Blog

Ik ben Malala – Hoe één meisje de wereld veranderde…

Picfx (3)
‘Ik ben Malala. Dit is mijn verhaal…’, het werd het allermooiste verhaal dat ik heb gelezen. Malala is de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en in dit ontroerende boek lees je over haar verleden, haar gedachtes en drijfveren, maar ook over de manier waarop de Taliban de macht overnam. Het is zowel leerzaam als hartverscheurend, actueel en indrukwekkend…

Over Ik ben Malala
Malala was nog maar tien jaar oud toen de Taliban de macht overnamen in de stad waar zij woonde. Ze verboden vrouwen om naar de markt te gaan. Ze verboden meisjes om naar school te gaan. Maar Malala vocht voor haar recht op onderwijs. Op 9 oktober 2012 werd ze van dichtbij door het hoofd geschoten toen ze met de schoolbus onderweg was naar huis. In de hele wereld vreesde men voor haar leven. Nu is Malala een internationaal symbool van vreedzaam.

Over Malala Yousafzai
Malala is de jongste winnaar ooit van de Nobelprijs voor de Vrede en zij kwam op voor het recht op onderwijs en veranderde de wereld.

Sneak preview uit Ik ben Malala
Niemand was meer veilig in Pakistan. De vrouwen niet, die in hun eigen stad niet meer over straat mochten. De mannen niet, die om kleinigheden zweepslagen kregen. De kinderen op de vuilnisbelt niet. Zelfs kinderen als ik niet, die alleen naar school wilden. Tijdens het tv-kijken fluisterde een stemmetje in mijn hart me toe: ‘Waarom ga jij niet opkomen voor vrouwenrechten? Waarom ga jij niet vechten om van Pakistan een beter land te maken?’ Nog niet zo lang geleden had ik interviews gegeven voor de tv-kanalen Dawn en Khyber News over onderwijs voor meisjes. Ik was best zenuwachtig geweest, maar ik had het er goed vanaf gebracht. En ik had het nog leuk gevonden ook. Terwijl iedereen om mij heen huilde, hield ik mijn geheim voor me. Ik zei tegen mezelf: ‘k ga verder met deze strijd voor vrede en democratie in mijn land.’ Ik was nog maar tien, maar ik wist dat ik een manier zou vinden, hoe dan ook. 

Mijn mening 
Ik lees zelden boeken over echte personen, maar toen ik Ik ben Malala zag werd ik vanaf de eerste bladzijde gegrepen. En ik kon echt niet meer stoppen, dus las ik in de bus, op de bank en tijdens het eten had ik het alleen maar over hoe dapper Malala was en hoe inspirerend ik haar verhaal vond. Ook mijn collega’s kregen een lading enthousiasme over zich heen toen ik hen vertelde over wat ik van het boek vond en hoe geraakt ik was. In Ik ben Malala lees je over hoe zij opgroeide in Pakistan, hoe haar familie omgaat met alle problematiek en hoe haar leven er nu uitziet. Ik vond het heel ingewikkeld om mij de oorlog en het geweld in Pakistan voor te stellen, maar door het verhaal van Malala begrijp ik de angsten, het gigantische verdriet en de hartverscheurende situatie die zich er afspeelt een stuk beter. Al kan ik er met mijn hoofd écht niet bij hoe de Taliban zo wreed kan handelen en op deze manier met mensen omgaat. Onmenselijk en helaas nog zo actueel.

Malala is door haar hoofd geschoten door de Taliban, omdat zij opkwam voor het recht op onderwijs. ‘Ik was niet verdrietig. Ik was niet bang. Ik dacht alleen: het maakt niet uit hoe ik eruit zie, ik leef. Ik was dankbaar.’ De Taliban verbood meisjes om naar school te gaan, terwijl zij zich wilden ontwikkelen! Met deze beslissing namen ze automatisch de toekomst van deze meisjes af, daarom probeerden zij stiekem te gaan ondanks de angst te worden gedood. Ik begon mij te schamen dat we hier in Nederland regelmatig roepen geen zin meer in school of studie te hebben en zij hun leven ervoor wagen om zich te kunnen ontwikkelen. Hartverscheurend dat er recent in het nieuws kwam dat de Taliban een gruwelijk bloedbad hebben aangericht door een school te laten exploderen. Meer dan 140 kinderen en leerkrachten werden gedood, mensen die elkaar vooruit wouden helpen. Ik krijg alleen bij de gedachte weer tranen in mijn ogen. Door het lezen van Ik ben Malala ben ik nog bewuster geworden van het feit hoe goed wij het toch hebben en dat dit niet vanzelfsprekend is, maar welke sprong we nog moeten maken om de wereld mooier te maken. 

Conclusie
Ik ben Malala is niet alleen inspirerend, maar ook heel leerzaam en het maakt bewust van de situatie in Pakistan. Dit verhaal raakt en is hartverscheurend actueel. Ik heb er een inspiratiebron bijgekregen.

Aantal sterren: ✩✩✩ [5/5]

Titel: Ik ben Malala – Jongereneditie, Auteur: Malala Yousafzai met Patricia McCormick, Uitgeverij: Kosmos, Prijs: €14,95, Aantal pagina’s: 222,  ISBN 9789043525152

Heb jij Ik ben Malala al gelezen? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.