Recensie – Dans met mij van Jojo Moyes

Recensie – Dans met mij van Jojo Moyes

dansmetmij
Dans met mij geschreven door Jojo Moyes is het nieuwste boek van mijn favoriete auteur en ik telde de dagen af totdat ik deze roman mocht lezen. Als trouwe fan (je kunt hier mijn ode aan Jojo Moyes lezen) genoot ik keer op keer van haar pareltjes, maar dat maakte dat de verwachtingen voor haar nieuwe roman Dans met mij torenhoog waren zoals je kunt begrijpen. Is het wederom een schot in de roos en heeft Moyes mij geraakt zoals in haar voorgaande titels? Je leest het in deze recensie!

Over Dans met mij
In een vergeten hoekje van Londen leert de 14-jarige Sarah op haar geliefde paard Boo te rijden alsof zij samen dansen. Hun leermeester is Sarahs opa Henri, die zelf heeft gestudeerd aan le Cadre noir, een van de meest prestigieuze rijscholen in Frankrijk. Hij hoopt dat het Sarah een kans in het leven zal geven. Maar als het noodlot toeslaat staat Sarah er weer alleen voor.

Natasha is advocate Jeugdrecht en raakt vaak te nauw betrokken bij haar zaken. Ze leeft gescheiden van haar bijna ex-man Mac, maar nu komt hij tijdelijk weer wonen in het huis dat nog van hen beiden is. Als ze bij toeval Sarah ontmoet en haar een helpende hand biedt, zet dit haar leven pas echt op z’n kop.

Over Jojo Moyes
Jojo Moyes (1969) studeerde journalistiek aan Bedford New College. Na een jaar als verslaggever te hebben gewerkt in Hongkong, ging ze terug naar Engeland, waar ze sindsdien werkt voor The Independent. Van haar hand verschenen verschillende romans, die steeds lovend ontvangen werden door de pers. Met Verboden vruchten en De laatste liefdesbrief won ze de Romantic Novel of the Year Award. Met Voor jou bereikte ze een ongekend succes over de hele wereld, met hoge noteringen in de bestsellerlijsten en enthousiaste lezersreacties. Van haar boeken zijn wereldwijd al 7 miljoen exemplaren verkocht. Me Before You, de verfilming van Voor jou, is deze zomer in première gegaan.

Mijn mening
Laat ik beginnen met het feit dat ik veel boeken lees, het zijn grotendeels romans. Door deze hoeveelheid is het vrij uniek als je mij zodanig weet te ontroeren als auteur dat de tranen over mijn wangen rollen. Toch lukt het Jojo Moyes elke keer weer om bij mij dit punt te bereiken. Ja, ik mag dan momenteel in het derde trimester van mijn zwangerschap zitten, maar dat vormt niet de reden van het huilen boven haar nieuwste boek Dans met mij. Dit boek is namelijk zo ontroerend, levensecht, meeslepend en origineel dat ik middels deze recensie durf te garanderen dat het écht je hart zal raken. De invalshoeken van Moyes zijn wederom in deze titel uniek te noemen, maar de kracht zit niet alleen in de keuzes van perspectief die zij maakt. De personages komen in de romans van Moyes tot leven en ook in Dans met mij kon ik de belevenissen, ervaringen en gehele sfeer proeven waarin de hoofdpersonen zich bevonden. Het enige nadeel van Dans met mij is tegelijkertijd het beste compliment dat je als recensent kunt geven: het aantal pagina’s zorgde ervoor dat het boek erg zwaar was, maar… deze roman is zo de moeite waard dat je het met liefde overal mee naartoe neemt om uren leesplezier te kunnen ervaren. Ik heb genoten van elk woord en ik hoop dat we ook in de toekomst nog veel van de geweldige schrijfstijl van Jojo Moyes mogen lezen.

Om terug te komen op de tranen, die kwamen bij mij niet voor niets tijdens het lezen. De onderwerpen die Jojo Moyes in deze roman belicht maken je bewust hoe kwetsbaar het leven kan zijn, maar ook dat het belangrijk is om je soms kwetsbaar op te stellen. Hoe moeilijk een situatie ook is en ondanks het feit dat een comfortzone zoveel malen veiliger voelt; het kan al je krachten kosten, maar het is het meer dan waard om die grenzen soms te doorbreken. Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Durf je een stap extra te zetten (ondanks angst voor verlies) dan kan deze voor een groots verschil zorgen als je maar alle moed kunt verzamelen om ervoor te gaan. Door elkaar vooruit te helpen kom je vaak nóg verder. Ik heb intens genoten van de avontuurlijke en inspirerende reis die Jojo Moyes de personages letterlijk en figuurlijk laat maken in Dans met mij. Misschien handig om te weten, ik heb niet veel met het thema paarden. Ik vind het prachtige dieren, maar ben nooit een paardenmeisje geweest en daardoor kan ik je ook objectief vertellen dat het mij op geen enkele manier stoorde hoe paarden in deze nieuwe roman van Moyes een rol hebben gekregen. Het is namelijk een grote rol, maar Moyes maakt middels haar beeldende schrijfstijl van deze dieren een kunstwerk. Zoals ze van elk woord, elke zin en elk boek een pareltje weet te maken. En de torenhoge verwachtingen voor Dans met mij? Die maakt zij helemaal waar, ook deze roman vormt echt een aanrader. (Mo)Yes, please!

Dans met mij door Jojo Moyes is vanaf 4 oktober 2016 verkrijgbaar in de (web)winkels.

Conclusie
Dans met mij is zo ontroerend en mooi, je gaat spijt krijgen als je het niét leest! Dit boek is een kunstwerk waardoor de tranen regelmatig over mijn wangen rolden en het is echt een pareltje onder de romans. Moyes heeft zichzelf wederom overtroffen. Prachtig!

Titel: Dans met mij Auteur: Jojo Moyes Uitgeverij: De Fontein Prijs: 19,99 ISBN: 9789026141386 Aantal pagina’s: 496 Vorm: Paperback met flappen

Heb jij al een boek van Jojo Moyes gelezen?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 14 reacties.

 1. Romy

  Nu word ik helemaal enthousiast over dit boek! Ik heb nog steeds Me Before You liggen van Jojo Moyes. Shame on me! Ik denk dat ik dat boek maar eens snel ga lezen dan :)
  Romy onlangs geplaatst…Theeleuten: 4 soorten thee testenMy Profile

 2. Anouk

  Jojo Moyes is ook mijn favoriete auteur, maar ik twijfelde een beetje over dit boek omdat het inderdaad over paarden gaat en ik ook nooit een paardenmeisje ben geweest. Je hebt me toch overtuigd om het boek te gaan lezen, Moyes is inderdaad een geweldige auteur dus dat moet vast goed komen!
  Anouk onlangs geplaatst…Boekrecensie: Tahereh Mafi – VerdermeerMy Profile

 3. chantal

  Ik heb Voor Jou en Een leven na jou gelezen, zo goed! Ik lees niet zoveel romans, maar van Jojo Moyes wil ik zeker meer lezen. Maar zo weinig tijd en nog zoveel andere leuke boeken…

 4. Marjolein

  Ik ben echt heel erg benieuwd naar het nieuwe boek van Jojo, helemaal na het lezen van deze recensie :) De meeste boeken van haar vind ik namelijk echt heel goed! Het enige boek waarover ik niet héél enthousiast was is ‘De laatste liefdesbrief’, maar ik heb geen idee waar dat ‘m in zat…

 5. Angelique

  Klinkt als weer een prachtig boek! Hij is al in de pre-order (net als jouw boek trouwens)

 6. Amy

  Je maakt me heel nieuwsgierig naar deze nieuwste van Moyes, Dagmar! Hij komt nu zeker op mijn lijstje; binnenkort even naar de boekwinkel rennen!
  Amy onlangs geplaatst…Personal | Mijn blik op de wegMy Profile

 7. Judith

  Wauw, je hebt mij door deze recensie erg enthousiast gemaakt! Op het eerste gezicht had ik het een idee dat het door die paarden geen boek voor mij zou zijn. Toch door deze recensie (en overduidelijk ook omdat het een boek van Jojo Moyes is) gaat deze toch op mijn TBR-lijstje. :)
  Judith onlangs geplaatst…Lola & The Boy Next Door – Stephanie PerkinsMy Profile

 8. Ik las nog maar twee boeken van Jojo Moyes, maar ik vond ze allebei erg goed. Nu probeer ik al een hele tijd om Een leven na jou en Een portret van een vrouw te bemachtigen, maar in de bib zijn ze altijd uitgeleend en in de meeste boekenwinkels zijn ze allemaal uitverkocht… Tju toch! Deze klinkt ook erg goed!

 9. Eveline

  De flaptekst spreekt me niet direct aan, maar omdat het een boek van Jojo Moyes is, ga ik het toch lezen. Ik ben heel benieuwd, vooral ook omdat ‘Een leven na jou’ me toch wel teleurgesteld heeft.

Geef een antwoord

CommentLuv badge