Blog

Recensie – Niet te filmen door Sophie Kinsella + winactie

IMG_5617
Je hebt grappige boeken en je hebt hilarische boeken. Sophie Kinsella schrijft boeken die absoluut tot deze laatst categorie behoren. Je kent haar ongetwijfeld van de Shopaholic-serie, een serie die tijdens mijn puberteit veel tranen heeft gekost. Van het lachen uiteraard, ik kreeg van al dat schudden spontaan een gratis bikini body! Mocht je de Shopaholic-serie nog niet kennen *ehm… bestaat die kans?* dan raad ik je de serie zonder twijfel aan óf pak eerst Niet te filmen erbij, want van deze young adult-roman ga je genieten!

Over Niet te filmen
Audrey durft haar huis niet meer te verlaten en houdt vanachter een zonnebril de buitenwereld op afstand. Een angststoornis maakt haar dagelijkse leven behoorlijk lastig. Op aanraden van de psycholoog, dokter Sarah, legt ze haar leven vast op camera, om zo haar zelfvertrouwen terug te krijgen. In haar documentaire Mijn serene, liefdevolle huisgenoten dreigt Audreys moeder de computer van Frank, Audreys gameverslaafde broer, uit het raam te gooien. De vader van Audrey herleeft zijn gloriejaren in zijn leren broek jammend in de garage. En Audreys vierjarige broertje Felix blijft alles met een ongelovige opgetogenheid benaderen: ‘Een vrachtwagen op straat! Ketchup! Een extra lang patatje!’

Audreys herstel lijkt ver weg, tot Linus – een vriend van haar broer – opduikt in haar leven. Linus snapt haar. Met zijn glimlach als een sinaasappelpartje en zijn grappige briefjes verleidt hij Audrey om weer naar buiten te gaan. En opeens lijkt de buitenwereld een stuk minder angstaanjagend…

Over Sophie Kinsella
Sophie Kinsella schreef de #1 bestsellerserie Shopaholic en veroverde de harten van miljoenen lezers wereldwijd. ‘Niet te filmen (­Finding Audrey) is mijn eerste YA-roman en ik heb van het schrijven genoten,’ vertelt Kinsella in Publishers Weekly. ‘Audrey is nu al een van mijn beste vriendinnen en ik hoop dat ook jullie zullen houden van haar en haar gekke familie’. Met haar bekende humoristische schrijfstijl verweeft Sophie Kinsella vriendschap, romantiek en psychologisch inzicht in deze inspirerende young adult-roman waarvan iedereen zal genieten.

Sneak preview 
Oké het achtergrondverhaal. Daar zul je vast benieuwd naar zijn. Wat voorafging, in Audrey Turners leven… Het werd een groot schandaal, bla, bla. Er werden drie meiden van school gestuurd, wat een record is. Mijn ouders haalden me meteen van school en sindsdien zit ik thuis. Nou ja, en in het ziekenhuis dan. Het idee is dat ik op het Heath College ‘een nieuw begin’ ga maken. Alleen moet je om opnieuw te beginnen wel ‘het huis uit kunnen’, iets waar ik een probleempje mee heb. Het gaat niet om het buitenshuis zijn op zich. Het zit ‘m niet in de bomen, de lucht of de wolken. Het gaat om de mensen. Ik bedoel, niet álle mensen. Waarschijnlijk niet om jou; met jou zou het wel lukken. Ik heb mijn veilige mensen – mensen met wie ik kan praten en lachen en bij wie ik mij relaxed voel. Alleen zijn het er maar zo weinig. Een piepklein groepje, zou je kunnen zeggen, vergeleken met, om maar iets te noemen, de wereldbevolking. Of zelfs maar het aantal mensen in een gemiddelde bus. 

Mijn mening
Wat een eer om de blogtournee af te mogen trappen van een schrijfster waarvan ik álle boeken heb gelezen en zo’n fan ben! Vroegah, toen ik de Shopaholic-serie las, zorgde de serie er echt voor dat mijn plezier in het lezen van boeken groeide tot ongekende hoogtes. En de serie associeer ik met het ultieme zomergevoel, omdat ik de boeken van Sophie Kinsella altijd herlas op vakantie. Ik kon mijn geluk daarom ook niet op toen Niet te filmen bij mij op de mat viel. Extra leuk om nu stapels ervan in de boekhandel te kunnen zien met die onwijs mooie en herkenbare cover, ik verklap alvast: dit boek is echt een heerlijke feelgood roman waar je van gaat genieten. Vergeet niet dat het een Young Adult is, meer gericht op de leeftijd van middelbare scholieren, maar vermakelijk en inspirerend is het voor iedereen. Waarom ik het inspirerend vind? Omdat ik tijdens het lezen ook veel heb geleerd over de invloed van een angststoornis en wat dat met je doet. Ik heb daar nu een veel beter beeld bij gekregen en ik heb veel bewondering voor het feit dat Sophie Kinsella zo’n pittig onderwerp op deze luchtige (inclusief humor) manier kan brengen.

Het is heel leuk om hoofdpersonage Audrey te zien groeien en natuurlijk ben jij nieuwsgierig geworden wat er tussen haar en Linus – een vriend van haar broer Frank – gaat gebeuren. Deze spoiler ga ik je echter niet geven, want dan is de spanning eraf, maar ik kan wel verklappen dat ik fan ben geworden van haar andere broertje Felix. Zijn opgetogenheid laat je hardop lachen en het is echt een schatje! Van mij had het boek zo dik mogen zijn als… een oma die haar hele leven alleen maar oreo taart heeft gegeten? Je begrijpt mij vast, het is niet in centimeters of aantal pagina’s uit te drukken, want ik geef het openlijk toe: Sophie Kinsella schrijft verslavend goed!

Conclusie
Niet te filmen bevat dé perfecte mix aan liefde, vriendschap en humor voor een heerlijke feelgood roman voor uren leesplezier! Je bent gewaarschuwd, de humoristische schrijfstijl van Sophie Kinsella is verslavend!

Titel: Niet te filmen, Auteur: Sophie Kinsella, Uitgeverij: Moon, Prijs: €17,50,  ISBN 9789044347371 

Wat moet je doen om deel te nemen aan de winactie:
✩ Laat in de comments achter waarom je graag ’Niet te filmen’ zou willen winnen;
✩ Volg ByDagmarValerie op Bloglovin en like dit bericht
✩ Like mijn Facebookpagina ByDagmarValerie

Om extra kans te maken:
✩ Volg mij @ByDagmarValerie op Instagram

De winactie loopt tot 30 juli en ik zal de winnaar bepalen met behulp van Random.org. De winnaar ontvangt  persoonlijk een e-mail van mij, dus laat een geldig e-mailadres achter zodat ik contact met je op kan nemen. Veel plezier met deze winactie en nogmaals heel erg bedankt voor het volgen van mijn blog!

Heb jij al boeken van Sophie Kinsella gelezen?

Liefs Dagmar 
Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.