Blog

Wat zou jij doen als je nog honderd dagen te leven had?

IMG_2819

Wat ik zou doen als ik nog honderd dagen te leven had? Een ontzettend moeilijke vraag, omdat ik niet graag nadenk over ‘Wat als?’, maar leef en geniet in het nu. Ik schuif weinig op naar later en beleef het leven volop. Ook ben ik heel dankbaar voor alle kansen die nu op mijn pad komen. Misschien zijn er toch wensen? Maar ik heb een geweldige familie, ik word omringd door vrienden, woon samen met mijn lieve vriend in ons huis, beleef plezier op mijn werk… Ik heb geen spijt van beslissingen die ik eerder heb genomen, ik mag nog elke dag leren en ontdekken. Ik word omringd door lichtpuntjes! Maar wat zou ik doen als ik nog honderd dagen te leven had? Ik zou, als geld geen rol zou spelen, denk ik met dierbaren de mooiste plekken van de wereld ontdekken en hen extra veel knuffelen en vertellen hoeveel zij voor mij betekenen. Fausto Brizzi schreef de Italiaanse bestseller 100 gelukkige dagen en brengt hiermee een zwaar onderwerp op een luchtige manier onder de aandacht. Een ode aan het leven!

Over 100 gelukkige dagen
Lucio zwiert door het leven. Hij heeft vrienden en vrouwen bij de vleet. Zijn vrouw Paola heeft er genoeg van en zet hem buiten de deur. Een dag later krijgt Lucio vreselijk nieuws: hij is ziek en heeft in het gunstigste geval nog honderd dagen te leven. Wat nu? Lucio stort zich in wilde plannen en geniet breeduit. Want, zeg nou zelf, wat is er fijner dan la dolce vita? Al gauw beseft hij echter dat hij maar een ding wil: echte liefde…

‘Een roman met een zwaar onderwerp, maar het verhaal maakt je juist aan het lachen en troost je met de gedachte dat het leven vol mooie verassingen zit’- Elle

Over Fausto Brizzi
Fausto Brizzi is een Italiaanse scenarioschrijver, regisseur en producent van bitterzoete romantische tv-comedy’s. Zijn werk is vooral geliefd vanwege het onbetwistbaar Italiaans levensgevoel en de sterke psychologische diepgang. Zijn debuutroman 100 gelukkige dagen – een grappig, wijs en ontroerend verhaal – zal de basis vormen van een grote publieksfilm.

Bekijk hier de inspirerende trailer 

Mijn mening
Daar zit ik dan. Het is uit. Nog half na snikkend, maar toch met een grote glimlach op mijn gezicht probeer ik nu deze recensie te schrijven. Lachen door tranen heen voelt zo vreemd, afscheid nemen van een hoofdpersonage uit een boek eigenlijk ook. Vooral als het voelt alsof je een vriend verliest die je zoveel wijsheid en bewustwording heeft bijgebracht in 320 pagina’s. Pure dankbaarheid doet mij glimlachen, want wat heb ik het toch eigenlijk goed. In 100 gelukkige dagen staat namelijk de vraag centraal wat je zou doen als je alleen nog deze tijd had, hoofdpersonage Lucio, zie je als lezer groeien en prachtige sprongen maken. Ondanks vreselijk nieuws dat hij moet verwerken, besluit hij om het leven te vieren met zijn gezin en betekenis eraan te geven. Maar hoe mooi zou het zijn als we dit elke dag kunnen toepassen?  Met Lucio beleef je als lezer een achtbaan aan emoties, je gaat samen de strijd aan en viert met hem het leven. Je denkt samen na over wat echt belangrijk is in het leven en staat even stil bij de mooie momenten. 100 gelukkige dagen is een echte eyeopener!

Ik ben geraakt door 100 gelukkige dagen. De schrijfstijl van Fausto Brizzi doet mij verlangen naar meer van zijn werk; ik heb hardop gelachen en tranen stroomden over mijn wangen. De humor van Fausto Brizzi maakt het tot een feest om dit boek te mogen lezen, maar tegelijkertijd heb ik verschrikkelijk veel ezelsoren in dit boek gemaakt omdat ik overal prachtige lessen verstopt zag in zijn regels:

Hoeveel dagen uit je leven herinneren jullie je nog goed? Van die bijzondere dagen die je nog jaren later kunt navertellen. En hoeveel normale dagen zijn er daarentegen, van die dagen waarop er niets noemenswaardigs gebeurt en die anoniem verglijden? De vraag luidt: wat maakt een dag bijzonder? Is het mogelijk om vierentwintig uur te bedenken die zo origineel zijn dat ze het recht op een plek in de hitparade van magische momenten van je leven verwerven? Als ik de bijzondere dagen van mijn leven analyseer, weet ik dat hetgeen waardoor ze anders waren bijna altijd een onverwachte, of in elk geval niet te plannen gebeurtenis was. – Nu begrijp je vast waarom ik zelfs delen heb gemarkeerd en pagina 196 onderstreept is.

Conclusie
Ik ben geraakt, geïnspireerd en ontzettend dankbaar dat de auteur Fausto Brizzi zo’n ontroerend, maar toch grappig meesterwerk heeft geschreven. 100 gelukkige dagen is een echte eyeopener om het leven te vieren. Niet later, maar nu!

Titel: 100 gelukkige dagen, Auteur: Fausto Brizzi, Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff , Prijs: €17,99,  ISBN 978 90 218 1031 7

Wat zou jij doen als nog honderd dagen te leven had?

Liefs Dagmar 
Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.