. Zo stuitte ik recent op een plek met mooie volkstuinen en het leek erop dat ik hier een volkstuin zou beginnen om aan deze droom te wennen. Lees je mee?

Een volkstuin beginnen leek een geweldig plan. Een eigen tuin waar ik al mijn dromen kon verwezenlijken, hoe perfect klinkt dat? De ruimte om de tuin te ontwerpen, te zaaien, te genieten, op te laden, te onderhouden en te verzorgen, maar ook om te oogsten en te plukken met dierbaren. Om te ontspannen in de natuur. Om te genieten van een mini huisje en vooral te zijn. Lekker met de handen in de aarde en te voelen. De natuur, groei en bloei te bewonderen. En dat op loopafstand en voor nog geen 100 euro per jaar. Ja, je leest het goed. Per jaar! 100m2 voor deze prijs is natuurlijk hartstikke betaalbaar en zeker het proberen waard. Of toch niet?

Een volkstuin beginnen bleek helemaal niet duur te zijn en kon ik dan toch alvast een beetje proeven van mijn droom? Sterker nog; ik kon meteen beginnen na het aanmelden. Een tiny house werd op deze manier wat meer een tuinhuis, maar de gedroomde pluktuin kon er wellicht toch al komen. Ik kreeg een rondleiding en werd met de minuut enthousiaster, maar… deze tuin had geen vruchtbare grond (lees: de grond zat vol barsten en je moest hakken om er iets van te maken. De woestijn zag er vruchtbaarder uit) en alle tuinen zaten dicht op elkaar. Het uitzicht werd daardoor minder aantrekkelijk, want de gewenste natuurrijke omgeving was er niet. De plek leek fantastisch, maar ik heb voor mijzelf goed op een rij gezet uit welke elementen mijn droom precies bestaat. Op een dag komt dat prachtige natuurhuisje er vast en zeker, maar tot die tijd weet ik nog beter waar ik blij van word. Daarom heb ik nee gezegd tegen deze heerlijke én betaalbare plek. Voor het bedrag hoef ik deze volkstuin niet te laten en het is absoluut een geweldige tuin. Zeker als je zelf over weinig ruimte beschikt en toch zou willen ontdekken hoe je een moestuin of bloementuin kunt creëren.

Het natuurhuisje heb ik (nog) niet, maar ons thuis wordt wél omringd door prachtige natuur. We hebben een heel fijn huis, een ruime tuin (zeker voor stadse begrippen) en je kunt er meteen van genieten. Daarom kreeg de achtertuin recent een upgrade waardoor we als gezin elke dag het vakantiegevoel gaan ervaren. Want dat gevoel kreeg ik bij de volkstuinen direct. Het zat in kleine en grote momenten en dingen, waardoor we dat allemaal hebben samengevoegd in en rondom ons huis. Je doet de deur open en het genieten mag beginnen. In de drukste periode van mijn leven (een peuter en newborn) 100m2 omploegen en zwoegen om er iets van te maken dat toch te ver van mijn droom af blijkt te staan… Dan kan iets toch nog zo toegankelijk voelen qua bedrag, de energie en tijd die je investeert hebben ook een flinke waarde. Bovendien reken je dan nog niet de kosten van een tuinhuis, de materialen, de planten, zaden en bomen mee om de ultieme droomplek te creëren. Ik heb ontzettend veel zin en energie om van mijn droom werkelijkheid te maken, maar deze plek was niet de juiste voor mij. Zo was de aarde niet vruchtbaar en te droog, waardoor je erin moest hakken. Om hulp vragen is niet erg, maar als je bij elke stap anderen nodig hebt dan is dat wel vervelend op de lange termijn. Daarna besefte ik hoe mooi mijn voornemens voor 2020 opeens samen waren gekomen door deze grote droom op te delen in kleinere stukjes.

In januari 2020 schreef ik op:

 • Liefdevol leven met mijn 3 mannen;
 • Aandacht voor wat er al is;
 • Thuis leven alsof je op reis bent;
 • Een stralende tuin creëren;
 • De rust en ruimte geven om te helen (na de zwangerschap);
 • Genieten en gluksmomenten sparen met het gezin.

Door alle elementen samen te voegen in onze eigen tuin, was het even puzzelen maar valt alles voor nu op de juiste plek. Genieten met het gezin van de achtertuin met heerlijke (pluk)tuin, bloemen, moestuin, insecten, vogeltjes en plek om te spelen en te ontspannen. Wat een rijkdom en puur geluk! De regen druppelt in de regenton, er staat een houten opslaghuisje met een lichtslinger, in de tuinkachel kan je marshmellows laten smelten en aan de eettafel kun je genieten van spelletjesavonden. Op de tafel staat een vogelbadje en dit najaar maken we appeltaart van appels uit eigen tuin. Volgend jaar hopen we de eerste kersen te kunnen eten en in de hoek van de tuin kunnen we ontspannen op de loungeset. De jongens kunnen spelen in de zandbak of een tent opzetten op het gras. Wilde bloemen zorgen voor een kleurexplosie en druiven kun je plukken in de moestuin. Elke dag plukt Lucas trots een bosbes en als het regent trekt hij zijn laarsjes aan en dansen we tussen de druppels door.

En dat natuurhuisje komt op mijn pad zodra daar de ruimte voor is, maar ondertussen geniet ik volop van wat er al is. 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. Jenn

  Mooi geschreven, en zo te lezen een goede beslissing om het niet te doen. Ik heb zelf jaren geleden een volkstuin gehad, maar het was qua tijd niet meer haalbaar, dus heb ik er destijds voor gekozen om de sleutel in te leveren. Nu moestuinier ik in de achtertuin, en daar bleek ook veel meer mogelijk dan ik in eerste instantie dacht. Bevalt uitstekend.
  Jenn onlangs geplaatst…Juli mini-bucketlistMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge