Blog

Pijn is persoonlijk – Over leven met chronische pijn

Pijn is persoonlijk is geschreven door Marleen Schefferlie. In dit boek lees je over leven met chronische pijn, voor mij erg herkenbaar aangezien ik fibromyalgie heb. Ik kon niet wachten om te beginnen met lezen, omdat ik hoopte op een stukje herkenning van mijn klachten. Ook had ik ergens de verwachting om extra tips te mogen ontvangen hoe anderen met deze pijn omgaan. Ik geef de pijn in mijn leven weinig aandacht, omdat ik bang ben dat het dan juist groeit. Erover lezen leek mij daarom dé kans om meer over leven met pijn te weten te komen. Lees je mee?

Over Pijn is persoonlijk
Pijn is persoonlijk van Marleen Schefferlie is zowel haar eigen ‘pijn-cv’ als het verhaal van tien lotgenoten: zij lijden aan fybromyalgie en andere chronische pijn. Eén op de vijf mensen heeft chronische pijn in de vorm van bijvoorbeeld reuma, migraine of ME waarbij het centraal zenuwstelsel pijnprikkels blijft doorgeven. Toch is pijn nog steeds een taboe, waardoor patiënten die vaak verbergen. Marleen Schefferlie stelt de ervaring centraal: de pijngeschiedenis, de therapieën en de levensfilosofie die hen op de been houdt. Het zijn persoonlijke verhalen vol wijsheid en kracht.

‘Een zeer persoonlijke kijk in het leven en de beleving van mensen met pijn. Het taboe dat rust op praten over pijn wordt in dit boek doorbroken.’ – Rinie Geenen, hoogleraar psychologie Universiteit Utrecht

Over Marleen Schefferlie
Marleen Schefferlie maakte carrière als modestyliste. Nadat zij last kreeg van chronische pijn als gevolg van fibromyalgie, werd zij fulltime schrijver. Ze schreef de romans Rozenrood en Kwaad daglicht.

Mijn mening
Ongelooflijk. Wat een eyeopener is dit boek voor mij. Ik ken weinig mensen die chronische pijn ervaren, ook praat ik zelf niet graag over de pijn die ik dagelijks moet doorstaan. Zoals Marleen beschrijft, voel ik mij al snel bezwaard om het erover te hebben omdat je voor je gevoel klaagt of als zeurpiet kan worden bestempeld. Daarom vond ik het extra bijzonder om te mogen lezen over haar therapiesessies en levensvisie. Wat is Marleen toch onwijs sterk! Door haar woordkeuze kan ik mij erg goed verplaatsen in wat zij moet doorstaan en ook de interviews met lotgenoten vond ik indrukwekkend om te lezen. Iedereen gaat anders met pijn om, het is zo’n persoonlijke beleving. Doordat ervaringen worden gedeeld, mag je leren van elkaars situaties. Wat voor de een goed kan werken, hoeft voor de ander niet zo te zijn, maar ik heb door Pijn is persoonlijk nieuwe mogelijkheden ontdekt die ik nog niet benut om pijn dragelijker te maken. Dat is toch geweldig? Ook las ik over klachten waarvan ik niet eens wist dat deze werden veroorzaakt door chronische pijn en die ik ook elke dag ervaar. Je gaat er ergens vanuit dat iedereen dit met zich meedraagt, maar nu heb ik ontdekt dat het een gevolg is van fibromyalgie. Ik ben veel nieuwe inzichten rijker geworden! De pijn heeft veel ingrijpende effecten en beïnvloedt het dagelijkse leven meer dan ik zou willen. Daarom is het extra speciaal om van elkaar te mogen leren én leven met chronische pijn onder de aandacht te brengen.

Tegen iedereen met pijn wil ik zeggen: ‘Neem de signalen van je lichaam serieus. En laat je niet afwimpelen als je zelf weet dat het niet alleen tussen je oren zit.’

Conclusie
Herkenbaar en intens om te lezen. Een eyeopener om in de (pijnlijke) huid van anderen te mogen kruipen. Heel inspirerend en leerzaam!

Pijn is persoonlijkMarleen Schefferlie | ISBN 9789021565422 | Kosmos Uitgevers | 190 pagina’s | €18,99 | Klik hier voor het e-book

Heb jij of ken jij iemand met chronische pijn? Ervaar jij ook een taboe op praten over pijn? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.