Blog

Must read – Pluche van Femke Halsema

20170518_181314Als er een politica is waarvoor ik veel bewondering heb, dan is het wel Femke Halsema. Pluche is het openhartige en persoonlijke boek over haar jaren in de landelijke politiek en ik heb het boek gelezen toen de verkiezingen in ons land plaatsvonden. Dat maakte haar verhaal nog levendiger en de verkiezingen extra speciaal: je krijgt door Pluche een bijzonder kijkje achter de schermen van de politiek. Ook ervaar je de invloeden die dit werk met zich meeneemt voor haar privéleven. Mijn bewondering voor haar is nog meer toegenomen na het lezen van Pluche! En ik ben heel erg trots en blij met mijn gesigneerde exemplaar die natuurlijk een mooie plek in mijn boekenkast krijgt.

Over Pluche
Twaalfenhalf jaar zat Halsema voor GroenLinks in de Tweede Kamer, maar op 17 december 2011 nam zij afscheid. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden. In Pluche blikt Femke Halsema voor het eerst terug op haar leven in de Tweede Kamer: van haar begintijd als nieuwbakken kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de impact die de politiek op haar leven heeft gehad. Bovendien geeft het boek een tijdsbeeld van een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse samenleving met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders.

Over Femke Halsema
Pluche is de persoonlijke en openhartige autobiografie van Femke Halsema over haar jaren in de landelijke politiek. Van haar hand verschenen eerder de boeken Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid en Zoeken naar vrijheid. Halsema is nu werkzaam als publicist, programmamaker en bestuurder.

20170518_181304

Mijn mening
Wat ben ik trots dat ik een gesigneerd exemplaar van Pluche in mijn kast heb staan. Ik heb erg uitgekeken naar de verschijning van het boek van Femke Halsema, omdat ik altijd veel bewondering voor haar had toen zij werkzaam was in de politiek. Ik was erg nieuwsgierig geworden hoe zij dit fascinerende deel van haar leven combineerde met het zijn moeder. En dat heeft zij op een onvergetelijke manier beschreven in Pluche, ik vloog door het boek heen en ik was vanaf de eerste tot aan de laatste bladzijde geboeid. Politici zijn mensen zoals jij en ik, die ons vertegenwoordigen en voor ons opkomen. Die dappere beslissingen nemen en elke dag topprestaties moeten leveren; wat moeten zij toch stevig in hun schoenen staan. Ik krijg het gevoel dat het een baan is die iedereen onderschat, maar waar we wel allemaal maar al te graag een mening over vormen. En negen van de tien keer is deze negatief en zeer kritisch. Elke fout wordt uitvergroot, maar je privéleven krijgt het ook zwaar te voortduren. Ik vind het bewonderenswaardig hoe politici de balans weten te vinden tussen werk en privé. In Pluche lees je dat het echt niet makkelijk is om regelmatig hierdoor in een spagaat te moeten zitten en dat beschrijft Femke Halsema op een levendige en kwetsbare manier. Het zijn namelijk niet alleen maar succesverhalen, maar ook beginnersfouten en levenslessen die zij beschrijft in Pluche. Ook vind ik het heel erg bijzonder om terug te blikken op haar politieke loopbaan inclusief alle gebeurtenissen en dappere besluiten die toentertijd door de politiek zijn genomen, waar ik wel vanaf wist door erover te lezen in de kranten maar waar ik – door het lezen van Pluche – opeens een heel ander beeld van heb gekregen.  Je krijgt echt het gevoel alsof je naast Femke Halsema in de Tweede Kamer zit; een leeservaring die mij nog heel lang bij zal blijven!

Mijn conclusie
Dit persoonlijke en openhartige boek geschreven door Femke Halsema geeft op een indrukwekkende manier een kijkje achter de schermen van deze inspirerende politica. Heel bijzonder dat zij zich zo kwetsbaar opstelt door terug te blikken op haar politieke loopbaan waarbij wij als lezers over haar schouder mee mogen kijken. Nog meer bewondering gekregen voor deze prachtige en krachtige vrouw!

Pluche  | Femke Halsema | Uitgeverij Ambo Anthos | 392 pagina’s | ISBN 9789026338311| €12,50 | Klik hier voor het e-book

Heb jij het boek Pluche van Femke Halsema al gelezen?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆

*Dit artikel bevat affiliate links waardoor ik een vergoeding ontvang en deze investeer ik in de boeken die ik speciaal voor jou recenseer. Dankjewel alvast!

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.