Ik ben Malala – Hoe één meisje de wereld veranderde…

Ik ben Malala – Hoe één meisje de wereld veranderde…

Picfx (3)
‘Ik ben Malala. Dit is mijn verhaal…’, het werd het allermooiste verhaal dat ik heb gelezen. Malala is de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en in dit ontroerende boek lees je over haar verleden, haar gedachtes en drijfveren, maar ook over de manier waarop de Taliban de macht overnam. Het is zowel leerzaam als hartverscheurend, actueel en indrukwekkend…

Over Ik ben Malala
Malala was nog maar tien jaar oud toen de Taliban de macht overnamen in de stad waar zij woonde. Ze verboden vrouwen om naar de markt te gaan. Ze verboden meisjes om naar school te gaan. Maar Malala vocht voor haar recht op onderwijs. Op 9 oktober 2012 werd ze van dichtbij door het hoofd geschoten toen ze met de schoolbus onderweg was naar huis. In de hele wereld vreesde men voor haar leven. Nu is Malala een internationaal symbool van vreedzaam.

Over Malala Yousafzai
Malala is de jongste winnaar ooit van de Nobelprijs voor de Vrede en zij kwam op voor het recht op onderwijs en veranderde de wereld.

Sneak preview uit Ik ben Malala
Niemand was meer veilig in Pakistan. De vrouwen niet, die in hun eigen stad niet meer over straat mochten. De mannen niet, die om kleinigheden zweepslagen kregen. De kinderen op de vuilnisbelt niet. Zelfs kinderen als ik niet, die alleen naar school wilden. Tijdens het tv-kijken fluisterde een stemmetje in mijn hart me toe: ‘Waarom ga jij niet opkomen voor vrouwenrechten? Waarom ga jij niet vechten om van Pakistan een beter land te maken?’ Nog niet zo lang geleden had ik interviews gegeven voor de tv-kanalen Dawn en Khyber News over onderwijs voor meisjes. Ik was best zenuwachtig geweest, maar ik had het er goed vanaf gebracht. En ik had het nog leuk gevonden ook. Terwijl iedereen om mij heen huilde, hield ik mijn geheim voor me. Ik zei tegen mezelf: ‘k ga verder met deze strijd voor vrede en democratie in mijn land.’ Ik was nog maar tien, maar ik wist dat ik een manier zou vinden, hoe dan ook. 

Mijn mening 
Ik lees zelden boeken over echte personen, maar toen ik Ik ben Malala zag werd ik vanaf de eerste bladzijde gegrepen. En ik kon echt niet meer stoppen, dus las ik in de bus, op de bank en tijdens het eten had ik het alleen maar over hoe dapper Malala was en hoe inspirerend ik haar verhaal vond. Ook mijn collega’s kregen een lading enthousiasme over zich heen toen ik hen vertelde over wat ik van het boek vond en hoe geraakt ik was. In Ik ben Malala lees je over hoe zij opgroeide in Pakistan, hoe haar familie omgaat met alle problematiek en hoe haar leven er nu uitziet. Ik vond het heel ingewikkeld om mij de oorlog en het geweld in Pakistan voor te stellen, maar door het verhaal van Malala begrijp ik de angsten, het gigantische verdriet en de hartverscheurende situatie die zich er afspeelt een stuk beter. Al kan ik er met mijn hoofd écht niet bij hoe de Taliban zo wreed kan handelen en op deze manier met mensen omgaat. Onmenselijk en helaas nog zo actueel.

Malala is door haar hoofd geschoten door de Taliban, omdat zij opkwam voor het recht op onderwijs. ‘Ik was niet verdrietig. Ik was niet bang. Ik dacht alleen: het maakt niet uit hoe ik eruit zie, ik leef. Ik was dankbaar.’ De Taliban verbood meisjes om naar school te gaan, terwijl zij zich wilden ontwikkelen! Met deze beslissing namen ze automatisch de toekomst van deze meisjes af, daarom probeerden zij stiekem te gaan ondanks de angst te worden gedood. Ik begon mij te schamen dat we hier in Nederland regelmatig roepen geen zin meer in school of studie te hebben en zij hun leven ervoor wagen om zich te kunnen ontwikkelen. Hartverscheurend dat er recent in het nieuws kwam dat de Taliban een gruwelijk bloedbad hebben aangericht door een school te laten exploderen. Meer dan 140 kinderen en leerkrachten werden gedood, mensen die elkaar vooruit wouden helpen. Ik krijg alleen bij de gedachte weer tranen in mijn ogen. Door het lezen van Ik ben Malala ben ik nog bewuster geworden van het feit hoe goed wij het toch hebben en dat dit niet vanzelfsprekend is, maar welke sprong we nog moeten maken om de wereld mooier te maken. 

Conclusie
Ik ben Malala is niet alleen inspirerend, maar ook heel leerzaam en het maakt bewust van de situatie in Pakistan. Dit verhaal raakt en is hartverscheurend actueel. Ik heb er een inspiratiebron bijgekregen.

Aantal sterren: ✩✩✩ [5/5]

Titel: Ik ben Malala – Jongereneditie, Auteur: Malala Yousafzai met Patricia McCormick, Uitgeverij: Kosmos, Prijs: €14,95, Aantal pagina’s: 222,  ISBN 9789043525152

Heb jij Ik ben Malala al gelezen? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 31 reacties.

 1. Emma

  Wauw wat lijkt me dat een indrukwekkend en inspirerend boek zeg! Die zou ik echt heel graag willen lezen.. Ik heb zoveel respect voor Malala!
  X Emma
  Emma onlangs geplaatst…Life latelyMy Profile

 2. Sophie

  Ik had de uitreiking van de prijs vorig jaar op de tv gezien. Dat een jong meisje is dat zo durft op te komen voor zichzelf is echt gedurfd en enorm bewonderingswaardig. Ik ben blij dat ik hier in Nederland in ieder geval daar niet over na hoef te denken.
  Sophie onlangs geplaatst…10 dingen die bij kerst horenMy Profile

 3. Sanae

  Geweldig! Dank voor de tip. Ik heb net mijn boek uit en ik was op zoek naar een ander. Je enthousiasme is echt te lezen haha! Je hebt mij in ieder geval overtuigd! Ik lees namelijk nooit een biografie over iemand, maar dit lijkt me wel super interessant!
  Sanae onlangs geplaatst…How to: Nepnagels plakkenMy Profile

 4. Ik wil dit heeeel erg graag lezen! Deze gaat op de lijst. Ik heb er nog 2 die ik nog moet uitlezen van mezelf voor het nieuwe jaar, maar dat zijn de enige boeken die ik heb gelezen dit jaar dan denk ik. Haha. Tijdgebrek!

 5. Xaviera

  Dit lijkt me een heel mooi en indrukwekkend boek om te lezen. Dat zo’n jong meisje opkomt voor haar rechten is heel bijzonder, wat een kracht moet zij hebben! Echt een inspiratiebron voor velen!
  Xaviera onlangs geplaatst…Recept: Italiaanse salade met quinoaMy Profile

 6. Dina

  Dit lijkt mij ook echt een heel mooi en inspirerend boek! Ik heb ‘m al op mijn e-reader staan (maar moet eerst nog wat andere boeken lezen).
  Dina onlangs geplaatst…Eigenlijk heb ik alles alMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ja het is echt heel indrukwekkend <3

  1. Dagmar Valerie

   Ja ik ben ook nog steeds zo onder de indruk, zat de wereld maar vol met Malala’s <3

 7. melissa

  Ik heb al zoveel over haar gehoord, echt een voorbeeld! Dit boek zou ik wel eens willen lezen :)
  melissa onlangs geplaatst…#Diary 13My Profile

 8. Tamarah

  Wat een fijne recensie. Ik kende dit boek nog niet maar ik houd juist wel van autobiografische boeken of waargebeurde verhalen. Dit lijkt me wel een heftig verhaal en kan me voorstellen dat je gaat nadenken over hoe bevoorrecht je bent om hier te wonen.
  Tamarah onlangs geplaatst…Shoplog: CLCMy Profile

 9. Dit is echt een verhaal van heb ik jou daar. Wat dit meisje mee heeft moeten maken zeg, dat is niet normaal. Ik ben erg benieuwd naar dit boek, maar denk ook dat ik er op dit moment emotioneel niet klaar voor ben, dat komt nog wel. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Beauty Essentials – Essence LiplinersMy Profile

 10. Andrea

  Deze gaat op de wishlist. Geen boek wat ik zelf snel zou pakken, maar ik ben na jouw recensie heel benieuwd.
  Andrea onlangs geplaatst…Miami life: Day 2My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Precies, dat had ik ook! Ik lees het normaal gesproken niet, maar ik was zo verbaasd en onder de indruk dat ik maar door het boek bleef vliegen <3 Heel bijzonder en inspirerend!

Geef een antwoord

CommentLuv badge