Blog

Reading Challenge 2016 – Een boek per week gehaald of gefaald?

Een boek per week. Ik kreeg succeswensen én vragen hoe ik dit voor elkaar zou kunnen krijgen in combinatie met werk, een blog, sociale activiteiten, het huishouden, de zwangerschap en het regelen van onze bruiloft… Ik kan je vertellen dat deelnemen aan een reading challenge al erg motiverend kan werken, maar of ik deze uitdaging voor dit jaar heb gehaald of dat ik hard heb gefaald vertel ik in dit artikel. Lees je mee?  

Ja, ik heb het gehaald! Anders zou dit artikel niet nu al online komen eigenlijk, maar pas aan het einde van het jaar… Maar ik heb dus nog heel de maand december over om lekker te lezen, terwijl ik al de 52 boeken voor dit jaar af kan vinken! Het is echt gelukt om een boek per week te lezen en dat voelt als een geweldige mijlpaal. Ik had er om eerlijk te zijn ook zo mijn vraagtekens bij of dit niet te hoog gegrepen zou zijn. Ik hou ontzettend veel van lezen, maar het moet niet als een verplichting gaan voelen anders kan je de leesflow echt vergeten. Op Goodreads – een online community voor boekenliefhebbers – houd ik met plezier bij hoeveel boeken ik heb gelezen, deel ik mijn mening over het boek in kwestie, kan je het een X aantal sterren geven en bijhouden of je een beetje op schema ligt voor de reading challenge van het jaar. Mocht je het trouwens leuk vinden om mij op Goodreads te volgen en te zien wat ik lees, dan kan je mijn profiel hier bekijken en mij toevoegen als je dat aanspreekt.

Ups & downs
Ik zal nog een recap schrijven en delen over de boeken die ik dit jaar heb gelezen, omdat ik verwacht in december ook nog van mooie boeken te kunnen genieten. Maar ik kan nu alvast wel vertellen dat ik echt ups en downs heb gehad wat de leesflow betreft. Aan het begin van de zwangerschap was mijn concentratie bijvoorbeeld ver te zoeken, toen kwam ik ook echt niet door boeken heen en dat vond ik erg jammer. Vervolgens kwam het organiseren van de bruiloft om het hoekje kijken, waardoor ook toen het lezen een beetje stil heeft gestaan. Nu ik verlof heb, ben ik een flinke inhaalslag aan het maken met heerlijke boeken die ik al zo graag een keer uit wou lezen en dat heeft ook echt gezorgd voor een flinke eindsprint waardoor ik nu al de reading challenge heb gehaald. Overigens wil ik er wel bij vertellen dat ik niet heb gelezen om per se het aantal van 52 boeken te halen, het vormde meer een stok achter de deur om het lezen weer lekker op te pakken. En er zijn zo gigantisch veel leuke boeken om te lezen en ook prachtige, nieuwe titels die elk seizoen weer verschijnen…  Vroeger hoopte ik op een dag alle boeken van de wereld te hebben gelezen: dan zijn 52 boeken op jaarbasis nooit genoeg!

Mijn tips om een boek per week te kunnen lezen
Wat mij echt heeft geholpen om een boek per week te lezen, is het zorgen voor afwisseling van genres. Zo duik je weer fris een nieuw boek in en word je sneller geprikkeld om verder te lezen. Ook vond ik het prettig om doordeweeks te lezen op mijn e-reader, deze weegt niet veel en pak je er makkelijk ‘even’ bij in de bus, als je moet wachten of zelfs als je aan het koken bent. Althans, ik vind het heel prettig om deze tussendoor in te zetten en het leest heel prettig. Zo heb ik flinke ‘boekmeters’ gemaakt zonder dat het mij veel moeite heeft gekost. Ik ben een voorstander van fysieke boeken omdat deze zo prachtig in de kast staan, maar stiekem heeft mijn e-reader ontzettend veel voordelen en ben ik héél blij met deze aankoop. Ook word ik getriggerd door het lezen van positieve recensies, waardoor ik heel nieuwsgierig word naar boeken. Dan ben ik benieuwd of het daadwerkelijk aan mijn verwachtingen zal voldoen en dit stimuleert dat ik een boek eerder oppak en zal lezen.

Reading Challenge 2017 
Ik vind het heerlijk om de lat altijd nét iets hoger te leggen, waardoor ik al na zat te denken wat ik voor de reading challenge van volgend jaar als doelstelling zal zetten. Toch blijf ik bij een boek per week, aangezien dat al een geweldige uitdaging was. In combinatie met de kleine zal het straks iets ingewikkelder kunnen worden – dit zeg ik voorzichtig, want ik heb immers nog geen ervaring – en de meningen zijn er erg over verdeeld of je daadwerkelijk in het eerste levensjaar van de baby aan lezen toe kunt komen. Ik laat mij graag verrassen, maar daardoor heb ik heel bewust niet de ’target’ aan het uitlezen van boeken verhoogd, maar blijf ik bij de leuke uitdaging om ook in 2017 52 boeken uit te lezen. Het moet natuurlijk wel realistisch én leuk blijven.  Of mij dit gaat lukken? Ik heb er alle vertrouwen in en hoop volop te genieten van nieuwe must reads, bestsellers en uren leesplezier.

Heb jij al een keer deelgenomen aan een reading challenge of jezelf een doel gesteld om een X aantal boeken te lezen per jaar? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.