Waarom mijn leven niet compleet is zonder boeken…

Waarom mijn leven niet compleet is zonder boeken…

IMG_7322

Als klein meisje fascineerden verhalen mij die mij werden voorgelezen. Ik probeerde al op jonge leeftijd zelf te lezen en vond boeken prachtig. Toen ik aan het einde van mijn basisschooltijd was beland, had ik zowel de boeken van de jeugd- als de volwasseneafdeling van de bibliotheek in mijn dorp uitgelezen. Mijn oma werkte in een gigantische bibliotheek in het centrum van Kraków (Polen) en ik vond het de meest magische plek die ik ooit had gezien. Al die rijen aan verhalen, prachtige zinnen en schrijvers die er jaren werk in hebben gestopt: mijn hart gaat nog altijd sneller kloppen van boeken. Maar waarom?

Ik vond en vind het geweldig om zoveel te mogen leren en te ervaren middels situaties die hoofdpersonages meemaken. In elk boek zitten er tussen de regels door lessen verstopt die je mee kunt nemen om te groeien als persoon. Ook vormden hoofdpersonages voorbeelden voor mij. Niet lachen, maar Matilda (Roald Dahl) fascineerde mij bijvoorbeeld door haar goedheid, ambities en wilskracht om te leren. Ik lach gerust hardop door een leuke woordspeling, huil mee met personages en durf soms amper de bladzijde om te slaan als er een huiveringwekkende gebeurtenis aan lijkt te komen. Ik leef intens mee en kan helemaal in een boek opgaan.

Ik wil trouwens niet eens weten hoeveel zakgeld ik vroeger heb gespendeerd aan boeken, maar het geluk dat ik erdoor voelde was het dubbel en dwars waard. Nu lees ik ontzettend veel boeken van én voor mijn werk, daar staan er al boekenkasten vol en dagelijks verschijnen er tevens ook veel nieuwe titels. Een echte boekenhemel! Welke boeken ik dan eigenlijk lees? Dat is erg wisselend, net in welke stemming of fase ik zit. Soms heb ik opeens ontzettend zin in een vrolijke en luchtige chicklit, een mooie roman of juist een inspirerend en diepzinnig boek om wijze lessen uit te halen. Ook kan ik genieten van een psychologische thriller waar dan ook regelmatig de rillingen van over mijn rug lopen, toch kan ik er niet vanaf blijven. Lezen is verslavend! En van die extreem dikke boeken die amper op te tillen zijn, daar heb ik er ook een paar van. Alleen al de geur bij het openslaan: onbetaalbaar!

En nu werk ik als marketeer voor een uitgeverij waar ik dagelijks word omringd door prachtige boeken en mag werken met getalenteerde schrijvers, in mijn ogen kunstenaars. Zij laten ons immers reizen middels woorden, zonder dat wij van onze plek af hoeven te komen. Helaas hou ik niet veel tijd over om te lezen, maar ik probeer dankbaar van elk moment gebruik te maken om te genieten van mooie hoofdstukken en inspirerende teksten. Zo lees ik bijvoorbeeld in de bus naar en van werk, maar ook even in de tuin of nog even voor het slapen gaan: elk half uurtje is puur genieten en ontspannen. I love it!  Ik lees niet meer zoveel als ik eerst deed, maar een boek per week lukt gelukkig nog wel. Mijn mini bibliotheek in de kamer is een verzameling van herinneringen aan geweldige titels, boeken van vrienden en familie die ik voor elke gelegenheid bijna kreeg omdat ik er zo gelukkig van werd en een vrolijke mix van de fases die ik heb doorlopen. Waar ik ook naartoe ga, er zal altijd een boek in mijn tas zitten of in mijn handen geplakt zijn. Reading is dreaming with open eyes!

Wat is jouw favoriete boek? Lees jij graag?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 34 reacties.

 1. Marion

  Ik weet nog van vroeger dat een boek me helemaal kon pakken. Dat ik tot diep in de nacht bleef doorlezen totdat letterlijk mijn ogen dichtvielen. Tegenwoordig lukt het me niet meer zo goed. Ik ben nu in vier boeken bezig en blijf vervolgens haken na een hoofdstuk of vier. Ik weet niet wat het is. Ik baal ervan, want ik weet hoe heerlijk het is om helemaal op te gaan in een boek. Wat ik een geweldig boek vind is Blow Baby Blow. Geweldig hoe de verhaallijnen in dat boek aaneen geweven worden.
  Marion onlangs geplaatst…Who inspires you?My Profile

 2. Celeste

  Wat mooi omschreven. Ik vind boeken ook echt magische dingen. Kan altijd zo in een boek opgaan dat als iemand mijn naam roep ik het gewoon niet hoor. Ik beeld me het verhaal altijd in in mijn hoofd alsof ik er zelf bij ben. Heerlijk vind ik dat. Vind het zo jammer dat als ik het te druk heb met school dat er zo weinig terecht komt van lezen. Gelukkig heb ik bijna vakantie! :)
  Celeste onlangs geplaatst…Een sterk verhaal voor in de kroegMy Profile

 3. Waar jij de tijd vandaan haalt, naast je blog en drukke vaste baan, om te lezen… is mij een raadsel. Eerlijk waar. Ik zou zo graag wat meer willen lezen, maar het lukt mij echt voor geen meter. Ik ben op dit moment bezig in Beautiful Creatures, wat een super leuk boek is, alleen ik kom maar niet verder lijkt het. xxx Lucinda
  Lucindainwonderland onlangs geplaatst…Ik Ga Verhuizen!!!My Profile

 4. Rosanne

  Heer-lijk! Hier idem! In groep twee al aan het lezen, dat was schijnbaar heel bijzonder. Als klein meisje las ik ook altijd drie boeken door elkaar, pakte de avond het boek waarin ik het meest zin had. Ik baal een beetje dat ik nu, door alle drukte, vaak niet meer de rust vind om te lezen. Terwijl ik weet dat ik het zó heerlijk vind om helemaal op te gaan in een verhaal. Heb jij daar geen moeite mee, naast je werk en al wat je nog doet?
  Rosanne onlangs geplaatst…Saint-Tropez: van Ferrari tot Gucci en meer dan datMy Profile

 5. Anniek

  Ik vind lezen ook ontzettend fijn, zoals je zegt wordt je bij een goed boek echt meegesleept in het verhaal, heerlijk! Ik zou wel wat meer tijd mogen maken om te lezen, want hoe leuk het ook is: ik kom er maar weinig aan toe. Voor de komende vakantie ga ik een boekenlijstje maken! :) Liefs!
  Anniek onlangs geplaatst…Taart als ontbijt. Kan gewoon.My Profile

 6. Dita

  Ik.ben dol op lezen. Nu lees ik ook veel tijdschriften maar in de zomer vaak ook boeken. Vooral chicklits vind ik erg leuk.
  Dita onlangs geplaatst…Recept: Bananenbrood/cakeMy Profile

 7. Justine

  Mooi geschreven! Ik kan ook onwijs genieten van een goed boek. Vooral in de vakantie. Dan wil ik wel eens een paar boeken per dag lezen! Heerlijk vind ik dat!
  Justine onlangs geplaatst…OOTD: new hair & new clothesMy Profile

 8. Vroeger las ik ook onwijs veel, ik ging elke week naar de bibliotheek en nam het maximale aantal boeken mee. Ook op vakantie namen we een speciaal trekkoffertje mee zodat daar de boeken in konden, anders werden de koffers te zwaar! Ik ben daarna een tijdje gestopt, gewoon te weinig tijd denk ik, maar ik miste het lezen zo. Je kunnen verdiepen in de hoofdpersonen en met hun meeleven, ik vind dat ook echt geweldig. Alsof je je in een andere wereld bevind! Al snel pakte ik het lezen weer op. Ik heb sinds een aantal jaar een e-reader, dit is makkelijk voor op vakantie. Er kunnen duizend boeken op, dus dat scheelt heel wat sjouwen, maar het gevoel van een echt boek openslaan blijft het beste. Vooral als het een nieuw boek is en je aan de eerste bladzijde gaat beginnen, de geur, het gevoel, fantastisch!
  Liefs, Iris
  Iris | Todayslipstick onlangs geplaatst…Happy Moments #4: Vakantie Spanje, vroeg opstaan en tentamensMy Profile

 9. Frauke

  Wat heb je je liefde voor lezen mooi omschreven! Ik ben zelf nooit zó’n grote boekenwurm geweest als kind, maar de laatste jaren lees ik wel steeds liever. Alleen vind ik er dus niet altijd de tijd voor! Ik probeer nu toch een aantal dagen per week even een boek open te slaan, want zoals je al aangeeft geeft dat onwijs veel voldoening! Heerlijk om echt meegesleurd te worden in een verhaal! X
  Frauke onlangs geplaatst…DIY: slinger met flosjes (tassels)My Profile

 10. Deisy

  Je hebt dit weer eens prachtig geschreven meis <3 Ik ben zelf ook dol op lezen en schrijven: uren kan ik mijzelf erin verdrinken en ik hou er zo van tegenwoordig neem ik alleen veel te weinig de tijd om een boek te lezen haha, ook omdat ik dol ben op series en films kijken ;-) Maar met dit Inspirerende artikel wil ik eigenlijk gelijk een boek pakken. X
  Deisy onlangs geplaatst…7 dingen die je niet tegen iemand met buikgriep moet zeggenMy Profile

 11. Ariane

  Mijn favoriete boek is Bloem op zolder van Virginia Andrews. Die las ik toen ik 14 was en eigenlijk wil ik hem nu nog een keer lezen, omdat ik hem nu misschien anders ervaar dan toen. Ik ben nu bezig in het Rosieproject (weet even niet van welke schrijver) en dat is ook echt een heel erg leuk boek.
  Ariane onlangs geplaatst…SpyMy Profile

 12. Roshelle

  Bijzonder om te lezen. Als kind had ik echt een hekel aan lezen, hoewel ik het wel goed kon. Ik heb vorig jaar heel wat boeken gelezen, maar ben er eigenlijk weer mee gestopt. Heb er to-taal geen geduld voor.. hahaha.
  Roshelle onlangs geplaatst…Een kijkje bij de Primark AW15 collectie!My Profile

 13. Sophie

  Je omschrijft het heel mooi! Ik merk nu weer wat een verrijking lezen eigenlijk is na het zolang niet gedaan te hebben! (Op mijn studieboeken na dan).
  Sophie onlangs geplaatst…Wishlist – ZomerkriebelsMy Profile

 14. Mandy

  Wat een mooi uit het hart geschreven stuk Dagmar! En zo leuk dat liefde voor boeken in de familie zit. Ik vind lezen heerlijk, ik doe het alleen te vaak. Wat ik trouwens ook heerlijk vind zijn luisterboeken. Normaal lezen is vaak te vermoeiend voor mijn hoofd, met een luisterboek kan je lekker je ogen sluiten en wegdromen bij de verhalen.
  Mandy onlangs geplaatst…♥ Knuffelen met Orang-Oetans in Bukit LawangMy Profile

 15. Denise

  Ik vind lezen ook zo fijn! Vroeger las ik echt overal. Moesten we 10 minuutjes met de auto? Ik ging niet mee als ik niks had om te lezen. Ik vond het ook heerlijk! Soms heb ik van die momenten dat het even niet lukt, maar nu ben ik weer in de leesflow :)
  Denise onlangs geplaatst…School en bloggen combineren met weinig energieMy Profile

 16. Jorinde

  Heel herkenbaar stuk! Ik verslond vroeger al boeken en vind het nu nog steeds heerlijk om te lezen. Precies zoals je schrijft, is het een reis die je maakt met een personage. Ik kan ook met tranen in mijn ogen een boek uitlezen en vervolgens nog 2 dagen een (rot) gevoel er aan overhouden.
  Jorinde onlangs geplaatst…Musthaves | In mijn festival tasMy Profile

 17. Kim

  Door wat concentratie-gedoetjes lukt het op dit moment niet zo heel goed om te lezen. Zo jammer vind ik dat! Ik hou heel erg veel van letters, verhalen, boeken, alles! Het fascineert mij hoe schrijvers met 26 letters telkens weer zo’n ander en mooi verhaal weten te creëren. Zo bijzonder.
  Liefs
  Kim onlangs geplaatst…Accepteren van problemenMy Profile

 18. Emilia

  Jeetje Dagmar, dit stuk is zó herkenbaar! Ik kon lezen voordat ik naar de basisschool ging en tegen de tijd dat ik in groep 8 zat, had ik vrijwel elk boek in de dorpsbibliotheek gelezen (nouja, behalve de science fiction afdeling misschien hihi, dat is niet mijn favoriete genre. Doe mij maar liever een thriller of juist chicklit). Heerlijk om je helemaal in een verhaal te kunnen verplaatsen en onbewust ook dingen te leren. :D Extra leuk dat je als enorme boekenfan nu bij een uitgeverij werkt, jij hebt dus eigenlijk gewoon van een van je grootste hobby’s je beroep gemaakt! <3
  Emilia onlangs geplaatst…BIG NEWS / De onthulling van mijn ‘geheime’ project met Tara!My Profile

 19. Ik deel je liefde! Tijdens mijn studies, omdat je dan al zoveel moet lezen, deed ik het minder. Maar wat een heerlijkheid om je te kunnen verliezen in een verhaal. Tijdens de vakantie heb ik drie boeken uitgelezen en heb de smaak weer helemaal te pakken. Ook omdat ik nu in een finale boek van de reeks stad van beenderen zit en echt wil weten hoe het af gaat lopen!
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…10x instagram accounts om te volgen #2My Profile

 20. Yolande

  Mooi omschreven, ik heb precies hetzelfde met boeken! Ik probeer altijd zo veel mogelijk te lezen, maar het schiet er af en toe bij in. Zo zonde, want ik vind lezen echt geweldig en ik probeer dan ook kleine momentjes zoals de trein of een half uur in de ochtend te pakken om te lezen. Een echt favoriet verhaal heb ik niet, ik heb zoveel mooie boeken gelezen. Als ik dan toch moet kiezen, denk ik dat ik voor De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine gaat. Het is een beetje een bizar boek, maar zo goed en spannend geschreven!
  Yolande onlangs geplaatst…Veelgestelde vragen over pre-mastersMy Profile

 21. Ise

  Wat een leuke foto! Ik vind het heerlijk om ’s avonds in bed te lezen, ik doe het alleen veel te weinig..
  Ise onlangs geplaatst…Beginnen met sportenMy Profile

 22. Anouk

  Prachtig geschreven en heel herkenbaar. Lees ook al van kinds af aan heel veel boeken, je even helemaal laten meevoeren in de wereld van een ander. Heerlijk!
  Anouk onlangs geplaatst…Muziek voor de zomerMy Profile

 23. Manon

  Ik vind het zo knap dat je zoveel kan lezen, ik moet er echt voor gaan zitten om dat te doen en als ik tegen mijzelf zeg ja ik ga meer lezen dan is het drie dagen dat ik het goed doe en dan houdt het alweer op!
  Manon onlangs geplaatst…Shoplog Primark [Juni 2015]My Profile

 24. Klaske

  Supermooi geschreven! En heel erg herkenbaar! Ik hou geweldig veel van lezen. Dat mijn vader bij een uitgeverij werkt, is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Het is zo leuk als je een boek wat nog lang niet in de winkels ligt al mag lezen (het manuscript). En als hij boeken voor me meeneemt. Ja, ik vind lezen iets geweldigs! Liefs, Klaske
  Klaske onlangs geplaatst…My Life In 20 Questions TAGMy Profile

 25. angelique

  Ik ben echt dol op boeken en zelfs de geur van een nieuw boek kan mij al laten dromen over het boek. Ik heb dankzij jou Jojo Moyes ontdekt en dit is wel één van mijn favoriete schrijfsters geworden. Ik ben momenteel in Grey bezig, ja het engelstalige vierde deel van 50 shades
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | Studie en nu verder…My Profile

 26. Nina

  Wat heb jij toch weer mooi kunnen verwoorden waarom ik zo graag lees. Ik herken alles zo goed: het opgaan in een nieuwe wereld, spelen met een taal, vriendinnen worden met personages. Als kind kon ik ook niet wachten met leren lezen of schrijven. Als we vroeger een kleurplaat kregen dan was ik de helft van de tijd bezig te krabbelen in de kantlijn: daar “schreef” ik dan mijn verhaal over wat de hond van de kleurplaat meemaakte. De juf keek mij maar raar aan, haha.
  Mijn lievelingsboek vroeger (eigenlijk nog steeds wel) is “De Juwelen van de Tsaar”. Het boek gaat over allemaal mensen die de bijzondere russische juwelen willen vinden. Er zitten ook een heleboel sprookjes in wat het boek extra mooi maakt.
  Op de middelbare school heb ik “Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan” gelezen. Een erg oud boek over een Nederlands-Indische familie. Omdat mijn opa in Indonesië heeft gewoond vond ik sommige dingen erg herkenbaar.
  Nina onlangs geplaatst…Citroen & RoosMy Profile

 27. Anna

  Wat een leuk en mooi artikel, ik ben het helemaal met je eens! In de zomer lees ik graag heel veel boeken, lekker in het zonnetje in de tuin, als ik de tijd ervoor heb. Wel lees ik bijna elke dag voor het slapen gaan, dat is zo ontspannend! Ik kan echt uitkijken naar het moment dat ik weer in het boek kan duiken, als het een leuk of spannend boek is.
  Anna onlangs geplaatst…MIJN DAGELIJKSE MAKE-UP + LOOK!My Profile

 28. Heel leuk artikel! Zo mooi om te lezen hoe gepassioneerd je bent door boeken en hoe graag je je werk doet. Ikzelf ben dol op lezen en ik heb een aardige boekencollectie opgebouwd, beginnende van de lagere school tot nu :) Spijtig genoeg heb ik niet altijd genoeg tijd om te lezen waardoor er een hele hoop fantastische boeken op me liggen te wachten in de boekenkast :( En ik ben zo iemand dat wanneer ik begin te lezen, gewoon niet kan stoppen. Het is zeker iets waar ik aan werk en toch probeer om even tijd te vinden. En de ene keer lukt dat wel, de andere keer spijtig genoeg niet. Liefs! x
  Simovic-Vuceljic Natasa onlangs geplaatst…#9 OchtendmuziekMy Profile

 29. Susanne

  Heel herkenbaar! Ik hou van lezen! Momenteel bezig in de klassieker Dagboek van een Geisha. Heerlijk boek die ik moeilijk weg kan leggen.
  Wel eens gehoord van de app goodreads? Kun je in bijhouden wat je leest en kun je reviews vinden. Ik vind het zelf een erg leuke app.
  Bedankt voor je inspirerende stukje!

 30. Nadia

  Ik vind lezen ook heel fijn, voordat ik naar Spanje ging kwam er een brief binnen met een felicitatie. Ik was al 15 jaar lid van de bieb! Als ik al de boeken die ik via de bieb gelezen heb, had gekocht, was ik nu hartstikke failliet ahahhaa
  Nadia onlangs geplaatst…Let’s Get Spanish – juliMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge