Mijn tweestrijd – Fysieke boeken lezen of e-books?

Mijn tweestrijd – Fysieke boeken lezen of e-books?

 

Wat een bergen aan twijfels. Meestal heb ik daar geen last van, maar nu overtreft het werkelijk alles. Zou ik als leesverslaafde een e-reader aanschaffen of niet? Mijn liefde voor fysieke boeken is groot, maar het gewicht speelt wel een rolletje. Met het uitzicht op onze vakantie naar Thailand, de manuscripten die ik lees voor mijn werk (ik ben marketeer bij een uitgeverij) en de omvang van onze boekenkast zou het lezen van e-books een mooie toevoeging vormen en mijn leesgedrag kunnen verrijken. Toch vind ik het een grotere stap dan ik dacht, want… er gaat niets boven de geur van een nieuw boek!

Ik stelde een tijdje terug de vraag om tips en ervaringen te delen over het lezen van e-books op mijn Facebookpagina. Alle reacties waren indrukwekkend, zoveel tips had ik namelijk echt niet verwacht en ook het lezen van de ervaringen vond ik heel erg inspirerend. Ik kreeg daardoor een veel beter beeld bij het lezen van e-books ten opzichte van fysieke boeken en vond het erg leerzaam dankjewel! 

Zo kwam ik meer te weten over het scherm en de verlichting van een e-reader ten opzichte van bijvoorbeeld een Ipad. Er zijn namelijk heel veel soorten tablets en e-readers en de ene is beter dan de andere. Er hangt een wisselend prijskaartje aan, maar ook het gebruikersgemak verschilt. Zo leerde ik dat je op een Ipad bijvoorbeeld veel sneller vermoeide ogen krijgt, omdat het licht net als op een telefoon feller is. Bij een e-reader ervaar je het effect van lezen heel anders, dat voelt net aan alsof je een boek leest weet ik nu. Alleen mis je het omslaan van de fysieke pagina (helaas haha, ik blijf een beetje trouw aan die fysieke boeken).  Toch tijd om binnenkort een e-reader te testen?

Het is voor mij in ieder geval al een stuk duidelijker geworden: de fysieke boeken blijf ik denk ik altijd wel lezen, ze staan prachtig in de kast, het leest heerlijk en je ontsnapt echt even van alle beeldschermen. Voor het gemak en het reizen (bijvoorbeeld het wachten op de bus en op vakantie) is het ideaal om een e-reader mee te nemen gok ik. Perfect qua formaat en gewicht, je kunt veel boeken erop zetten en de batterij gaat lang mee. Ik heb ook een Ipad, maar ik kan mij goed voorstellen dat de verlichting als achtergrond op langere termijn wat vervelend voelt voor de ogen. Mijn grootste vraagteken had ik bij het feit dat ik graag lees ter ontspanning en om even niet in een schermpje te kijken, maar als het leest als een boek dan is het een win-win situatie. Ik ga mij goed oriënteren, want lezen blijft mijn grootste hobby en dan is een e-reader een mooie toevoeging denk ik. Ook lees ik voor mijn werk veel manuscripten (die ik nu uitprint, zonde!) die ik ook op mijn e-reader zou kunnen zetten. 

Ik heb inmiddels veel goeds gehoord over e-readers van Kobo, daarom neig ik hier ook naar. Er is recent ook een nieuw type op de markt gebracht van Kobo, maar ik duik eerst de winkel in om een e-reader te zien, te voelen en het beeld ervan te beoordelen. Ik vind het al een flinke stap om hierover na te denken en de switch van fysieke naar digitale boeken te maken. Toch weet ik zeker dat ik nooit helemaal van de fysieke exemplaren zal afstappen, daarvoor klopt mijn hart te snel voor boeken. Door het lezen van e-books verwacht ik dat ik meer zal gaan lezen én dat Jord mij niet boos zal aankijken als ik vijf extra boeken stiekem in zijn koffer probeer te proppen als we op vakantie gaan bij gebrek aan ruimte in de mijne. Oeps! Haha zou zo’n e-reader ook nog een relatieredder kunnen zijn, hup op de pluspuntenlijst!

Lees jij liever fysieke boeken of e-books? En mocht je e-books lezen, waar lees jij deze op?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 41 reacties.

 1. Marion

  Ik heb geen e-reader of tablet. Als ik lees, dan lees ik echt gewoon nog ouderwets een boek. Ik weet het niet, maar het heeft gewoon iets. Een boek bij je hebben in je tas is en blijft een lekker gevoel.
  Marion onlangs geplaatst…I Am EnoughMy Profile

 2. Femke

  Fysieke boeken blijf ik fijn vinden om te lezen..maar sinds ik mijn e-reader heb lees ik vrijwel alleen nog maar e-books. Ik lees bijna alleen maar op vakantie en ik kan je vertellen dat sinds ik e-books lees, ik er veel meer lees..Ten eerste kost het bijna geen gewicht in je koffer, je kan je e-reader echt helemaal vol gooien met boeken én het is een stuk goedkoper dan een fysiek boek.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Parfum An’na van AnnayakeMy Profile

 3. Anniek

  Oeh ja, ik snap je twijfelpunten zo goed! Zelf vind ik het ook heerlijk om een echt, papieren boek in handen te hebben, er doorheen te bladeren, en de geur op te snuiven :) En om inderdaad echt even los te komen van alle beeldschermpjes. Dat is ook een van de voornaamste redenen waarom ik geen E-book wil. Maar misschien heb je wel gelijk, en valt die beeldschermervaring bij een E-book reuze mee! Als ik jou was zou ik het maar eens proberen, het klinkt alsof je er wel behoefte aan hebt ;) Liefs!
  Anniek onlangs geplaatst…Lekker, gezond & betaalbaar happen bij EXKiMy Profile

 4. Ik heb zelf een Kobo Aura en wil niet meer zonder. Hoewel ik eerst bang was om het boek-gevoel te missen, merk ik dat ik nu veel meer lees met een e-reader. Het fijne is ook, dat je achtergrondlicht hebt, waardoor je makkelijk buiten of in bed kan lezen zonder dat je ogen vermoeid raken.
  Ook is het natuurlijk mega handig voor op vakantie! Wij sleepten altijd 3-4 boeken mee (en dan niet die van 200 pagina’s!), waar een e-reader natuurlijk een stuk makkelijker is :)
  Laura – Dagelijkse hap onlangs geplaatst…Pasta met hazelnoot-pesto en zalmMy Profile

 5. Amy

  Ik snap je tweestrijd heel goed! Heb zelf geen iPad of e-reader maar kijk wel de hele dag op schermen dus als ik lees wil ik graag de ervaring van een boek. Daarom blijf ik me nog een beetje verzetten tegen e-readers, hoewel het gebruiksgemak toch ook wel een plusje is.
  Amy onlangs geplaatst…Zweden shoplog | IndiskaMy Profile

 6. Sophie

  Jaa zo laatig. Ik houd ook echt van boeken + je Iet altijd hoeveel je nog moet voor het boek uit is hihi (misschien is dat wel een beetje valsspelen in een spannend verhaal.) Voor mij ook nog even geen e-reader omdat ik ook dolgraag even ontsnap van de computer, ipad of telefoon!
  Sophie onlangs geplaatst…Lief dagboek #6My Profile

 7. Kirsty

  Ik lees zelf nog steeds het liefst een fysiek boek; ik vind e-books soms wel heel praktisch, zeker omdat je niet zoveel gewicht mee hoeft te nemen, maar toch vind ik het anders. Daarnaast wil ik boeken die ik mooi vind gewoon in mijn kast hebben staan, ook al moet ik dan nóg een nieuwe boekenkast kopen. Ik denk dat het voor je manuscripts wel echt een oplossing kan zijn, dat scheelt veel printen!
  Kirsty onlangs geplaatst…Shoplog Hema & The StingMy Profile

 8. Josianne

  Ik las ook altijd het liefste papieren boeken, maar sinds ik een Kobo heb, ben ik om! Ik heb de Kobo Glo, die ook een lampje heeft in het scherm waardoor je ’s avonds lekker door kunt lezen. Ik heb wel nog zo’n 15 ongelezen papieren boeken in de kast staan, die ik ook echt wel ga lezen, maar daarna lees ik alleen nog maar vanaf m’n ereader!
  Josianne onlangs geplaatst…Review: het meisje in de treinMy Profile

 9. The life of Véline

  Het liefst lees ik nog steeds fysieke boeken, je kan zowat alles zelf bepalen dan. Bij een e-book is het niet altijd even handig. Wel is het zo dat je het in alle formaten hebt dus over kn meenemen.

 10. chantal

  Ik zou best een e reader willen, vanwege het gewicht in mijn tas. Maar de meeste boeken die ik lees leen ik bij de beib ( anders kost het me kapitalen) de bieb heeft ook e boeken te leen, maar dat zijn lang niet alle boeken die ik nog wil lezen. ( voornamelijk young adults). Dus ik houd het nog even bij normale boeken.

 11. Ik gebruik al een aantal jaar mijn Sony e-reader en ik kan echt niet meer zonder. Vooral op vakantie scheelt het zovele gewicht in de koffer, je kan hem makkelijk meenemen en er staan bij mij inmiddels meer dan 500 boeken op. Een fysiek boek blijft het allerfijnste om vast te houden, maar een e-reader is een goede vervanger.
  Liefs, Iris
  Iris | Todayslipstick onlangs geplaatst…MAC ChatterboxMy Profile

 12. Frauke

  Heel herkenbare twijfel! Ik ben DOL op fysieke boeken, het gevoel van de pagina’s die langs je handen glijden, de geur, het tastbare, de vorm. Lezen in een echt boek valt toch niet te overtreffen! MAAR een e-book geeft zoveel meer gebruiksgemak, en ik heb het idee dat ik die boeken ook sneller uitlees (maar misschien minder aandachtig?). En ze zijn goedkoper, dat is voor mij een belangrijk punt! Ik lees zelf als ik e-books lees vanop mijn smartphone (het is een hele grote, dus dat gaat best lekker) en dat is vooral ideaal onderweg, bijvoorbeeld op de bus of trein e.d. Maar mocht ik echt nog meer lezen, zou ik ook een Kobo aanschaffen! Klinkt echt wel fijn! X
  Frauke onlangs geplaatst…Nieuw in Gent: Primark! (fotoimpressie)My Profile

 13. Renske

  Fysieke boeken zijn toch wel echt favoriet bij mij! Maar ik heb ook al veel goeds gehoord over de e-readers van Kobo. Mijn tante is ook een echte boekenwurm en leest sindskort via Kobo. Zij vindt het heerlijk en sleept de e-reader overal mee naartoe! :) Zelf heb ik ook nagedacht om een e-reader aan te schaffen, alleen de prijs weerhoudt mij ervan.
  Renske onlangs geplaatst…Toppers on Thursday #1My Profile

 14. Kim

  ’s Avonds in bed lees ik liever ebooks, dan vind ik het namelijk irritant dat ik steeds het boek moet omdraaien en dan krijg ik zere armen, haha. Als het ‘gewoon’ dag is lees ik liever fysieke boeken. Op de een of andere manier vind ik dat prettiger. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om de vordering te kunnen zien die ik maak in het boek en het papier echt te voelen. :)
  Liefs!
  Kim onlangs geplaatst…DromenMy Profile

 15. Shiralee

  Lastig hé! Ik heb ook altijd een haat/liefde verhouding met een e-reader. Er gaat niets boven het gevoel van een nieuw boek kopen, er aan ruiken (xD) en het lezen. Het voelt inderdaad heerlijk die pagina om te slaan en het is heel erg ontspannend. Nu heb ik ook een tijd op mijn telefoon gelezen, maar ik merk dat ik via zo’n scherm veel dingen vergeet en het is wéér een scherm. Een e-reader zijn ook heel veel positieve verhalen over, vooral de Kobo inderdaad, maar het is zo’n gok die je waagt, en alsof je (hoe suf dit ook klinkt) jouw boeken in de “steek” laat of zo, ik kan het niet echt omschrijven, wat een ramp dit, lol. Maar aan ieder voordeel zit weer zijn nadeel, een e-reader is zo gemakkelijk om mee te nemen en het is lange na niet een scherm van een tablet of telefoon. Je hoeft je ook niet zorgen te maken dat je boek stuk kan gaan in je tas… het is niet zo zwaar… maar het is GEEN boek! Misschien moeten wij ons er gewoon eens over heen zetten en ons open stellen voor de toekomst op boek gebied, lol. Ik ben benieuwd wat je gaat doen!
  Shiralee onlangs geplaatst…Easy meals | Guiso de Garbanzos Con ChorizoMy Profile

 16. Kelly

  Lastig lastig! Ik lees en fysieke boeken, omdat ik mij soms net wat meer wil ontspannen door een gewoon fysiek boek te lezen en niet weer achter een schermpje te kruipen, maar een e-reader heb ik ook en neem ik vaak mee als ik onderweg ben, op vakantie én daar lees ik ook regelmatig een boek. Fysieke boeken vind ik dan weer mooier staan en fotograferen om een artikel over te schrijven haha
  Kelly onlangs geplaatst…Nieuwe bril van LOEK.My Profile

 17. Ik blijf ook graag nog trouw aan een fysiek boek in mijn handen. Manlief roept al tijden dat ik een E-book moet kopen maar wil het zelf nog niet. Langzaam aan zal ik er denk ik ook wel aan moeten geloven maar voor nu steek ik mijn kop ook nog in het zand. Want tja het heeft wel heel veel voordelen :)
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Health Challenge: gezond de zomer uitMy Profile

 18. Deisy

  Wat een leuk artikel chicka! Ik heb dus echt een tijdje geleden precies met hetzelfde dilemma gezeten haha. Uiteindelijk toch maar e reader gekocht maar ik moet er nog wel een beetje aan wennen. Ik grijp toch heel snel terug naar een gewoon boek: best wel raar eigenlijk hea haha ;-) Hoe dan ook nog even succes met nadenken en beslissing maken: ik weet zeker dat jij goede keuze voor jezelf gaat maken. X
  Deisy onlangs geplaatst…Fasen waar je doorheen gaat als je inspiratieloos bentMy Profile

 19. Thuis lees ik liefst een fysiek boek, maar wanneer ik op verplaatsing ben neem ik steeds mijn Kobo Aura mee. Die weegt amper iets én vermits ik erg lang met de batterij doe ben ik steeds zeker dat ik voldoende leesvoer bij me heb. Ik zal niet snel een Nederlandstalige boek als ebook aankopen vermits ik die voor iets meer kan aanschaffen als fysiek exemplaar, maar de vele Engelstalige auteurs die ik graag lees zijn dan weer wel ideaal te lezen op de ereader.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Right here, Right now #3My Profile

 20. Leanne

  Pff, ik snap je twijfel helemaal! Ik hou echt van fysieke boeken om te lezen en in m’n boekenkast. De vormgeving, de geur, het gevoel van de pagina’s omslaan.. Maar toen ik onlangs wat recensie-exemplaren digitaal kreeg , heb ik die toch maar op mn telefoon gelezen, omdat ik te nieuwsgierig naar de boeken was. Het gewicht scheelde aanzienlijk ;) maar op je telefoon lezen is echt geen aanrader, vind ik. Maar ik ben er toch nog niet uit of ik een e-reader aan ga schaffen, ik blijf nog even in de twijfelmodus.
  Leanne onlangs geplaatst…De postorderbruid – Beth White – ***My Profile

 21. manon

  Ik snap dat je twijfelt, de boeken zijn gewoon ook erg mooi . Ik kreeg de tip om een e-reader te kopen omdat ik ook nu veel lees en veel boeken koop. Je kan nu tegenwoordig boeken gratis downloaden en ik heb nu dan ook al best wel veel gedownload. De e-reader die ik wilde was helaas nog niet geleverd na 3 weken dus had het geannuleerd, maar het was een Kobo. Ik wil na de vakantie eens bij bol.com gaan kijken voor de kobo aura , die schijnt heel goed te zijn.
  manon onlangs geplaatst…MUA Lash Boom Volume & Length MascaraMy Profile

 22. Geef mij maar een fysiek boek. Zo’n e-reader is natuurlijk lekker licht en heeft het gemak dat je er meerdere boeken op kunt zetten, maar voor mij gaat er niets boven een boek waar je de bladzijden echt van om kunt slaan, of de geur van iets ouder papier. Een fysiek boek heeft gewoon een bepaalde charme..
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Vakantieherinneringen | Parijs, Florence en PisaMy Profile

 23. Milou

  Ik ben ook echt een trouwe fan van fysieke boeken. Er gaat niks boven de geur van een nieuw boek, het omslaan van verse pagina’s en het gevoel dat fysieke boeken je bezorgen. Voor reizen is het inderdaad handig maar verder ben ik absoluut team verse boeken! Haha
  Milou onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate – 34 weken zwangerMy Profile

 24. Irene

  Ik ben nog maar net in het bezit van een e-reader en ik vind het geweldig! Ik heb een Kobo, gekocht via bol.com, net zoals mijn e-books. Ik vind dat je het totaal niet mag en kan vergelijken met vb je gsm of een tablet. Voor mij is het eigenlijk geen beeldscherm. Het is gewoon echt zoals je een pagina in een boek leest, zonder licht. Op mijn e-reader staat wel licht zodat ik ook ’s avonds kan lezen, maar je kan dat allemaal zelf aanpassen. Ik vind het zeker een aanrader! Veel lichter om mee te nemen in je tas, past in 1 hand, kunnen 1000den boeken op en de batterij gaat megalang mee!

 25. Ik twijfel ook om een e-reader te kopen, maar ik vraag me af of het wel echt een meerwaarde is. Is het nl. eigenlijk niet hetzelfde als je gewoon bij je telefoon of tablet de lichtintensiteit naar beneden zet? Of heb ik het fout?
  Kattebelletjes onlangs geplaatst…Het is waar wat ze zeggen!My Profile

 26. Doe gewoon alletwee, inmiddels ben ik er achter gekomen dat mijn boekenkasten minder ruimte hebben en dat ik niet meer boekenkasten kan plaatsen. Er is een aantal schrijvers waarvan ik graag papieren boek wil. En andere lees ik op de ereader, extra boekenkast is dat.

  Dus gewoon combi maken., dan hoef je ook niet te kiezen en als je een boek op de ereader hebt gelezen en je vind hem geweldig koop je alsnog papier….

 27. Renate

  Ik lees zelf eigenlijk ook nog steeds het liefst fysieke boeken in plaats van e-books, maar ik vind e-books lezen ook fijn! Ik heb zelf een iPad, wat voor mij prima werkt, maar ik kan me wel voorstellen dat je last van je ogen kan krijgen. Daarbij ik had tijdje geleden zo’n gesprek met iemand over een e-reader of iPad en zij zei dat als je bijvoorbeeld op vakantie bent en dan in de zon wilt lezen dat het niet gaat met een iPad en dat klopt, dus in dat geval is een e-reader denk ik ook fijner! Ik wil ook een e-reader, maar ik lees te weinig de laatste tijd om dat echt te kopen. Ik ben ieder geval benieuwd welke je gaat aanschaffen!
  Renate onlangs geplaatst…ELF Matte Lip Color ◆ CoralMy Profile

 28. Lilian

  Ik las mijn ebooks altijd op mijn Kobo Mini, maar sinds een paar weken heb ik een Kindle. Ik vind ze allebei heel fijn!

 29. Nadia

  Ik heb het allerliefste een echt boek, maar voor mijn verblijf in Spanje heb ik ook een stuk of 30 e-books ‘meegenomen’. Ik vind het ook fijn om even weg te zijn van het scherm ofzo haha
  Nadia onlangs geplaatst…Touren door de Costa BravaMy Profile

 30. Rowan

  Met deze post beschrijf jij perfect mijn dilemma op het moment haha. Heb er helemaal niets meer aan toe te voegen, hoewel ik toch denk dat ik liever bij fysieke boeken blijf. De geur en het gevoel van een bladzijde omslaan wil ik me niet laten afpakken door technologie. Daarvan hebben we toch al genoeg tegenwoordig.
  Rowan onlangs geplaatst…Reisvlog: Italië VII – KastelenjachtMy Profile

 31. Isabelle

  Ik lees ook veel liever fysieke boeken. Maar deze vakantie ging ik naar Italië en toen heb ik wel aantal (fysieke) boeken meegenomen, maar op een gegeven moment wordt het toch echt te zwaar. Ik heb toen een paar boeken op mijn ipad gelezen en eerlijk gezegd beviel mij dit ook wel, natuurlijk is dit niet heel goed voor je ogen (al dat witte licht), maar ik heb daar dus niet veel last van gehad, gelukkig!

 32. Jelena

  Ik houd meer van fysieke boeken, omdat ik wil ontsnappen van de computer en de telefoon maar het is tegenwoordig praktischer en goedkoper als je je boek digitaal koopt :)

Geef een antwoord

CommentLuv badge