Blog

Het Zero Waste project – Een leuker leven met minder plastic

zero-waste-project

Het boek Het Zero Waste Project is geschreven door de zussen Jessie en Nicky Kroon. Zij vertellen je alles over hoe je het leven leuker kunt maken met minder plastic in deze fantastische must read die jouw ogen gaat openen. Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit het perfecte boek voor jou. Ik heb het boek met veel belangstelling (en pijn in mijn hart) gelezen, omdat ik mij er nog bewuster door mocht worden hoe belangrijk het is om duurzamer te lezen. De consequenties van de manier waarop wij als maatschappij leven heeft gigantisch veel impact voor onze aarde. Willen wij de aarde door kunnen geven aan volgende generaties, dan moeten we nu aan die betere wereld werken. Al een tijdje probeer ik niet alleen erover na te denken, maar ook vooral te doen. Al lijken de veranderingen die ik doorvoer in ons gezin zo klein, alle beetjes helpen! Door het boek Het Zero Waste Project mocht ik extra inspiratie en inzichten opdoen hoe ik kan werken aan een duurzame lifestyle met mijn gezin. Jessie en Nicky Kroon maken deze levensstijl toegankelijk én leuk! 

Over Het Zero Waste Project

Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit hét boek voor jou. Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland. In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!

Mijn mening over Het Zero Waste Project

Vol bewondering las ik het boek Het Zero Waste Project van de zussen Jessie en Nicky Kroon. Online had ik al regelmatig wat over deze duurzame levensstijl gehoord, maar het toepassen leek mij zo lastig. Ik wist simpelweg niet waar ik het beste kon beginnen en probeerde week in, week uit nieuwe gewoontes door te voeren die helaas (meestal) sneuvelden door een volle familieagenda. Nee, daar ben ik niet trots op maar ik ben er wel graag eerlijk over. Ik vloog door de supermarkt en gooide alles vlug in mijn winkelmandje. Nu probeer ik producten in plastic te vermijden en ga ik met een linnen tasje langs de groenteboer om er seizoensproducten te kopen. Het is duurzamer én zoveel leuker om ermee te koken. We eten daardoor zelfs veel lekkerder dan we ooit hebben gedaan! Door het boek Het Zero Waste Project heb ik eindelijk het gevoel dat ik dit patroon echt heb doorbroken. Omdat ik zoveel inspirerende tips en inzichten mocht ontvangen die heel toegankelijk zijn en toch voor impact zorgen, beleef ik plezier aan deze nieuwe levensstijl. Ik ben een stuk creatiever geworden in het vinden van passende oplossingen die de wereld een betere plek maken. De grootste verandering? De manier waarop ik ben gaan denken over de veranderingen die ik doorvoer. Elke stap in de goede richting telt mee en door te focussen op wat wél lukt, gaat het mij opeens veel makkelijker af! Daardoor is het opeens helemaal niet moeilijk meer om deze nieuwe gewoontes goed vol te houden en met het gezin bewuster te leven dan we ooit hebben gedaan. Dank je wel Jessie en Nicky Kroon dat jullie ons zo hebben geholpen om deze levensstijl eigen te maken.

Ik moet ook toegeven dat ik tijdens het lezen een moment had dat ik verdrietig voor mij uit staarde.  Want bewustwording en inzicht in de plasticproblematiek van deze wereld is echt heftig. Het is confronterend en ik ben dan ook heel erg geschrokken wat voor oogkleppen we nog vaak ophebben. We houden met elkaar als samenleving hele vreemde situaties in stand, ik wil het graag onderbouwen met een voorbeeld dat ik mocht lezen in dit boek. Volgens het Wereld Natuur Fonds hebben we 3,5 aardbollen nodig om te voldoen aan de consumptie als iedereen zou leven als een Nederlander, terwijl we er maar ééntje hebben. Die voetafdruk moet dus écht minder! Wist je dat we in 1950 nog 2,1 miljoen ton per jaar aan plastic produceerden en in 2015 dat zelfs 407 miljoen ton was? We blijven plastic produceren, terwijl recyclen veel beter zou zijn voor het milieu. Omdat dit simpelweg wat duurder is, doen we het heel weinig en ondertussen ontstaan er eilanden van plastic in de oceaan. We gooien volgens onderzoek in Nederland gemiddeld bijna 500 (!) kilo afval per persoon per jaar weg. Dit zijn feiten die mijn hart breken. Als we met elkaar ons best gaan doen om een positief verschil te creëren, dan maken we onze voetafdruk veel kleiner. Laten we onze schouders eronder zetten en ervoor gaan!

Ik ben geïnspireerd door Jessie & Nicky Kroon om met mijn gezin duurzamer te leven. Nee, dit gaat niet vlekkeloos en we hebben nog grote sprongen te maken. De ene dag lukt het beter dan de andere dag, maar we zijn dan ook nog niet zo lang bezig om deze levensstijl eigen te maken. We leren elke dag bij en zijn ons bewuster dan ooit dat we bij kunnen dragen aan een betere wereld. Dank je wel dat wij jullie prachtige en indrukwekkende boek mochten lezen.

Het Zero Waste Project | Jessie & Nicky Kroon | Lev Boeken | ISBN 9789400509979 | 208 Pagin’s | €20,- |  Klik hier voor het e-book 

Heb jij het boek Het Zero Waste Project al gelezen? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.