Met de tijd mee – Ik heb de Kobo Glo HD!

Met de tijd mee – Ik heb de Kobo Glo HD!

Zó, dat was mij even een flinke bevalling. Het heeft maanden geduurd voordat ik deze stap uiteindelijk kon zetten, maar het is gebeurd: ik ben onder een steen vandaan gekropen en ga vanaf nu ook digitaal lezen. Ik heb namelijk van mijn lieve vriend een e-reader gekregen en wel de Kobo Glo HD. Ik ben er tot mijn grote verbazing ook nog eens razend enthousiast over en vertel je graag over mijn eerste ervaring en waarom ik voor deze e-reader heb gekozen. Lees je (jup, dit is ook digitaal) gezellig mee?

Overstappen naar een e-reader
Het moment kwam daar. Het gesprek over de hoeveelheid boeken die ik mee zou mogen nemen naar Thailand. Mijn vriend bleef stug volhouden dat ik echt overdreef qua exemplaren, ik beweerde zelfs te weinig leesvoer mee te kunnen nemen omdat ik mij zo moest aanpassen. Natuurlijk begreep ik zijn standpunt en het idee dat mijn koffer bezweek onder het gewicht van de boeken, maar ik mocht onder geen voorwaarde op vakantie met te weinig leesvoer. Al helemaal niet als ik tijdens de terugreis (ik heb een hekel aan vliegen en gebruik het lezen als welkome afleiding) geen boek kon lezen, omdat ik door mijn voorraad heen was. Naast deze vakantie speelde ook het punt mee dat ik voor mijn werk (ik werk als marketeer bij een uitgeverij) veel manuscripten moet lezen en deze printte ik altijd uit. Zonde van al dat papier vond ik én het was onhandig en zwaar om steeds een grote map mee te moeten sjouwen. En dus keken mijn vriend en ik naar mogelijkheden. Daar kwam natuurlijk al snel een e-reader om het hoekje kijken, al kon ik mij niet voorstellen dat het lezen van e-books minstens zo’n fijne leeservaring zou kunnen bieden als een papieren boek. Ik hield van de geur van nieuwe boeken, van het voelen van het papier, het zien hoeveel pagina’s ik nog moet… Dat kan een e-reader toch niet zomaar vervangen? Ik besloot een e-reader na het rondvragen bij collega’s, vrienden en jullie hulp tóch een kans te geven, omdat de hoeveelheid enthousiaste ervaringen erg overheerste.

Ik koos voor de Kobo Glo HD
Waarom ik voor een Kobo koos? Tsja, de keuze op de markt met e-readers en tablets is heel groot. De tablets vielen al snel af, omdat ik het lezen hierop niet ontspannend of rustgevend vind vanwege backlight. Ook gaat de batterij veel langer mee van bijvoorbeeld een Kobo of Kindle, waardoor mijn interesse vooral bij deze twee merken bleef hangen. Kindle vond ik er erg aantrekkelijk uitzien, hij lag ook zeer prettig in de hand, maar Kindle is gekoppeld aan Amazon en daar heb ik nog helemaal geen koopervaring mee waardoor ik toch de neiging had om voor een Kobo te kiezen. De doorslag gaf het feit dat ik op een Kindle geen manuscripten kon lezen die nog niet in een e-book bestand waren geplaatst, terwijl ik dit wel nodig heb voor mijn werk. Ik oriënteerde mij verder op Kobo waarbij de Aura, Glo HD en een waterbestendige erg goed bleken te zijn. Uiteindelijk koos ik voor de extra kwaliteit, gemak en ontspanning door voor de Kobo Glo HD te gaan. Ik hoef voortaan niet meer bang te zijn dat mijn koffer te zwaar is!

Mijn eerste ervaring
Hóe werkt dit ding in vredesnaam? En waarom zit er maar één knop op? Hoezo reageert die Kobo zo traag? Schiet ooooooooooop hashtag diepe zucht. Hoe komt er nou zo’n e-book op tsjongejonge hoe doen die oudere mensen dat toch? Ik voel mij oud en dom, waarom snap ik dit niet?! Huh… is het zó simpel? OMG ik heb wel 8 boeken op een e-reader die nog dunner is dan mijn agenda! *drie uur later* Lieffieee! Ik wil nooit meer papieren boeken eeh grapje, soms dan nog, maar nu wil ik verder lezen joepieeee! Mijn vriend vond mijn eerste Kobo-ervaring verschrikkelijk. Hij gaf het mij cadeau omdat we 4,5 jaar samenzijn en dacht mij er superblij mee te maken. Zat ik eerst lang te mopperen dat ik er niks van snap en dat ik het maar stom vind, terwijl ik even later riep dat ik nooit meer anders wil. Arme Jord! Maar het is waar, ik ben superenthousiast en ik weet zeker dat ik hierdoor meer boeken zal lezen dan ooit en dat is het allerleukste cadeau dat je mij kunt geven. Ik heb gemerkt dat ik nu al meer lees doordat ik de e-reader er sneller ’tussendoor’ even bij pak. Het lezen is echt een feestje geworden, zonder extra kilo’s sjouwen. Ik pak weliswaar thuis nog vast af en toe een fysiek exemplaar om lekker te kunnen bladeren, maar ook ik ben helemaal weg van mijn nieuwe Kobo Glo HD. We gaan heel wat uurtjes samen spenderen!

Het heeft héél erg lang geduurd voordat ik deze stap kon maken, vooral omdat mijn hart zo hard klopt voor boeken. Echte boeken. Maar ik besef nu ook goed waarom er zoveel fans van de e-reader zijn en ik ben blij dat ik deze leeservaring nu kan beleven, ondanks dat ik nog wel veel van de e-reader moet ontdekken. Let’s explore!

Lees jij graag fysieke boeken of liever op een e-reader?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 32 reacties.

 1. Marion

  Oké. Dat was toch best even een shock dit. Echter… toen ik het vervolg las begreep ik het volledig. Jord had gelijk. Heeft gelijk. Ik heb sinds gisteren mijn leesflow weer terug en ik heb nog maar 8 boeken in mijn boekenkast, dus tegen de tijd dat ik aan de e-reader toe ben, ben ik met pensioen. Ik vrees dat het voor mij net zo’n zware bevalling gaat worden, want een boek is toch gewoon echt een boek, maar dit artikel geeft de burger moed! Oké, het moet nog steeds even bezinken. Dagmar heeft een e-reader….
  Marion onlangs geplaatst…Blogdate: Een VoorproefjeMy Profile

 2. Renske

  Supertof! Een e-reader is gewoon zo ideaal voor onderweg en op vakantie! Hoewel de échte boekengeur en het omslaan van de pagina ook wel erg fijn is. Mijn vriend zei gisteren toevallig nog dat hij wellicht een e-reader wil kopen, haha. ;-)
  Renske onlangs geplaatst…Toppers on Thursday #2My Profile

 3. Ik ben blij dat je het zo fijn vindt :D Wij hebben ook een Kobo, en zijn er helemaal gek op! Ik lees zo veel meer en het is ook een stuk makkelijker mee te nemen ipv die dikke boeken die meer dan een kilo wegen (heb er een paar liggen die letterlijk 1,5 kilo wegen, heb ze gewogen haha)
  Laura – Dagelijkse hap onlangs geplaatst…Vraag ons alles! – De antwoordenMy Profile

 4. Josianne

  Oh, ik ben ook zo blij met mijn Kobo! Het scheelt zoveel gewicht, en je pakt hem er inderdaad sneller bij dan een gewoon boek. Ook ik zal echt nog wel papieren boeken lezen, maar dat worden er toch een heel stuk minder!
  Josianne onlangs geplaatst…Review: The Miracle MorningMy Profile

 5. Esther

  Ik lees al jaren via een e-reader app op mijn telefoon. Je kan de witte achtergrond met zwarte letters omdraaien, zodat je een zwarte achtergrond met witte letters hebt wat ik heel prettig vind. Toch koop ik zo nu en dan een fysiek boek, omdat dat toch iets is wat ik niet zou willen en kunnen missen! Ik lees nu trouwens Sterrenhemel en heb de andere twee van Colleen Hover er ook al o0 staan hihi :) X
  Esther onlangs geplaatst…Spam – Ik wil nieuwe blogs ontdekkenMy Profile

 6. Kelly

  Ahhhh wat een geweldige keuze! Ik vind de mix van een e-reader voor op vakantie of lekker om in de trein te lezen als ik onderweg ergens ben heerlijk. Thuis lees ik ook wel eens wat op mijn e-reader, maar ook fysieke boeken!
  Kelly onlangs geplaatst…Dove DermaSpaMy Profile

 7. Yolande

  Voor vakanties is een e-reader ideaal! Dan gebruik ik hem ook erg vaak, maar als ik thuis ben, geef ik toch de voorkeur aan een papieren boek. Het geeft toch iets meer de ‘echte’ ervaring. (Hoewel ik mijn e-reader nu ook niet meer wil missen hoor haha, zo fijn om niet meer al dat gewicht mee te sjouwen!)
  Yolande onlangs geplaatst…Boekentip: Waar het licht isMy Profile

 8. Shiralee

  Wat leuk dat je een ereader hebt gekregen en dat je die overstap toch hebt kunnen maken! Jouw vorige artikel sluit perfect aan op mijn mening, waarbij je die van mij wellicht ook wel doet veranderen met dit artikel haha! Op de wishlist dus… Het is vaak zo hé dat als je iets heel fijn vind en je zo’n overstap moet maken het op het begin alleen maar ellende is, om vervolgens ‘oh dat is toch wel leuk… misschien wel HEEL leuk’. Ik kan mij ook goed voorstellen dat je het er inderdaad sneller bij pakt, ik heb heel vaak dat als het wat drukker is in de trein (bijvoorbeeld) soms mijn boek achterwege laat terwijl ik eigenlijk wel heel graag wil lezen. Nou, veel lees plezier meid! xx
  Shiralee onlangs geplaatst…Een nieuwe favoriet! De Mary-Lou Manizer HighligterMy Profile

 9. Marjoke

  Hmmm… ik heb jouw “worsteling’ (wel/niet aan de e-reader) gevolgd en nu ik dit zo lees moet ik misschien toch ook “om”. Ik lees af en toe een e-book op mijn iPad, maar daar ben ik niet heel enthousiast over. Ligt vrij zwaar in de hand en het backlight inderdaad. En ja, een echt boek, vooral zo’n dik, nieuw boek is zooooo fijn. De geur van het papier, al die mooie, schone pagina’s die nog voor je liggen… Heerlijk!

  Daarentegen zie ik ook de voordelen van digitaal lezen wel: een stuk minder mee te sjouwen onderweg en e-books zijn vaak ook nog eens goedkoper dan papieren boeken (plus dat ik sinds kort een abonnement op Elly’s Choice heb).

 10. Rowan

  Pff.. Dit is echt het grootste dilemma van mijn leven op dit moment haha. Aan de ene kant bespaart een ereader zoveel ruimte en geld, aan de andere kant is mijn liefde voor papieren boeken enorm groot.. Help!
  Rowan onlangs geplaatst…10x BookconfessionsMy Profile

 11. Fleur

  Wat een mooi en stijlvol ding! Ik heb er toch nog iets op tegen: geen papieren boeken lezen..

 12. Justine

  Tof! Ik geniet ook van nieuwe boeken, maar de ruimte en het gewicht is zon nadeel. Als elk boek nou ineens minstens zou halveren qua dikte na t lezen.. Ik zou ook nog wel een ereader willen. Daarnaast zijn ebooks ook zoveel goedkoper!
  Justine onlangs geplaatst…Review: Dr. Organic 3x gezichtscremeMy Profile

 13. Saar

  Ik vind een e-reader fijn. Zelf heb ik een kindle,maar ik leen vaak boeken uit de bibliotheken en dan ben ik dus niets met mijn e-reader. Ik lees dus behoorlijk veel echte exemplaren en de kindle ligt hier nog ergens in huis…
  Saar onlangs geplaatst…Zoektocht naar geluk | mijn ouders vergevenMy Profile

 14. Esmée

  Hij ziet er echt mooi uit! Op de één of andere manier zou ik nooit over kunnen stappen, maar het scheelt inderdaad wel veel gewicht. Ik vind papieren boeken zo fijn, en ze staan ook nog eens leuk in het interieur. x
  Esmée onlangs geplaatst…IK HEB EEN HEKEL AAN DE TANDARTSMy Profile

 15. Annelies

  Da’s een knap ding zeg!
  Ik lees liever papieren boeken, maar voor recensie-exemplaren is een e-reader bijna een must. Dus de verdeling is bij mij ongeveer 70% papier, 30% digitaal.
  Annelies onlangs geplaatst…Stempels met KarakterMy Profile

 16. Ina

  Ik twijfel hier ook al lang over, vooral door de prijs maar uiteindelijk komt het mij wel goedkoper uit dan al die echte boeken. Het zou wel handig zijn aangezien ik regelmatig met de trein/bus reis. Een echt boek lezen vind ik toch altijd riskant, ik word er soms misselijk van en als je nog 2 uur op de trein te gaan hebt, tja. Ik kan wel makkelijk op een scherm lezen. Misschien toch eens deze stap zetten.
  Ina onlangs geplaatst…Drie positieve kanten van online winkelenMy Profile

 17. Marjoke

  Oke, je hebt me overtuigd. Hij ligt hier nu ook op tafel ;o) En dit is zoveeeeeel beter dan lezen op een iPad!

 18. Vivian

  Haha, supertof dat je bent overgestapt! Ik heb ook een ereader (Sony PST3) en die bevalt prima, ik vind het ook fijn dat ik zoveel boeken mee kan nemen voor hetzelfde gewicht! Plus, het feit dat het lettertype groter kan is voor mij gewoon heel erg fijn.
  Vivian onlangs geplaatst…Costa Brava hotspots deel IMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge