Blog

Opruimen is nog nooit zo leuk geweest dankzij Marie Kondo


Opgeruimd staat netjes! Waar het opruimen eerder een valkuil van mij was, is het nu getransformeerd tot een feestje waar ik heel blij van kan worden. Spark joy is hét vervolg op de bestseller Opgeruimd geschreven door opruimgoeroe én mijn held Marie Kondo. Waarom ik er zo enthousiast over ben? Dat lees je in deze recensie!

Over Spark joy
Marie Kondo’s unieke KonMari-methode om op te ruimen is in korte tijd een wereldwijd fenomeen geworden en Time Magazine plaatste haar op de lijst van de honderd invloedrijkste personen van 2015. Spark Joy is een inspirerende, geïllustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’ en specifieke items in het hele huis te organiseren, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethode voor shirts, broeken, sokken en jassen laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar die toch bewaard moeten blijven. Spark Joy is hét boek voor iedereen die verlangt naar een netter, eenvoudiger en vrolijker leven.

Mijn mening
Als mijn moeder deze recensie gaat lezen, dan weet ik zeker dat ze gaat huilen van het lachen. Ik zal eerlijk zijn. Laat ik vooropstellen dat opruimen nooit mijn sterkste kant is geweest en dat ik er absoluut geen fan van was. Maar ik schrijf heel bewust wás, want Marie Kondo heeft mij echt de ogen geopend. Sinds ik haar boeken heb gelezen vind ik opruimen echt een feestje! Dit gebeurde al bij haar eerste boek ‘Opgeruimd’, waardoor mijn vriend Jord al een flinke schok te voortduren had gekregen. Ik kreeg door Opgeruimd namelijk zulke opruimkriebels dat de woonkamer op een gegeven moment vol stond met dozen waarin ik spullen had verzameld die we weg hebben gegeven. Ik deed maar liefst meer dan 500 items weg (mijn recensie over Opgeruimd kan je hier lezen)! Dit gaf zo’n voldoening, het huis zag er tevens veel lichter, warmer en ruimtelijker uit. Er stonden immers eindelijk items op de voorgrond waar we blij van werden en dat gaf energie, precies zoals Marie Kondo beschreef in haar eerste bestseller. Het effect was verslavend en wat genoot ik van een schone omgeving waarin de boel op orde was. Het was geen fase, maar een geheel nieuwe levensstijl. Ook vond ik het heel bijzonder om te voelen welk effect opruimen kon hebben op onze gemoedstoestand en houding. Al snel deed Jord enthousiast mee en dit maakte ons huis helemaal af. Het werd een thuis.

Nog elke dag doen we ons best om netjes met onze spullen om te gaan en ons huis goed bij te houden. Door volle agenda’s en drukke dagen is dit soms nog best puzzelen! Inmiddels hebben we ons ritme er goed in gevonden, als de basis maar goed zit. Daarom vinden we het fijn om elk nieuw seizoen ‘even’ met een bezem door het huis te gaan, de ramen wijdt open te zetten en per categorie spullen te bekijken waar we blij van worden. Tegelijkertijd kan je dan je interieur een update geven door seizoensgebonden eyecatchers te vervangen; ideaal! Het bijhouden wordt op deze manier een stuk toegankelijker en je hoeft niet meer zulke hoge bergen te verplaatsen. Maar een extra boost aan inspiratie én motivatie om op te ruimen kan nooit kwaad. Daarom was ik extra blij toen het vervolg van Marie Kondo verscheen Spark joy!. Het staat vol tips, ervaringen en handige voorbeelden inclusief tekeningen waardoor het opruimen nog overzichtelijker en prettiger wordt. Je hoort haar praten en ik betrapte mijzelf er zelfs op dat ik naar een hoekje in ons huis keek en dacht ‘Hier zou Marie Kondo niet blij van worden, hup aan de slag!’. Opruimen heeft zo’n groter effect dan ik had gedacht, je zorgt voor levenslang plezier als je je er met hulp van Marie Kondo in verdiept. En wees niet bang om bij het begin te beginnen, Opgeruimd helpt je daar perfect bij. Spark Joy is een sprankelend vervolg waar ik minstens zo blij door werd!

Marie Kondo is voor mij echt een inspiratiebron, ik ben dol op ons huis én op interieur, maar door de tips van Marie Kondo is dit gevoel naar een hoger niveau getild. Iedereen zou haar tips goed kunnen gebruiken, voor mij vormde het echt een verrijking!

Mijn conclusie
Van vuilkuil naar feestje! Opruimen, ordenen en schoonmaken is nog nooit zo leuk geweest dankzij Marie Kondo!

Heb jij al een boek gelezen van Marie Kondo? En ben jij handig/goed in opruimen?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.