Blog

‘Opgeruimd’ heeft mijn leven veranderd

Ik en opruimen? Nog een paar jaar geleden zou het amper in één zin kunnen staan, zo tegenstrijdig was het. Ik ruimde wel wat op, maar dat kon je toen nog niet netjes of geordend noemen. Daarin ben ik 360 graden veranderd. Het boek Opgeruimd van Marie Kondo heeft mij hier erg bij geholpen, want opruimen kan je leren!

Hoe het opruimen begon
Toen Anne en ik naar Turijn gingen, liepen we langs de boekhandel op Schiphol. Opgeruimd stond al een tijdje op mijn wishlist, maar toen ik enkele pagina’s had doorgebladerd en wat zinnen vluchtig scande was ik helemaal om: dit boek móest echt mee. Ik kreeg al een drang om op te ruimen toen ik nog in de winkel stond alleen al door enkele zinnen te lezen, laat staan wat er zou gebeuren als ik het boek daadwerkelijk zou gaan lezen. Mijn voorspelling klopte: de wil om te ordenen en op te ruimen werd groter en groter en ik kon echt niet wachten om aan de slag te gaan. Mijn handen jeukten, ook al zat ik in de bus! Jord en mijn moeder wisten daarom ook niet wat ze hoorden, maar ik wou niets liever dan de laatste dozen na de verhuizing uitpakken en ordenen, alle kamers langs om te ‘ontspullen’ en alle items op logische plekken leggen. Zo gezegd, zo gedaan: ik ging aan de slag met grote gevolgen!

Opruimen en ordenen
Marie Kondo adviseert om het opruimen in één keer te doen. Door mijn fysieke gesteldheid was dat niet haalbaar, maar ik heb het opgedeeld per verdieping van ons huis. Ik begon beneden en werkte op deze manier naar zolder toe. Het gaf veel voldoening om het te kunnen realiseren en te doen, ook al is het erg intensief. Onderschat dat niet. Het kost veel energie, maar je krijgt er zo’n gigantische boost van voldoening door; onvergetelijk.

Hoe ik te werk ging? Zoals Marie Kondo ons adviseert koos ik voor het beginnen bij het begin: het kiezen van een productsoort. Je kunt je ergeren aan troepjes van de ander, maar belangrijker is te beginnen bij jezelf. Daarom begon ik bij een flinke berg: mijn kleding. Ik zocht de hele middag alles uit, hield kledingstuk voor kledingstuk vast en voelde of ik er gelukkig van werd. Was dit niet het geval of twijfelde ik? Dan was het overbodig volgens Marie Kondo. Lastig, maar ze had stiekem gelijk en dat voelde ik meteen. Maar het voelde toch ergens in het begin zonde om kwalitatief goede producten weg te doen. Ik besloot om daarom alles een tweede thuis te geven wat nog waarde had of goed genoeg was (inmiddels heeft alles een mooi thuis gekregen en heb ik héél veel mensen blij mogen maken. Ook dat geeft veel voldoening en het is fijn dat goede items bij anderen een nieuwe waarde krijgen). Toen ik eenmaal over ging naar beautyproducten, kwam ik erachter dat er veel meer over datum stond dan ik had verwacht. Daar schrok ik ook een beetje van, zo zonde! Dat ruimde dus makkelijker op, maar wel schrikbarend en confronterend om erachter te komen wat je allemaal bewaard en hebt. Het tellen hoeveel je wegdoet is ook confronterend, maar wel goed om te doen. Het was een extra stok achter de deur om nooit meer in dit patroon terug te vallen. Zo realiseer je je wat je allemaal aan bezittingen hebt en wat echt belangrijk voor je is.

Het eindresultaat
Uiteindelijk heb ik de 500 items gehaald (waarom had ik 30 overbodige shirtjes en 9 jurkjes die ik toch nooit droeg in de kast liggen? En bewaarde ik 13 sjaaltjes die ik zelden om had of had ik 15 lakjes in de kast staan die te oud waren? En wat dacht je van de 73 accessoires die het huis onnodig opvulden en zorgden voor bizar veel prikkels?) die weg zullen gaan en een tweede thuis krijgen. Het huis voelt op de een of andere manier zoveel lichter aan (en het valt iedereen op!), maar ook ruimtelijker en warmer. Je ademt makkelijker, zo voelt het echt, alsof het een letterlijke opluchting is jezelf en het huis te ontdoen van overbodige spullen. Zoals Marie Kondo ook schrijft: ‘Deze vragen onbewust veel energie, je wordt er niet gelukkig door’. Ik vond het zo inspirerend om ermee bezig te zijn en Jord is inmiddels ook hooked. Opruimen is niet wat je ‘even’ doet, vergis je je daar niet in. Het is namelijk een levensstijl. Je focust je niet op wat je nog moet opruimen, maar op dat wat je hebt en wat je gelukkig maakt. Dat past zoveel beter!

Inmiddels ben ik verslaafd aan Opgeruimd en blader ik er nog regelmatig doorheen. Ook geef ik het boekje graag cadeau, omdat ik weet dat het mij zoveel rust en energie geeft als ik alle tips toepas. Dat gun ik iedereen! Het is niet alleen heel leerzaam, maar ook zo inspirerend!

Conclusie
Ik wil nú opruimen! Dat dacht ik tijdens het lezen van ‘Opgeruimd‘ van Marie Kondo. Wat een inspirerend boek en tegelijkertijd lekker praktisch. Niet alleen mijn omgeving reageert héél positief (dit boek had ik veel eerder nodig) op mijn opruimgedrag, ik word er zelf ook een rustiger en gelukkiger door: ik voel mij opgeruimd. Ik kan met trots zeggen: dit is geen fase, maar mijn nieuwe levensstijl!

Opgeruimd door Marie Kondo | Uitgeverij Lev. | Paperback | 224 pagina’s  ISBN 9789400505629 | Klik hier voor het e-book

Je kunt het!

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.