Blog

Interview – Aline van Wijnen schreef de roman ‘Halsoverkop’


In het voorjaar mocht ik iets heel bijzonders doen voor mijn werk; de winnaar van de Vriendin schrijfwedstrijd bellen met het goede nieuws dat haar boek nog deze zomer in de (web)winkels ligt! En zo belde ik vol enthousiasme Aline van Wijnen op, haar boek Halsoverkop werd unaniem door de jury gekozen en wat zijn we ontzettend trots op haar. Inmiddels is het boek nét verschenen en volgt de officiële boeklancering snel. Tijd om met Aline in gesprek te gaan, lees je mee?

Hoe ben je op het idee gekomen om Halsoverkop te schrijven?
Vaak kom ik op ideeën bij het zien van een beeld, bij het horen van een dialoog of een opmerking. Soms ontstaat zo’n idee meteen maar meestal moet het nog even “sudderen” in mijn hoofd. Als een paar van die indrukken met elkaar botsen, ontstaat er een verhaal. Een tijd geleden zag ik elke ochtend een meisje in de trein. Ze was mooi, had grote bruine ogen, maar op een of ander manier maakte ze een eenzame indruk. Dat meisje fascineerde mij. Ik begon me af te vragen hoe haar leven zou zijn, wat voor baan ze had en of ze een geliefde en vriendinnen had. Op een dag zag ik een pleintje met grote stenen plantenbakken waarop mensen hun lunchpauze doorbrachten. Ineens stelde ik me dat meisje daar voor en toen gebeurde het: het verhaal was geboren.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je de schrijfwedstrijd had gewonnen?
Toen ik je stem door de telefoon hoorde, dacht ik dat het wel eens Het Telefoontje kon zijn dat mijn leven zou veranderen. Ik moest door vijf zware deuren heen tot ik mijn kantoor eindelijk uit was en de privacy had om te praten. En al die tijd bonkte mijn hart in mijn keel en mijn bloeddruk steeg omhoog, en een stemmetje in mijn hoofd bleef maar smeken: ‘Alsjeblieft, alsjeblieft!’ Toen gilde je bijna door de telefoon: ‘Je hebt gewonnen!’ en ik voelde mijn benen heel slap worden en zakte op een krukje. Ik weet niet eens meer wat ik heb gezegd. Het enige wat ik kon denken, was dat het verhaal van Nicole, mijn lieve Nicole, uitgegeven zou worden, dat iedereen haar zal leren kennen. Ik word weer emotioneel nu ik terugdenk aan dat moment.

Hoe heb je het schrijfproces ervaren van Halsoverkop?
Het was een heerlijke tijd maar ook een rollercoaster van emoties. Ik zat volledig in de bubbel van het boek, het verhaal vertelde zichzelf en ik hoefde het alleen op te schrijven. Het leek wel of ik niet alleen de schrijver was, maar ook de eerste lezer. Het was zo intens, op een moment lachte ik om mijn personages en het volgende moment rolden tranen over mijn wangen. Ik ben plaatsvervangend jaloers op de lezers die het boek voor het eerst gaan lezen.

Wat hoop je de lezers mee te geven in Halsoverkop?
Ik wil ze graag een fijn gevoel meegeven, enkele uurtjes leesplezier. Het zou geweldig zijn dat ze het boek met een tevreden, blij gevoel dichtslaan als het uitgelezen is. Maar als je op morele waarden doelt, tijdens het schrijven was ik me er ook van bewust. Ik wist bijvoorbeeld dat Nicole nooit voor zo maar een man zou gaan om niet alleen te zijn. Ze zou op haar zielsverwant wachten al zou dat jarenlang moeten duren. En wat heel belangrijk voor mij is, ik wil boekliefde verspreiden. Halsoverkop is een boek over liefde en boekliefde. Dat is misschien het bijzondere aan dit verhaal.

Waarom is Halsoverkop een echte must read?
Dat vind ik moeilijk om te zeggen over mijn eigen boek. Er komen zo veel mooie boeken uit, bovendien heeft iedereen zijn eigen smaak. Maar als je je graag laat meeslepen door een modern verhaal, moet je Halsoverkop wel lezen. Nicole, Krista en Lora zijn jonge vrouwen van deze tijd, met lastige situaties, levensvragen en overpeinzingen waar we allemaal wel  eens te maken hebben of hebben gehad. Het is allemaal heel herkenbaar, voor je het weet leef je met de personages mee, wil je ze troosten, steunen of juist door elkaar schudden. Maar ik hou zo ontzettend veel van die meiden, mijn mening is niet helemaal betrouwbaar.

Heb je tips voor beginnende schrijvers? Do’s en don’ts?
Een beginnende schrijver? Dat ben ik zelf hoor! Maar ik begrijp wat je bedoelt. Specifieke tips heb ik niet: wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor iemand anders. Een ding weet ik zeker: je moet heel veel lezen en heel veel schrijven. Alleen als je zelf veel leest, kun je goed schrijven, denk ik. Lees ook schrijfboeken. Schrijven kreng! van Lisette Jonkman, bijvoorbeeld. Dat boek is niet alleen nuttig maar ook gewoon heel leuk. Schrijf wat je zelf graag zou willen lezen. Het klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar het werkt echt. En doorzetten. Vooral doorzetten. Als je van je personages houdt en hun verhaal graag wilt vertellen, zal het zeker lukken.

Halsoverkop ligt vanaf nu in de (web)winkels! Heb jij haar boek al gelezen? Je wordt er ontzettend blij van! 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.