‘Opgeruimd’ heeft mijn leven veranderd
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

‘Opgeruimd’ heeft mijn leven veranderd

Ik en opruimen? Nog een paar jaar geleden zou het amper in één zin kunnen staan, zo tegenstrijdig was het. Ik ruimde wel wat op, maar dat kon je toen nog niet netjes of geordend noemen. Daarin ben ik 360 graden veranderd. Het boek Opgeruimd van Marie Kondo heeft mij hier erg bij geholpen, want opruimen kan je leren!

Hoe het opruimen begon
Toen Anne en ik naar Turijn gingen, liepen we langs de boekhandel op Schiphol. Opgeruimd stond al een tijdje op mijn wishlist, maar toen ik enkele pagina’s had doorgebladerd en wat zinnen vluchtig scande was ik helemaal om: dit boek móest echt mee. Ik kreeg al een drang om op te ruimen toen ik nog in de winkel stond alleen al door enkele zinnen te lezen, laat staan wat er zou gebeuren als ik het boek daadwerkelijk zou gaan lezen. Mijn voorspelling klopte: de wil om te ordenen en op te ruimen werd groter en groter en ik kon echt niet wachten om aan de slag te gaan. Mijn handen jeukten, ook al zat ik in de bus! Jord en mijn moeder wisten daarom ook niet wat ze hoorden, maar ik wou niets liever dan de laatste dozen na de verhuizing uitpakken en ordenen, alle kamers langs om te ‘ontspullen’ en alle items op logische plekken leggen. Zo gezegd, zo gedaan: ik ging aan de slag met grote gevolgen!

Opruimen en ordenen
Marie Kondo adviseert om het opruimen in één keer te doen. Door mijn fysieke gesteldheid was dat niet haalbaar, maar ik heb het opgedeeld per verdieping van ons huis. Ik begon beneden en werkte op deze manier naar zolder toe. Het gaf veel voldoening om het te kunnen realiseren en te doen, ook al is het erg intensief. Onderschat dat niet. Het kost veel energie, maar je krijgt er zo’n gigantische boost van voldoening door; onvergetelijk.

Hoe ik te werk ging? Zoals Marie Kondo ons adviseert koos ik voor het beginnen bij het begin: het kiezen van een productsoort. Je kunt je ergeren aan troepjes van de ander, maar belangrijker is te beginnen bij jezelf. Daarom begon ik bij een flinke berg: mijn kleding. Ik zocht de hele middag alles uit, hield kledingstuk voor kledingstuk vast en voelde of ik er gelukkig van werd. Was dit niet het geval of twijfelde ik? Dan was het overbodig volgens Marie Kondo. Lastig, maar ze had stiekem gelijk en dat voelde ik meteen. Maar het voelde toch ergens in het begin zonde om kwalitatief goede producten weg te doen. Ik besloot om daarom alles een tweede thuis te geven wat nog waarde had of goed genoeg was (inmiddels heeft alles een mooi thuis gekregen en heb ik héél veel mensen blij mogen maken. Ook dat geeft veel voldoening en het is fijn dat goede items bij anderen een nieuwe waarde krijgen). Toen ik eenmaal over ging naar beautyproducten, kwam ik erachter dat er veel meer over datum stond dan ik had verwacht. Daar schrok ik ook een beetje van, zo zonde! Dat ruimde dus makkelijker op, maar wel schrikbarend en confronterend om erachter te komen wat je allemaal bewaard en hebt. Het tellen hoeveel je wegdoet is ook confronterend, maar wel goed om te doen. Het was een extra stok achter de deur om nooit meer in dit patroon terug te vallen. Zo realiseer je je wat je allemaal aan bezittingen hebt en wat echt belangrijk voor je is.

Het eindresultaat
Uiteindelijk heb ik de 500 items gehaald (waarom had ik 30 overbodige shirtjes en 9 jurkjes die ik toch nooit droeg in de kast liggen? En bewaarde ik 13 sjaaltjes die ik zelden om had of had ik 15 lakjes in de kast staan die te oud waren? En wat dacht je van de 73 accessoires die het huis onnodig opvulden en zorgden voor bizar veel prikkels?) die weg zullen gaan en een tweede thuis krijgen. Het huis voelt op de een of andere manier zoveel lichter aan (en het valt iedereen op!), maar ook ruimtelijker en warmer. Je ademt makkelijker, zo voelt het echt, alsof het een letterlijke opluchting is jezelf en het huis te ontdoen van overbodige spullen. Zoals Marie Kondo ook schrijft: ‘Deze vragen onbewust veel energie, je wordt er niet gelukkig door’. Ik vond het zo inspirerend om ermee bezig te zijn en Jord is inmiddels ook hooked. Opruimen is niet wat je ‘even’ doet, vergis je je daar niet in. Het is namelijk een levensstijl. Je focust je niet op wat je nog moet opruimen, maar op dat wat je hebt en wat je gelukkig maakt. Dat past zoveel beter!

Inmiddels ben ik verslaafd aan Opgeruimd en blader ik er nog regelmatig doorheen. Ook geef ik het boekje graag cadeau, omdat ik weet dat het mij zoveel rust en energie geeft als ik alle tips toepas. Dat gun ik iedereen! Het is niet alleen heel leerzaam, maar ook zo inspirerend!

Conclusie
Ik wil nú opruimen! Dat dacht ik tijdens het lezen van ‘Opgeruimd‘ van Marie Kondo. Wat een inspirerend boek en tegelijkertijd lekker praktisch. Niet alleen mijn omgeving reageert héél positief (dit boek had ik veel eerder nodig) op mijn opruimgedrag, ik word er zelf ook een rustiger en gelukkiger door: ik voel mij opgeruimd. Ik kan met trots zeggen: dit is geen fase, maar mijn nieuwe levensstijl!

Opgeruimd door Marie Kondo | Uitgeverij Lev. | Paperback | 224 pagina’s  ISBN 9789400505629 | Klik hier voor het e-book

Je kunt het!

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 31 reacties.

 1. Lilian

  Ik twijfel al een tijdje of ik dit boek wil kopen, maar na jouw recensie ben ik toch weer enthousiast!
  Lilian onlangs geplaatst…Alleen op padMy Profile

 2. Anniek

  Ik hoor zoveel goede verhalen over dit boek! Tof dat de manier waarop ze tegen rommel aankijkt jou zo aanspreekt en je zelfs ook aanzet om op te gaan ruimen. En je hebt gelijk, deze ‘kijkwijze’ maakt opruimen ook een stuk minder vervelend. Toffe recensie!
  Anniek onlangs geplaatst…5 tips voor een gezonder leven!My Profile

 3. Eline

  Ik heb dit boek al een tijdje op mijn wishlist staan, ik hoor er zo veel goede verhalen over, hij klinkt echt super! Misschien toch maar een keertje aanschaffen, mijn omgeving zal er ook wel blij mee zijn ;)
  Eline onlangs geplaatst…MAC Cosmetics Plum DandyMy Profile

 4. Renske

  Ik hoor zulke goede verhalen over dit boek. En aangezien ik de laatste tijd echt ben veranderd in een rommelkont (vooral binnen in kasten, lades en dozen), is dit boek misschien toch wel een aanrader voor mij, haha. Ik geloof gelijk dat het een intensief project is!
  Renske onlangs geplaatst…5 websites met gratis stockfoto’s voor jouw blogMy Profile

 5. Shirley

  Wat goed van je! 500 spullen weggegooid, dat klinkt bizar veel. Ik heb het boek ook gelezen en kreeg eenmalig zin om op te ruimen, dat is ook wat waard, want ik ben een echte rommelkont. Helaas heeft het boek mijn leven niet blijvend veranderd, haha!
  Shirley onlangs geplaatst…Niet leuk, maar wel noodzakelijkMy Profile

 6. Frauke

  Ik vind het ook echt een heerlijk boek! Het werkt enorm inspirerend en motiverend. Fijn dat het je is bevallen, en al helemaal dat je gelijk zoveel hebt weggedaan – wauw! X
  Frauke onlangs geplaatst…Een herfstig gedroogd boeketMy Profile

 7. Mariëlle

  Ik heb al een aantal declutter video’s gekeken van deze methode en ik vind het ook wel wat! Nu moet ik zeggen dat ik altijd wel graag op ruim en dus regelmatig kijk wat ik wel of niet wil houden!
  Mariëlle onlangs geplaatst…Mijn huidverzorgingsroutineMy Profile

 8. charile

  Heel herkenbaar, ik ben een groot fan! Ik las dit boekje tijdens mijn laatste tentamens, afgelopen jaar. Ik kon echt niet wachten om te beginnen haha! Uiteindelijk ben ik zelfs van beautyblog naar organizeblog veranderd, ik vind het zo heerlijk!
  charile onlangs geplaatst…New in | StationaryMy Profile

 9. Amy

  Wat geweldig dat het boek je zo heeft geholpen! Ik ben heel slecht in opruimen; ik stoor me aan een rommelig huis maar kan vaak dingen maar moeilijk wegdoen. Misschien moet ik het boek ook eens gaan lezen..
  Amy onlangs geplaatst…10 zoekwoorden: hoe wordt mijn blog gevonden?My Profile

 10. Esmée

  Wat fijn dat zo’n boek daadwerkelijk een boost geeft! Ik heb ook veel te veel spullen en probeer regelmatig alles uit te zoeken. Toch weet ik dat er alsnog veel te veel op mijn kamer staat, ik wil het alleen niet wegdoen. Misschien toch dit boek maar eens aanschaffen. ;)
  Esmée onlangs geplaatst…HALLO NOVEMBER!My Profile

 11. Anita

  Ons huis mag ook wel eens een opruimbeurt gebruiken!! Hoor veel goede verhalen over dit boek, maar denk dat ik gewoon aan moet beginnen want weet natuurlijk wat nodig is om te doen :)
  Anita onlangs geplaatst…Zelf je haren knippen met de CreaclipMy Profile

 12. laura

  Ik kende dit boek nog niet maar ik ben er nu wel erg benieuwd naar geworden. Het klinkt in elk geval heel goed!
  laura onlangs geplaatst…Friday favoritesMy Profile

 13. Veerlez

  Ik heb het boek nog steeds niet uitgelezen, maar ik ben wel non stop met opruimen bezig! Ik vind het heerlijk! Ik vind het vooral zo fijn om andere blij te maken met mijn oude spulletjes.
  Veerlez onlangs geplaatst…25 levensvragen ingevuld door veerlezMy Profile

 14. Anna

  Ja, dit boek is al zo vaak op mijn pad gekomen per ongeluk… Dat ik hem nu wel zeker ga kopen haha! Fijne recensie Dagmar, je schrijft zo heerlijk! Veel Liefs
  Anna onlangs geplaatst…Germany | Food in KleveMy Profile

 15. Kelly

  Ik vind opruimen zo nu en dan ook heel erg lekker en dan kan ik ook echt honderden dingen weggooien. Opruimen komt bij mij met fasen, maar als ik eenmaal begin haha!
  Kelly onlangs geplaatst…In 3 jaar blogtijd heb ik..My Profile

 16. Rowan

  Ik wil dit boek echt héél graag. Ik denk echt dat het mijn leven zal veranderen (tenminste, dat hoor ik van ie-de-reen)
  Rowan onlangs geplaatst…Een dagje ZwolleMy Profile

 17. Marielle

  Dank je wel voor het delen ik ben het boekje ook aan het lezen heel handig alleen ik snap niet hoe ik in mijn kledingkast mijn kleding verticaal moet opbergen jij wel?
  Groetjes marielle

 18. Wow, klinkt goed!
  Ik ben sowieso erg kritisch mijn spullen aan het doorlopen, maar dat is omdat we per januari twee huishoudens samen gaan voegen tot één…dat vraagt dus de nodige opschoning!

  Maar wie weet kunnen we een jaartje later héél goed wat opruimtips gebruiken!
  Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit Is De Vraag! #12 Social Media PhenomenonMy Profile

 19. Celine

  Ik lees heel erg wisselende recencies over dit boek en twijfelde heel erg of het zijn geld waard zou zijn. Na jouw blogpost ben ik wel helemaal om. Dit boek staat nu ook bovenaan mijn to read lijst. Ik ben echt helemaal geen opruimer, ik heb er zo’n enorme hekel aan. Ik houd wel heel erg van schoonmaken, maar opruimen is echt niks voor mij. Hopelijk kan dit boek daar verandering in brengen, want ik wordt wel heel erg blij en rustig van een opgeruimd huis.
  Celine onlangs geplaatst…Blogtips | Het taboe op geld verdienen met je blog, hoe ga je daarmee om?My Profile

 20. ik heb het boek ook en ben er ook mee bezig om het te lezen maar kan de grip er nog niet op krijgen! Eerst maar andere dingetjes op een rijtje krijgen zeg maar… Wel knap dat het boek je zo heeft kunnen helpen met opruimen dat heeft hoop voor de medemens haha
  PatriciaKleijn onlangs geplaatst…Bloggers Interview: Yentl – behealthyfeelgood.nlMy Profile

 21. JamieD.

  Je geeft me in éen klap zin om te beginnen opruimen! Ik ga mijn vakantie dan ook goed gebruiken om op te ruimen.

  Liefs Jamie

 22. Evelien

  Wow, wat heerlijk om te lezen! Ik ben best een rommelkont, maar vroeg me af of zo’n boek wel een drastische verandering te weeg zou brengen. Nu ik dit lees ben ik toch wel heel nieuwsgierig!

Geef een antwoord

CommentLuv badge