Blog

9 Tips om een gezellig en betaalbaar tuinfeest te organiseren

kaarten

Hou je van een feestje? En kan je niet wachten om met dierbaren een onvergetelijke tijd te beleven? Geniet van een geweldig tuinfeest dankzij deze tips waardoor je zelf ook aan feesten toekomt. Op een gezellige én betaalbare manier kun je met elkaar de mooiste herinneringen creëren en dat allemaal heerlijk in de tuin.

Geen stress begint met jezelf tijd gunnen

Tijd is een factor die je wél kunt beïnvloeden, door op tijd te beginnen met het organiseren van dit fantastische tuinfeest waar anderen nog láng over na zullen praten. Het begint namelijk met jezelf de tijd gunnen om er een sprankelend geheel van te maken. En over tijd gesproken? Wanneer zal het tuinfeest plaatsvinden? Begin bij het begin; de datum en bestel alvast goed weer! Ook is het handig om de locatie te bepalen. Je kunt het feest in jouw eigen achtertuin organiseren zodat je het betaalbaar kunt houden, ook is het mogelijk om een vriend of familielid te vragen om de tuin te ‘lenen’. Een duurdere optie is het organiseren van een tuinfeest op locatie bij een restaurant, hou rekening dat de kosten flink kunnen oplopen en het dan minder betaalbaar wordt. Een feest in de tuin bij een dierbare of jezelf is erg aantrekkelijk vanwege de prijs, maar je kunt het ook in jouw eigen tempo aankleden en versieren. Zo kun je ontspannen aan de slag met de organisatie van hét tuinfeest van het jaar en dat wil je!

Kies een thema

Hoe leuk is het om het tuinfeest te organiseren en er een thema aan te koppelen? Het thema kan je vervolgens verwerken in de decoratie, de hapjes en drankjes, de dresscode en ook de uitnodigingen. Een thema geeft een unieke twist aan het feest waardoor je het nog persoonlijker maakt. Van een karaoke night tot Hawaï, black & white of een sprookjesthema; niets is te gek!

Uitnodigingen versturen

De uitstraling van het feest hangt af van het thema, maar je kunt het doorvoeren in verschillende onderdelen van het tuinfeest. Het organiseren wordt op deze manier nog leuker, want deze voorpret is goud waard. Je kunt zelf aan de slag, maar het is ook erg gezellig om anderen erbij te betrekken. Ik ben ervan overtuigd dat anderen ook graag klaar staan om er met elkaar een mooi geheel van te maken. Je hoeft niet alles zelf te verzinnen en te doen, tenzij je het natuurlijk heerlijk vindt om een tuinfeest te organiseren. Weet dat het ook niet erg is om taken uit handen te geven en er samen een onvergetelijk feest van te maken. Zo kun je iemand benoemen tot decoratietopper of team hapjes aan het werk zetten om lekkere recepten te vinden en deze te maken. Ook is het gezellig om met z’n allen een te gekke muzieklijst op te stellen die je tijdens het feest kunt afdraaien. Heb je alles op een rij gezet? Dan kan je de uitnodiging maken! De uitnodigingen zijn eenvoudig en leuk om te maken, in slechts 4 stappen heb je er een mooi geheel van gemaakt. Je kiest de gewenste kaart en vervolgens kun je deze personaliseren. Maak een keuze tussen de papiersoorten en enveloppen en dan kunnen de uitnodigingen worden verzonden. Twijfel je? De eerste kaart is gratis, dus je kunt een proefdruk bestellen om te controleren of de uitstraling naar wens is. Als ik het kan, dan kan jij het ook! Ik heb de kaarten voor 20:00 uur ’s avonds besteld en toen zijn de uitnodigingen nog dezelfde dag verzonden. Wist je dat de kaarten CO2-neutraal worden gedrukt en bezorgd? Op de foto bij dit artikel zie je mijn drie favorieten en ja, ik ben helemaal weg van deze stijlen! Vraag aan genodigden om zich aan te melden, zodat je rekening kunt houden met het aantal en je de boodschappen erop af kunt stemmen. Zo koop je precies wat er nodig is om met z’n allen te genieten van een onvergetelijk feest! Laat je inspireren en verrassen door het aanbod bij Kaartje2go voor originele en stijlvolle uitnodigingen.

