Recensie – Toen ik je zag door Isa Hoes

Recensie – Toen ik je zag door Isa Hoes

toen ik je zag‘Wat schrijf je over iemand die er niet meer is? Ik wil je niet tekortdoen. In je hoofd kijken kon ik niet, had ik dat maar gekund. Of was het voor mij dan net zo verschrikkelijk geweest als voor jou?’. Isa Hoes schreef het indrukwekkende boek Toen ik je zag en het verhaal zit dagen na het lezen ervan nog te spelen met mijn gedachtes. Het ontroerde mij enorm,  hoe dit komt deel ik in deze recensie.

Over Toen ik je zag
Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd op elkaar, gaan samenwonen en leiden een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera’s, maar in werkelijkheid heeft Antonie bij vlagen last van neerslachtigheid. Terwijl hij steeds vaker kampt met depressies, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.

Toen ik je zag is niet alleen een ode aan een veelzijdig talent en een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hielden, het is ook een zeer aangrijpend relaas over leven met een echtgenoot die ijst aan depressiviteit.

Over Isa Hoes
Isa Hoes (1967) is actrice en schrijfster. Ze begon haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht en speelde onder andere in De gelukkige huisvrouw, When Harry Met Sally en Verlies. Isa Hoes werd bij het grote publiek bekend door haar rol van Myriam in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden.  Zij speelde ook in Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel, All Stars – De serie en Rozengeur & Wodka Lime.

Mijn mening 
Waargebeurde verhalen laat ik meestal links liggen, maar de cover intrigeerde mij en de flaptekst zorgde ervoor dat ik Toen ik je zag niet meer los kon laten. En dat heb ik ook niet meer gedaan. Ik moest het boek lezen in de bus, tijdens het eten, op de bank… Gezelliger werd ik er niet op voor mijn omgeving, maar ik was gegrepen. Gegrepen door Isa haar beeldende schrijfstijl, door haar ervaringen en belevenissen die op haar pad waren gekomen, door de sfeer en de emoties die zij je als lezer laat voelen en door de ongelooflijk dappere manier van leven. Het lijkt mij ongelooflijk zwaar om zo’n manische depressie daadwerkelijk van dichtbij mee te maken, je houdt immers zoveel van elkaar, maar moet je geliefde op een bepaald punt loslaten omdat je er anders in mee gaat. Voor jezelf en je gezin opkomen, terwijl je zo graag wilt dat het weer goed komt op een dag… Dat je weer samen bent en je je herenigd voelt.

Op 6 oktober besloot Antonie zijn leven te beëindigen, op 6 oktober las ik het laatste hoofdstuk uit. Ik vind het ontroerend en intrigerend tegelijkertijd. Toen ik je zag heeft veel indruk op mij gemaakt, er zijn zoveel mensen die zich ongelukkig voelen en waar geen concrete hulp aan wordt geboden. In veel gevallen kan het ook niet (meer), maar ik hoop dat we het voor elkaar beter kunnen maken en elkaar kunnen blijven besmetten met positiviteit.

Omdat Toen ik je zag ook genomineerd is voor de NS Publieksprijs, heb ik gelijk gestemd. Ik hoop echt dat het boek wint, want dat zou echt een bekroning zijn voor het prachtige werk dat Isa Hoes heeft gecreëerd. Mocht je ook willen stemmen, klik dan hier.

Conclusie 
Wat schrijf je over iemand die er niet meer is? Isa vroeg het zich af, maar heeft met haar boek een prachtig kunstwerk neergezet. Een portret van liefde, warmte en dit in sterke contrast met de dood. Toen ik je zag heeft mij niet meer losgelaten.

Aantal sterren: ✩✩✩ [5/5]
Titel: Toen ik je zag, Auteur: Isa Hoes, Uitgeverij: Ambo Anthos, Prijs: €19,95, Aantal pagina’s: 280,  ISBN 9789047203148

Heb jij Toen ik je zag al gelezen? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Dit bericht heeft 33 reacties.

 1. Marion

  Ik ben niet zo’n boekenfanaat, maar deze staat op mijn lijstje. Ik ben zo benieuwd en ik hoor zoveel mooie reacties. Ik heb zelf vorig jaar diep in een depressie gezeten, vandaar dat ik er nog niet aan begonnen ben, maar ik denk dat het nu wel kan. Mooi artikel heb je over het boek geschreven.
  Marion onlangs geplaatst…Shoplog: WibraMy Profile

 2. Kelly

  Ik vind dit echt een heel bijzonder boek! Vanaf het begin werd ik er net als jij in meegenomen. Isa heeft alles heel erg mooi verwoord en de tranen stroomde op een gegeven moment over mijn wangen. Het respect dat ik voor Isa had is alleen maar toegenomen na het lezen van haar boek.
  Kelly onlangs geplaatst…AVEDA Holiday CollectieMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ik vond het ook zo indrukwekkend, mooi je comment dankjewel <3

 3. Lotte

  Ik zou Toen ik je Zag nog graag lezen. het lijkt me een prachtig boek. Emotioneel en ‘echt. Goede review, nu ben ik er nog benieuwder naar!
  Lotte onlangs geplaatst…Random Faves #17My Profile

 4. Ik heb het boek afgelopen zomer gelezen. Een prachtig boek, waar je achter het ware verhaal komt van 2 personen die vol in de publiciteit staan. Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen, met een lach en met een traan.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Jaarlijkse fotoshoot met het gezinMy Profile

 5. Deniece

  Ik heb het boek gelezen en was ook ontzettend ontroerd. Isa Hoes schrijft ontzettend mooi en ook heel begrijpend. Het is een moeilijke situatie, vooral als je er zelf niet in zit. Isa maakt het begrijpelijker en dat vond ik heel mooi, maar ook indrukwekkend. Echt een aanrader!
  Deniece onlangs geplaatst…P2 Leather Matte Polish: Rock SteadyMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ik vond het ook zo bijzonder om te lezen, ik kon echt niet meer stoppen omdat het mij zo heeft geraakt <3

 6. Sophie

  Ik heb dit boek gelezen, met kippenvel. Ik werd meegesleurd, kon niet meer stoppen met lezen en aan het einde heb ik gehuild. Het boek was zo intensief, heel knap van Isa hoe ze er mee om is gegaan. Mooie recensie Dagmar! En goed idee om te stemmen, ik doe mee :-)
  Sophie onlangs geplaatst…Hema Moisturising LipstickMy Profile

 7. Veerlez

  Ik vond het echt een heerlijk en mooi boek, ik vond Antonie Kamerling sowieso al een bijzonder persoon, ik werd altijd gegrepen door zijn rollen, dus zijn zelfmoord greep me toen ook aan, ik wist dat ik het boek wilde lezen!
  Veerlez onlangs geplaatst…Sundays FinestMy Profile

 8. Bianca

  Vind het boek er al erg aantrekkelijk uitzien! Erg fijne recensie om te lezen!
  Bianca onlangs geplaatst…About me TAGMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Dankjewel voor je mooie reactie, het is echt een aanrader :)

 9. Linda

  Ik ga mijn stem ook uitbrengen, ik lees graag waargebeurde verhalen (iets met wijze levenslessen en soms het gemis daarvan) het boek greep mij ook van de eerste tot de laatste minuut. En nog steeds, omdat je maar niet wilt geloven dat een depressie mensen sloopt.. prachtig boek en een mooie recensie heb je geschreven en bedankt voor het wijzen op het stemmen!
  Linda onlangs geplaatst…Herfst outfit & Michel HerbelinMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge