Blog

Mijn tweestrijd – Fysieke boeken lezen of e-books?

Bereik

 

Wat een bergen aan twijfels. Meestal heb ik daar geen last van, maar nu overtreft het werkelijk alles. Zou ik als leesverslaafde een e-reader aanschaffen of niet? Mijn liefde voor fysieke boeken is groot, maar het gewicht speelt wel een rolletje. Met het uitzicht op onze vakantie naar Thailand, de manuscripten die ik lees voor mijn werk (ik ben marketeer bij een uitgeverij) en de omvang van onze boekenkast zou het lezen van e-books een mooie toevoeging vormen en mijn leesgedrag kunnen verrijken. Toch vind ik het een grotere stap dan ik dacht, want… er gaat niets boven de geur van een nieuw boek!

Ik stelde een tijdje terug de vraag om tips en ervaringen te delen over het lezen van e-books op mijn Facebookpagina. Alle reacties waren indrukwekkend, zoveel tips had ik namelijk echt niet verwacht en ook het lezen van de ervaringen vond ik heel erg inspirerend. Ik kreeg daardoor een veel beter beeld bij het lezen van e-books ten opzichte van fysieke boeken en vond het erg leerzaam dankjewel! 

Zo kwam ik meer te weten over het scherm en de verlichting van een e-reader ten opzichte van bijvoorbeeld een Ipad. Er zijn namelijk heel veel soorten tablets en e-readers en de ene is beter dan de andere. Er hangt een wisselend prijskaartje aan, maar ook het gebruikersgemak verschilt. Zo leerde ik dat je op een Ipad bijvoorbeeld veel sneller vermoeide ogen krijgt, omdat het licht net als op een telefoon feller is. Bij een e-reader ervaar je het effect van lezen heel anders, dat voelt net aan alsof je een boek leest weet ik nu. Alleen mis je het omslaan van de fysieke pagina (helaas haha, ik blijf een beetje trouw aan die fysieke boeken).  Toch tijd om binnenkort een e-reader te testen?

Het is voor mij in ieder geval al een stuk duidelijker geworden: de fysieke boeken blijf ik denk ik altijd wel lezen, ze staan prachtig in de kast, het leest heerlijk en je ontsnapt echt even van alle beeldschermen. Voor het gemak en het reizen (bijvoorbeeld het wachten op de bus en op vakantie) is het ideaal om een e-reader mee te nemen gok ik. Perfect qua formaat en gewicht, je kunt veel boeken erop zetten en de batterij gaat lang mee. Ik heb ook een Ipad, maar ik kan mij goed voorstellen dat de verlichting als achtergrond op langere termijn wat vervelend voelt voor de ogen. Mijn grootste vraagteken had ik bij het feit dat ik graag lees ter ontspanning en om even niet in een schermpje te kijken, maar als het leest als een boek dan is het een win-win situatie. Ik ga mij goed oriënteren, want lezen blijft mijn grootste hobby en dan is een e-reader een mooie toevoeging denk ik. Ook lees ik voor mijn werk veel manuscripten (die ik nu uitprint, zonde!) die ik ook op mijn e-reader zou kunnen zetten. 

Ik heb inmiddels veel goeds gehoord over e-readers van Kobo, daarom neig ik hier ook naar. Er is recent ook een nieuw type op de markt gebracht van Kobo, maar ik duik eerst de winkel in om een e-reader te zien, te voelen en het beeld ervan te beoordelen. Ik vind het al een flinke stap om hierover na te denken en de switch van fysieke naar digitale boeken te maken. Toch weet ik zeker dat ik nooit helemaal van de fysieke exemplaren zal afstappen, daarvoor klopt mijn hart te snel voor boeken. Door het lezen van e-books verwacht ik dat ik meer zal gaan lezen én dat Jord mij niet boos zal aankijken als ik vijf extra boeken stiekem in zijn koffer probeer te proppen als we op vakantie gaan bij gebrek aan ruimte in de mijne. Oeps! Haha zou zo’n e-reader ook nog een relatieredder kunnen zijn, hup op de pluspuntenlijst!

Lees jij liever fysieke boeken of e-books? En mocht je e-books lezen, waar lees jij deze op?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.