Blog

Recensie – Toen ik je zag door Isa Hoes

toen ik je zag‘Wat schrijf je over iemand die er niet meer is? Ik wil je niet tekortdoen. In je hoofd kijken kon ik niet, had ik dat maar gekund. Of was het voor mij dan net zo verschrikkelijk geweest als voor jou?’. Isa Hoes schreef het indrukwekkende boek Toen ik je zag en het verhaal zit dagen na het lezen ervan nog te spelen met mijn gedachtes. Het ontroerde mij enorm,  hoe dit komt deel ik in deze recensie.

Over Toen ik je zag
Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd op elkaar, gaan samenwonen en leiden een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera’s, maar in werkelijkheid heeft Antonie bij vlagen last van neerslachtigheid. Terwijl hij steeds vaker kampt met depressies, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.

Toen ik je zag is niet alleen een ode aan een veelzijdig talent en een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hielden, het is ook een zeer aangrijpend relaas over leven met een echtgenoot die ijst aan depressiviteit.

Over Isa Hoes
Isa Hoes (1967) is actrice en schrijfster. Ze begon haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht en speelde onder andere in De gelukkige huisvrouw, When Harry Met Sally en Verlies. Isa Hoes werd bij het grote publiek bekend door haar rol van Myriam in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden.  Zij speelde ook in Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel, All Stars – De serie en Rozengeur & Wodka Lime.

Mijn mening 
Waargebeurde verhalen laat ik meestal links liggen, maar de cover intrigeerde mij en de flaptekst zorgde ervoor dat ik Toen ik je zag niet meer los kon laten. En dat heb ik ook niet meer gedaan. Ik moest het boek lezen in de bus, tijdens het eten, op de bank… Gezelliger werd ik er niet op voor mijn omgeving, maar ik was gegrepen. Gegrepen door Isa haar beeldende schrijfstijl, door haar ervaringen en belevenissen die op haar pad waren gekomen, door de sfeer en de emoties die zij je als lezer laat voelen en door de ongelooflijk dappere manier van leven. Het lijkt mij ongelooflijk zwaar om zo’n manische depressie daadwerkelijk van dichtbij mee te maken, je houdt immers zoveel van elkaar, maar moet je geliefde op een bepaald punt loslaten omdat je er anders in mee gaat. Voor jezelf en je gezin opkomen, terwijl je zo graag wilt dat het weer goed komt op een dag… Dat je weer samen bent en je je herenigd voelt.

Op 6 oktober besloot Antonie zijn leven te beëindigen, op 6 oktober las ik het laatste hoofdstuk uit. Ik vind het ontroerend en intrigerend tegelijkertijd. Toen ik je zag heeft veel indruk op mij gemaakt, er zijn zoveel mensen die zich ongelukkig voelen en waar geen concrete hulp aan wordt geboden. In veel gevallen kan het ook niet (meer), maar ik hoop dat we het voor elkaar beter kunnen maken en elkaar kunnen blijven besmetten met positiviteit.

Omdat Toen ik je zag ook genomineerd is voor de NS Publieksprijs, heb ik gelijk gestemd. Ik hoop echt dat het boek wint, want dat zou echt een bekroning zijn voor het prachtige werk dat Isa Hoes heeft gecreëerd. Mocht je ook willen stemmen, klik dan hier.

Conclusie 
Wat schrijf je over iemand die er niet meer is? Isa vroeg het zich af, maar heeft met haar boek een prachtig kunstwerk neergezet. Een portret van liefde, warmte en dit in sterke contrast met de dood. Toen ik je zag heeft mij niet meer losgelaten.

Aantal sterren: ✩✩✩ [5/5]
Titel: Toen ik je zag, Auteur: Isa Hoes, Uitgeverij: Ambo Anthos, Prijs: €19,95, Aantal pagina’s: 280,  ISBN 9789047203148

Heb jij Toen ik je zag al gelezen? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.