Blog

Off – Verbeter je leven met een digitale detox met Tanya Goodin

digitale_detoxVolgens een studie tikken, swipen en klikken er naar schatting gemiddeld 2617 keer per dag op ons mobieltje. Volgens een andere studie nemen we dagelijks meer dan vijf keer zoveel informatie tot ons als in 1986. Onwerkelijke en bizarre gegevens, toch? Deze choquerende hoeveelheden maakten mij bewuster dan ooit dat een digitale detox relevant is én hard nodig. Want als je deze gegevens omzet naar kostbare tijd die we investeren in… ja wat eigenlijk? Appjes, tweets, scrollen door timelines… wat stelt dat dan eigenlijk voor? Ik las het boek Off geschreven door Tanya Goodin om te kijken op welke manier ik mijn leven kan beteren en of een digitale detox iets voor mij is. Lees je mee?

Over Off – Verbeter je leven met een digitale detox
Voel je je opgejaagd? Raak je in paniek als je je telefoon niet bij je hebt? Ben je uitgeput? Heb je moeite om je te concentreren of te ontspannen? Het is tijd om offline te gaan en te resetten. We zijn zo’n 2.617 keer per dag aan het swipen, klikken of typen. Het is zo makkelijk en verleidelijk om online te zijn en afleiding te zoeken van dingen die we eigenlijk zouden moeten doen. En het is lastig om daarvan af te komen.  Dit kleine, handige boekje helpt je om uit te loggen, minder stress te ervaren en meer tijd over te houden, zodat je weer kunt genieten van échte ervaringen, échte contacten en écht geluk. Reset je grenzen met de opdrachten, wijze woorden en nieuwe inzichten van digitale-detoxspecialist Tanya Goodin.

Over Tanya Goodin
Tanya Goodin is een prijswinnende ondernemer en oprichter van Time To Log Off, een platform dat mensen het belang van een offline leven doet inzien.  Ze geeft digitale-detoxretraites en gaat langs scholen om voorlichting te geven over hoe je gezond om kunt gaan met telefoons, tablets en andere schermen.

Mijn mening
Off is een opvallend compact boekje met een aantrekkelijk omslag. Daar viel ik eigenlijk meteen voor en mijn nieuwsgierigheid was direct aangewakkerd. Maar een digitale detox, dat klinkt toch wel erg drastisch. Al snel werd mij duidelijk dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn én dat er onwijs veel voordelen uit te halen zijn.  Een digitale detox wil zeggen dat je op een gezonde manier leert leven met technologie en dat je meer in balans bent in het gebruik en in je gedragingen.  En laat ik daar net behoefte aan hebben, jij ook? Hoe kunnen we onze smartphone en tablet opnieuw ontdekken, en tegelijkertijd het maximale blijven halen uit wat de digitale wereld allemaal te bieden heeft?  In Off lees je praktische tips en trucs om te voorkomen dat beeldschermen je leven gaan overnemen.

De digitale wereld is niet slecht, zo lees je in Off, maar hij is juist bijna té goed.  Daarom is iedereen voortdurend met zijn telefoon bezig, waar je ook kijkt, maar dit begint zijn weerslag te krijgen op onze fysieke en mentale gesteldheid. Zorgwekkend! Ik heb het boek met veel interesse gelezen en ben een stuk bewuster geworden van mijn digitale gedragingen. In het begin vond ik het erg confronterend (wat spendeerde ik toch onwijs veel tijd door online actief te zijn!) en door de toegankelijke tips en opdrachten uit het boekje kon ik in een korte tijd positieve sprongen voorwaarts realiseren. Ik kreeg meer oog voor mijn omgeving, voel mij minder opgejaagd en ik grijp niet gelijk meer naar mijn mobiel als ik even geen verplichtingen heb. Heerlijk! Ik hoop dat ik dit kan vasthouden, want hoe goed het digitale wereldje ook in elkaar zit; offline leven is waar we voldoening uithalen en waar het leven daadwerkelijk plaatsvindt. Ik heb genoten van de schrijfstijl van Tanya en vond het een mooi en inspirerend boekje om erbij te pakken. En mijn complimenten voor de vormgever; het ziet er zeer aantrekkelijk uit.

Ik wou nog graag een mooie opdracht uit het boek met jullie delen, het wordt ‘met je hoofd in de wolken’ genoemd: Je woont al je hele leven onder dezelfde hemel. Hoe lang is dat inmiddels? En hoe lang is het geleden dat je er voor het laatst naar hebt gekeken? Weet je nog dat je als kind naar de hemel staarde, voor je gevoel wel de hele dag? En dat je probeerde contouren van dieren of grappige gezichten te ontdekken in de wolken? Recht boven onze hoofden – we kunnen er altijd bij.  Ga wolken kijken en zie de hemel met nieuwe ogen.  Het is geheel beeldschermvrij en gratis amusement.

Conclusie
Mijn leven is écht verbeterd door Off; wat ben ik geschrokken van mijn digitale levensstijl. Na het lezen van Off ga ik bewuster om met mijn tijd, zowel on- als offline, en voel ik mij minder opgejaagd. Een digitale detox kan ik iedereen aanraden!

Off.  – Verbeter je leven met een digitale detox | Tanya Goodin | Nederlandstalig | 112 pagina’s | ISBN 9789400509283 | oktober 2017 | Lev Boeken

Gebruik jij dagelijks je telefoon erg veel of is het te overzien? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.