Wees voorbereid op de weersomstandigheden

Een tuinfeest is fantastisch, maar het is natuurlijk genieten als het droog blijft. En precies dit aspect heb je niet in de hand, maar je kunt er wel op anticiperen. Kun je zorgen voor voldoende droge plekken om te schuilen bij regen? Is het warm genoeg en kun je uit de wind zitten? Is er genoeg ruimte voor een vuurkorf of is het aansluiten van een heater aan te raden? Ook kun je de genodigden informeren over de weersverwachtingen en hier met elkaar rekening mee houden.

Programma afstemmen

Hoe leuk is het om een planning te maken van de activiteiten die je tijdens het tuinfeest kunt beleven met elkaar? Van ouderwetse buitenspellen (denk aan touwtrekken, knikkeren, blik gooien en zakkenlopen) tot dansen, marshmallows eten bij de vuurkorf, het ophangen van een pinata of een springkussen als je ook de kids wil betrekken bij het feest.  Twister is ook hartstikke grappig en leuk om te spelen, maak van te voren een plannetje en dan kun je tijdens het feest altijd spontaan anticiperen wat passend is of niet. Aan de voorbereiding zal het niet liggen!

Hapjes en drankjes

Genoeg hapjes en drankjes zijn onmisbaar om van deze gelegenheid een goed feestje te maken. Zorg voor voldoende variatie aan drinken en eten, maar vraag ook of iemand voorkeur of allergieën heeft. Zo zorg je met aandacht voor iedereen. Bedenk of je een lopend buffet wil, je regelmatig borrelhapjes uitdeelt en waar je het neer kunt zetten. Dat hangt allemaal af van het gekozen tijdstip van het feest; zorg je voor een lunch of verzorg je ook het diner? Dan komt daar een andere voorbereiding om het hoekje kijken dan een tuinfeest waarbij de inloop vanaf 20:00 zal zijn. Voel voor jezelf wat je aanspreekt en waar je blij van wordt, zodat het jou niet teveel belast en je er ook van kunt genieten. Na het inventariseren hoeveel je nodig hebt, maak je een boodschappenlijstje en kan het inkopen beginnen. Zorg voor voldoende ruimte in je koelkast en/ of diepvries en neem ook de tijd om het mooi aan te kleden en voor te bereiden om het uit te delen. Ook hierbij is het belangrijk om te beseffen dat je het niet alleen hoeft te doen, er zijn ook anderen die je hierbij met veel plezier ondersteunen.

moestuin

Tuin verzorgen en indelen

Bij het organiseren van een tuinfeest, hoort ook het klaarmaken van de tuin. Het verzorgen van de tuin draagt bij aan een nette uitstraling waarbij iedereen zich welkom voelt. Deel de tuin in met voldoende zit- en staplaatsen en hou er rekening mee dat iedereen er droog en warm genoeg bij kan zitten. Ben je van plan om het wat later te maken en verwacht je dat de buurt het een en ander mee kan krijgen van het feest? Breng hen op de hoogte, zodat het niet als een verrassing komt en zij zich kunnen voorbereiden op het tuinfeest.

Taakverdeling tijdens het feest

Geweldig dat je het op je hebt genomen om deze heerlijke middag/avond te verzorgen voor anderen. De voorpret is in volle gang, maar tijdens het feest wil je er ook graag van genieten en met aandacht deze bijzondere tijd beleven. Daarom is het goed om voorafgaand aan het feest je verwachtingen uit te spreken naar anderen toe die je bij het feest helpen. Samen kom je verder én ontstaat er ruimte voor jou om plezier te maken. Het uitspreken van je verwachtingen maakt het helder voor iedereen waar hij/zij aan toe is en hoe jullie er met elkaar een te gekke tijd van maken.

Maak plezier en geniet

Deze tip heeft vast geen uitleg nodig! Maak de mooiste herinneringen met elkaar en geniet volop van deze heerlijke tijd. En stuur je ook een dankberichtje achteraf? Het wordt altijd zeer gewaardeerd als je wat leuks stuurt met eventueel enkele foto’s van het tuinfeest. Dat maakt het feest compleet!

Heel veel liefs,

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.