Reading Challenge 2016 – Een boek per week gehaald of gefaald?
Dankzij de supertip van @katja_blauw naar het #Boekenfestijn geweest en m'n mini bibliotheek aangevuld met deze toppers Happy weekend! #love #books #autumn #read #blog #instabook #reading #mustread #roman #thriller

Reading Challenge 2016 – Een boek per week gehaald of gefaald?

Een boek per week. Ik kreeg succeswensen én vragen hoe ik dit voor elkaar zou kunnen krijgen in combinatie met werk, een blog, sociale activiteiten, het huishouden, de zwangerschap en het regelen van onze bruiloft… Ik kan je vertellen dat deelnemen aan een reading challenge al erg motiverend kan werken, maar of ik deze uitdaging voor dit jaar heb gehaald of dat ik hard heb gefaald vertel ik in dit artikel. Lees je mee?  

Ja, ik heb het gehaald! Anders zou dit artikel niet nu al online komen eigenlijk, maar pas aan het einde van het jaar… Maar ik heb dus nog heel de maand december over om lekker te lezen, terwijl ik al de 52 boeken voor dit jaar af kan vinken! Het is echt gelukt om een boek per week te lezen en dat voelt als een geweldige mijlpaal. Ik had er om eerlijk te zijn ook zo mijn vraagtekens bij of dit niet te hoog gegrepen zou zijn. Ik hou ontzettend veel van lezen, maar het moet niet als een verplichting gaan voelen anders kan je de leesflow echt vergeten. Op Goodreads – een online community voor boekenliefhebbers – houd ik met plezier bij hoeveel boeken ik heb gelezen, deel ik mijn mening over het boek in kwestie, kan je het een X aantal sterren geven en bijhouden of je een beetje op schema ligt voor de reading challenge van het jaar. Mocht je het trouwens leuk vinden om mij op Goodreads te volgen en te zien wat ik lees, dan kan je mijn profiel hier bekijken en mij toevoegen als je dat aanspreekt.

Ups & downs
Ik zal nog een recap schrijven en delen over de boeken die ik dit jaar heb gelezen, omdat ik verwacht in december ook nog van mooie boeken te kunnen genieten. Maar ik kan nu alvast wel vertellen dat ik echt ups en downs heb gehad wat de leesflow betreft. Aan het begin van de zwangerschap was mijn concentratie bijvoorbeeld ver te zoeken, toen kwam ik ook echt niet door boeken heen en dat vond ik erg jammer. Vervolgens kwam het organiseren van de bruiloft om het hoekje kijken, waardoor ook toen het lezen een beetje stil heeft gestaan. Nu ik verlof heb, ben ik een flinke inhaalslag aan het maken met heerlijke boeken die ik al zo graag een keer uit wou lezen en dat heeft ook echt gezorgd voor een flinke eindsprint waardoor ik nu al de reading challenge heb gehaald. Overigens wil ik er wel bij vertellen dat ik niet heb gelezen om per se het aantal van 52 boeken te halen, het vormde meer een stok achter de deur om het lezen weer lekker op te pakken. En er zijn zo gigantisch veel leuke boeken om te lezen en ook prachtige, nieuwe titels die elk seizoen weer verschijnen…  Vroeger hoopte ik op een dag alle boeken van de wereld te hebben gelezen: dan zijn 52 boeken op jaarbasis nooit genoeg!

Mijn tips om een boek per week te kunnen lezen
Wat mij echt heeft geholpen om een boek per week te lezen, is het zorgen voor afwisseling van genres. Zo duik je weer fris een nieuw boek in en word je sneller geprikkeld om verder te lezen. Ook vond ik het prettig om doordeweeks te lezen op mijn e-reader, deze weegt niet veel en pak je er makkelijk ‘even’ bij in de bus, als je moet wachten of zelfs als je aan het koken bent. Althans, ik vind het heel prettig om deze tussendoor in te zetten en het leest heel prettig. Zo heb ik flinke ‘boekmeters’ gemaakt zonder dat het mij veel moeite heeft gekost. Ik ben een voorstander van fysieke boeken omdat deze zo prachtig in de kast staan, maar stiekem heeft mijn e-reader ontzettend veel voordelen en ben ik héél blij met deze aankoop. Ook word ik getriggerd door het lezen van positieve recensies, waardoor ik heel nieuwsgierig word naar boeken. Dan ben ik benieuwd of het daadwerkelijk aan mijn verwachtingen zal voldoen en dit stimuleert dat ik een boek eerder oppak en zal lezen.

Reading Challenge 2017 
Ik vind het heerlijk om de lat altijd nét iets hoger te leggen, waardoor ik al na zat te denken wat ik voor de reading challenge van volgend jaar als doelstelling zal zetten. Toch blijf ik bij een boek per week, aangezien dat al een geweldige uitdaging was. In combinatie met de kleine zal het straks iets ingewikkelder kunnen worden – dit zeg ik voorzichtig, want ik heb immers nog geen ervaring – en de meningen zijn er erg over verdeeld of je daadwerkelijk in het eerste levensjaar van de baby aan lezen toe kunt komen. Ik laat mij graag verrassen, maar daardoor heb ik heel bewust niet de ‘target’ aan het uitlezen van boeken verhoogd, maar blijf ik bij de leuke uitdaging om ook in 2017 52 boeken uit te lezen. Het moet natuurlijk wel realistisch én leuk blijven.  Of mij dit gaat lukken? Ik heb er alle vertrouwen in en hoop volop te genieten van nieuwe must reads, bestsellers en uren leesplezier.

Heb jij al een keer deelgenomen aan een reading challenge of jezelf een doel gesteld om een X aantal boeken te lezen per jaar? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 17 reacties.

 1. Kirsty

  Wat goed dat je je Reading Challenge al gehaald hebt! Ik heb er dit jaar voor het eerst zelf ook één gedaan, alleen heb ik niet zo’n ambitieus doel gesteld. Ergens vind ik dat bij mij lastig; ik lees regelmatig hele dikke boeken en voel dan een soort van druk. Volgend jaar wil ik denk ik wel een iets hoger doel zetten, want ik ben er nu al heel ver overheen gegaan haha!
  Kirsty onlangs geplaatst…Enkellaarsjes van SarenzaMy Profile

 2. Diana

  Wat ontzettend knap dat je het gehaald hebt! Ben benieuwd hoe dat straks gaat met een kindje. 😉 Sinds ik een kindje heb gun ik mezelf de tijd er niet meer voor. 🙈 Misschien moet ik in 2017 ook maar mee doen met de challenge!
  Diana onlangs geplaatst…Tweede vakantiebestemming, Warschau (Polen 2016)My Profile

 3. Inge

  Jeetje wat knap! Ik had mijn reading challenge van Goodreads op 30 boeken gezet, maar ben sinds januari niet verder gekomen dan 8 boeken.. ik weet gewoonweg niet hoe ik het moet combineren met werk en bloggen en mijn papegaai, hihi!
  Inge onlangs geplaatst…DIY | De Goedgemutste Breicampagne 2016My Profile

 4. Anita

  Wat super goed dat je je challenge gehaald heb :). Ik moet er nog drie dus ga flink aan de slag komende maand. Ik denk dat ik komend jaar wel een challenge maak maar minder dan dit jaar, moet nog even kijken wat haalbaar gaat zijn.
  Anita onlangs geplaatst…Joy in my mind #28My Profile

 5. Woow, hoe vet! Ik wou dat ik dat ook kon, zo veel lezen! Misschien als ik echt een doel opstel, dat het wel gaat lukken.

 6. Marlies

  Wauw wat goed dat je zoveel hebt gelezen! Ik stel mezelf nooit leesdoelen, behalve op vakantie dat ik een bepaald boek wil lezen.

 7. Judith

  Wauw, gefeliciteerd met het behalen van je reading challenge! Ik sta momenteel op 39 van de 40 boeken. Ik heb het de laatste tijd behoorlijk druk, dus over dat laatste boek doe ik al geruime tijd. Bijna uit en dan heb ik ook (waarschijnlijk op tijd) mijn challenge gehaald. Ik kan ook erg genieten van positieve recensies op goodreads en blogs.
  Judith onlangs geplaatst…Een liefde in Rome – Mark LamprellMy Profile

 8. Marike

  Supergoed! Ik wilde er 20 lezen maar ben een beetje vergeten bij te houden wat ik allemaal heb gelezen haha. Toch maar eens Goodreads gaan gebruiken…
  Marike onlangs geplaatst…Omgaan met angst na kankerMy Profile

 9. Renske

  Jeetje mina, 52 boeken gelezen, haha. Echt knap! Goodreads vind ik trouwens ook een heerlijke app om bij te houden wat ik lees en hoeveel ik lees. In 2016 had ik mijn Reading Challenge op 15 boeken gezet en inmiddels heb ik er 24 gelezen. Hiephoi! Wel moet ik zeggen dat ik op dit moment enórm uit de leesflow ben door de drukte met mijn nieuwe baan. Maar hé, volgend jaar schroef ik de lat omhoog naar 20 boeken! Haha.

  Geniet nog van de boeken die je gaat lezen dit jaar! :-)
  Renske onlangs geplaatst…Mijn kiekjes | November 2016My Profile

 10. Jessica

  Wat knap zeg, gefeliciteerd! Ik zou zelf ook meer willen lezen, dus je tips komen zeker van pas! Misschien ga ik het gewoon als een van mijn doelen opschrijven voor 2017, dan word ik er wat vaker aan herinnerd ;-)

 11. Wat goed zeg, ik wilde ook meer lezen en dat heeft geresulteerd in eigenlijk niet lezen.. heb nog een aantal boeken staan die ik wil lezen dus misschien een doel voor 2017

Geef een antwoord

CommentLuv badge