Blog

Must read Judas door Astrid Holleeder

15876561_1095336083945843_6140499985583570944_n
Opeens was daar het indrukwekkende en aangrijpende boek waar heel Nederland over praatte: Judas geschreven door Astrid Holleeder. Maar weinig mensen wisten van de komst van deze huiveringwekkende titel af om bijzondere redenen, totdat de lancering plaatsvond bij Humberto Tan in het programma RTL Late Night. De eerste druk van Judas, het boek van Astrid Holleeder over haar broer, crimineel Willem Holleeder, was in één dag al toe aan een tweede druk, meldde Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski. De oplage van 80.000 exemplaren was bij de uitgever helemaal uitverkocht. In de boekhandels verkoopt het boek razendsnel en Judas domineert de bestsellerlijst. Ook ik las deze must read, nieuwsgierig naar mijn recensie? Lees gauw mee!

Over Judas
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Mijn mening
Huiveringwekkend en wreed. Deze twee woorden komen als eerste bij mij op als ik een poging doe om de bizarre gedragingen van Willem Holleeder te beschrijven. De manier waarop hij denkt, praat en handelt wordt door zijn zus Astrid op zo’n meeslepende en indrukwekkende manier beschreven dat ik mij bijna één voelde met haar. Astrid laat ons haar heftige en intense leven beleven, dat bezorgde bij mij bijna op elke bladzijde weer kippenvel. We kunnen niet nagaan of ook haar kant 100% waterdicht is, maar indrukwekkend is dit verhaal zeker. Het is echt niet voor te stellen – ook al krijgen we een levendig beeld middels haar schrijftalent – hoe de angst gecreëerd door Willem Holleeder op zo’n gruwelijke manier impact heeft op zoveel slachtoffers. Hij was meedogenloos en is verantwoordelijk voor onmenselijke taferelen. Waar ik eerder over de liquidaties las in de krant of erover hoorde op het journaal, las ik in Judas over het verhaal erachter. Over chantage,  misbruik, moorden, ontvoeringen, gebroken gezinnen, verdriet, verlies en vooral manipulaties. Wat was hij onvoorspelbaar en harteloos. Ik heb veel bewondering gekregen voor de dappere daden van Astrid, Sonja en Sandra; zij hebben zelfs hun eigen levens op het spel gezet om meer slachtoffers te voorkomen. Dit boek heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Hoe kan iemand tot deze activiteiten en wrede daden in staat zijn?

‘Niemand weet wat wij weten en leeft zoals wij leven, niemand kan begrijpen dat praten voor ons dodelijk kan zijn.’

Conclusie
Wat een indrukwekkend, heftig en intens boek! Heel bijzonder om eerst over de liquidaties en wrede activiteiten van Holleeder te lezen in de krant en nu het bizarre verhaal erachter te mogen ontdekken. Meeslepend en ontzettend spannend, echt een aanrader! Het gaat moeilijk worden om dit boek te overtreffen in 2017…

Judas – een familiekroniek | Astrid Holleeder | Lebowski | Prijs € 22.50 | Paperback | 576 blz  | ISBN 9789048825028 | Klik hier voor het e-book

Heb jij Judas al gelezen?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.